W jednym z odcinków Tomek cieszy się z otrzymanych prezerwatyw? Ale dlaczego, niby po co mu one? Rozumiem, że on uprawia sex, tak? I Natalka się tego spodziewa. Szkoda, że on ma niby 14 lat ;/
Mnie to wcale nie dziwi. Serial ma za zadanie bawić, a scena była zabawna.
W obecnych czasach nawet dwunasto-, czy trzynastoletnie dzieci uprawiają seks, czego "mamusia" się spodziewa i nie spieszno jej do bawienia wnuków ;) pozdrawiam.
No dobrze, ale bez przesady, żeby pokazywać w SERIALU TELEWIZYJNYM coś takiego. W końcu on ma 14 lat, a seks legalny jest od 16.
szkoła nie uczy o gumkach to serial musi :P
ja tam nie widzę w tym przegięcia, tylko racjonalizm matki, która woli zapobiegać, a nie sprzątać późniejszy bałagan.....
A kto powiedział, że seks jest legalny od 16 roku życia? Chyba sobie jaja robisz. Jak dla mnie najlepszy serial komediowy rodzimej produkcji. Porusza wszystkie ważne tematy w życiu rodzinnym. Może Ty byś wolała żeby Twój syn w wieku 14 lat złapał hiva i przyprowadził dzieciaka do domu. Jeśli takie masz myślenie to powodzenia. Najgorsze jest to ze żyjemy w tak zacofanym kraju. Coś pokażą nie tak w tv coś powiedzą i już nagonka. Obudźcie się zacofane mohery mamy XXI wiek.
Od 16 lat, a co myślisz że dzieciaki to obchodzi, mają głemboko gdzieś:-)
Nikogo normalnego to nie obchodzi ponoć palić na przystanku nie wolno ale ludzie mają to gdzieś, taka nasz polska mentalność, mamy słuchać urzędasów ;-)
taka jest obecnie mądrość etapu, trzeba wmawiać młodym ludziom, że ich koledzy i koleżanki już dawno to robią, trzeba utrwalać w społeczeństwie model nastolatka - seksolatka
Rozmawialiśmy kiedyś o tym … ale powtórzę.
Prezentujesz w sumie dość osobliwe poglądy niby prawicowo-narodowościowe ale z mentalnością PRL Czy naprawdę sądzisz, że jak się czymś się nie mówi to problem nie istnieje?
nie jest istotne czy problem istnieje czy nie. Zadaniem tego serialu nie jest pokazywanie wszystkich problemów z jakimi zmagają się polskie rodziny. Przeciwnie - serial ten ma/powinien mieć walory edukacyjne. Tymczasem pokazując sytuację w której 14 latek dostaje prezerwatywy, a jego matka akceptuje to, że uprawia seks, TVP oddziaływuje na świadomość Polaków, ukazując takie zachowania jako normalne.
Stąd nienturalne zainteresowanie 13, 14 letnich dzieci seksem - które chcąc być na "topie" przejmują wzory z TV czy z internetu i decydują się na wczesne rozpoczęcie współżycia seksualnego, czego konsekwencją są ciąże nastolatek czy zniekształcona psychika młodych ludzi. Nadto, z tej samej przyczyny bierze się przyzwolenie rodziców na takie niemoralne zachowania dzieci.
Dodaj jeszcze do tego, że w TVP2 rządzą zboczeńcy z SLD, którzy (zapoznaj się z ich programem) są za "edukacją" seksualną, aborcją, prawami dla homoseksualistów, likwidacją zasad moralnych... i dziwnym trafem elementy ich programu wyborczego w całosci znajdują odzwierciedlenie w serialach emitowanych w TVP2.
człowieku pomyśl sobie, że to w XXI wieku uznano seks 13-14 latków za coś złego. Od wieków to było NORMALNE, bo ludzie umierali w wieku ok. 40-50 lat średnio.... My teraz uważamy, że można dopiero po 18-stce.
Jak się będą zabezpieczać, to dlaczego im zabraniać ?
widzisz, ludzie różnią się od zwierząt między innymi tym, że hamują swoje popędy i przestrzegają pewnych norm moralnych. Ty uważając, że seks DZIECI (!) bez zobowiązań za normalny chyba jednak chcesz, żebyśmy się cofneli w ewolucji do epoki ludzi pierwotnych.
czytać nie umiesz ? ja nie pisałam o normach moralnych tylko o tabu XXI wieku a fizycznej dojrzałości człowieka w wieku ok. 14 lat :P I nie piszę, że się z tym zgadzam tylko, że racjonalnie do tego podchodzę. Zakazywanie nic nie da, bo dzieciaki i tak się będą buntować, dlatego lepiej je informować, co i jak i posyłać na lekcje wychowania seksualnego w szkole, żeby nie robiły głupot.
kiedyś dziewczyny wychodziły relatywnie wcześniej za mąż, czymś bardzo źle widzianym było natomiast współżycie przed ślubem, chłopie zrozum, że tu nikt nikomu nie chce niczego zabraniać, chodzi jedynie o to, żeby nie zachęcać, nie wprowadzać na siłę wzorców puszczalstwa, po prostu dać młodzieży spokój i pozostawić jej wychowanie rodzinie, w motto ustroju państwa powinno być to samo co w motto lekarskim - po pierwsze nie szkodzić,
zbiwis moje poglądy nie są osobliwe, są po prostu normalne, z tą mentalnością PRL to chyba sam do końca nie wiesz o czym mówisz, mentalnośc PRL to właśnie branie wychowania młodzieży na szkołę, na państwo, kropka w kropkę jak wprowadzanie wychowania seksualnego bo państwo troszczy się o naszą młodzież aby była dobrze wyedukowana seksualnie - po prostu groteska
nie ma sensu zresztą żebym po raz czterysetny pisał to samo albo podobne rzeczy,
Marianoitaliano świetnie Ci zresztą odpowiedział zgadzam się z nim co do joty,
Popieram, seks jest legalny od 16 lat, ale nastolatkowie obojga płci mają to gdzieś, więc chyba to lepiej jak rodzice dbają o to żeby się zabezpieczyli, niż potem dokonywali aborcji.
Czy mi to się podoba stanowczo nie ale cóż poradzić tacy są nastolatkowie niestety,
Ludzie, gdzieście się chowali?:p Przecież wiadomo, że on jeszcze nie uprawia seksu (piszmy po polsku a nie po zagranicznemu!), tylko o to że poczuł się ważny. Pierwsza prezerwatywa w portfelu, która się przeterminuje to taki powiedzmy obrządek inicjacji. Poszpanuje wśród kumpli i tyle. Swoją drogą pamiętam, że kiedyś prezerwatywy były dołączane do BRAVO, a wiadomo jaki przedział wiekowy czytał to badziewko :)
Dokładnie - zgadzam się z tobą. Chodziło o szpan wśród kolegów, nie o to, że uprawia seks.