Kiedyś lubiłem ten serial, ale zaczepem zauważać to co inni zauważali wcześniej, że to kalka
zagranicznego serialu do tego dość lipną.
Dzisiaj oglądałem odcinek o Halloween, dzieciaki łaziły po domach i żebrały o słodycze, kto to
widział w Polsce Katolickim kraju?!
Mamy własne tradycje z wiązane ze świętem zmarłych.
Ja jak byłam mała też latałam po domach z innymi dzieciakami w przebraniach, tak więc mogę się zaliczyć do tych co "to
widział w Polsce Katolickim kraju" :)
Ale to nie są polskie tradycje, czemu kopiować od jankesów złe wzorce :-)
Jak już wspomniałem wcześniej mamy własnie polskie tradycje związane ze świętem zmarłych, chociażby "Dziady" opisane przez A. Mickiewicza, może to nie zupełnie katolickie, ale za to Polskie, dlaczego nie odnowić tej tradycji, przynajmniej dzieciaki nie uczyły by się żebractwa;-)
W pewnym sensie masz rację, jednak ja to kojarzę tylko i wyłącznie z dziecięcą zabawą. Przebieramy się, wygłupiamy i mamy furę słodyczy. Dzisiaj mnie halloween nie interesuje ale skoro jest to dobra zabawa dla dzieciaków? Nie widzę w tym żebractwa :) Przynajmniej ja jakoś nie czuję, żebym się tego nauczyła i żeby mi to zaszkodziło. A nasza tradycja jest pięknie zachowana, przynajmniej z mojego punktu widzenia.
Chodzi mi o to że nie potrzebnie przyjmujemy bez zastanowienia, świętujemy Walentynki zapominając o Nocy świętojańskiej, Organizowanie dla dzieci poszukiwania jajek z czekolady w Wielką Noc zapominając o tradycyjnie polskich zwyczajach. Podobnie z Bożym Narodzeniem dla wielu ludzi nie kojarzy się ono z narodzinami Chrystusa lecz z promocjami w Tesco:-). Choć z drugiej strony zwyczaj stawiania choinki Bożonarodzeniowej przyszedł do nas z Niemiec a nie wyobrażam sobie Świąt bez Choinki.:-)
Wkurza mnie jedynie bezmyślne kopiowanie różnego typu świąt z Ameryki, zastanawiam się kiedy zaczniemy obchodzić Święto Dziękczynienia ;-)
Nie jestem jakimś wojującym Katolikiem, choć nie wstydzę się mojej wiary, ale denerwuje mnie bezmyślne kopiowanie z Zachodu. Aż chciało by się przytoczyć pewien cytat "Cudze chwalicie swego nie znacie sami nie wiecie co posiadacie"
A u mojej cioci w szkole (jest nauczycielką) to ponoć to święto dziękczynienia już świętują.
No i proszę zero poszanowania dla polskiej tradycji :-)
Gdybym był posłem, zaproponowałbym ustawę która zakazywała by nie polskich świąt, mówię poważnie.
Ponoć we Francji jest ustawowe prawo które chroni rdzennie francuską kulturę, w Polsce też by się przydało podobne prawo.
Jeśli już tak dbasz o poszanowanie tradycji to zapamiętaj, że NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK ŚWIĘTO ZMARŁYCH, 1 listopada obchodzimy Dzień Wszystkich Świętych.
błędnie nazywane świętem zmarłych :) fakt, że większość ludzi "włancza" prąd nie czyni z popularnego zwrotu prawidłowego określenia.
Co zmarli nie mogą sobie od czasu po świętować, jesteś bez serca ;-)
A tak na poważnie nazwy potoczne często stają się bardziej niż nazwa oficjalna, chociażby Boże Narodzenie powinnyśmy nazywać dniem Narodzenia Pańskiego, ale nikt inny poza samymi księżmi tego święta tak nie nazywa.
Nawet Profesor Jan Miodek w swoich programach w Interwizji, wielokrotnie mówił że nazwy potoczne stają się bardziej popularne od tych oficjalnie przyjętych, i nie ma w tym nic złego.
Ale ogólnie co do zasady masz rajcie..