Co po niektórzy insynuują tutaj, że powodem "nie lubienia" drugiej seri jest odejście od mangi, a co mnie manga obchodzi, manga to manga anime to anime, podoba ci się manga czytaj manga, podoba ci się anime to oglądaj anime.
Rany czy wy macie jakiś problem ze sobą?
Mnie się owiele bardziej podoba anime zarówno 1 jak i 2 seria, są po prostu świetne.
Mam podobne zdanie jak i Ty. Nie rozumiem ludzi którzy porównują Mange do Anime i jakby nie spojrzeć : takich osób jest na pęczki.
Szczerze powiem nie czytałem żadnej Mangi (może kiedyś się skusze na jakąś, lecz narazie tylko interesuje mnie anime). Anime ma te swoje uroki i ma to coś czego Manga nie ma (tak można się wypowiedzieć i w drugą stronę).
Moim zdaniem druga seria jest może ciut gorsza od pierwszej, lecz mi się bardzo podobało. Tutaj komentujemy i oceniamy Anime nie Mange, być może jest to przydatne dla ludzi zaczynających oglądać Anime których np. zainteresuje jakieś i chce sobie zobaczyć co ludzie o nim sadzą. I tak leci do komentarzy, a ktoś się wypowiada, że ta seria jest klapą bo odbiega od Mangi. Ale co takiego to będzie to interesować.
Nie ma jakiegoś portalu gdzie się ocenia Mangi ? No ja nie wiem, ale jak widać tu mamy Rosario to Vampire capu2 serial TV, a nie Mange, wiec po co ona nam tu. Nie mam nic do osób co czytają Mange i oglądają Anime, ale naprawdę co nie których to irytuje, że często jest to porównywane. Mam na celu przekazanie to iż ktoś kto czytał Mange może będzie chciał zobaczyć Anime, a po komentarzach się zniechęci i tyle by było z tego, bo Anime może się okazać także ciekawe.
Uwielbiam to Anime jak i również tę,że Mangę.
Więc co z tego,że odeszli od pierwowzoru jak i tak Capu2 jest świetne.
Oglądając Capu1 i czytając Mangę też stwierdziłem,że Wydarzenia są inaczej zawarte,gdyż kiedy Tsukune jest podejrzewany o bycie człowiekiem w Mandze nie ma jeszcze Lodowej Kobiety i Ruby,a w ANIME za to jest.Ale nie obchodzi mnie to,bo i Manga i Anime są świetne i warte polecenia^^.Odwołując się przy okazji do Soundtrack to NANA MIZUKI jest jak narazie na pierwszym miejscu mojej listy najlepszy Japońskich Muzyków^^
Ja również myślę że anime nie musi być ściśle związane z mangą. Ja nawet się cieszę że tak nie jest bo mogę przez to zobaczyć wiele różnych sytuacji a nie powtarzające sie czynności które już przeczytałem w mandze.
Hmm sporo czasu minęło od mojego pierwszego komentarza i po takim czasie, doszedłem do wniosku, że manga jednak jest lepsza, tzn ma lepszą fabułę, ale anime jest tak czy siak bardzo fajne.
A co do wypowiedzi roszymona, to cóż, zgadzam się, chociaż, są serie które nie chciałbym inaczej widzieć w anime niż pokazuje manga, takie jak naruto, gdzie chcę po prostu oglądać oryginalną historię.