Rozdzielenie

Severance
2022 -
8,2 54 tys. ocen
8,2 10 1 54263
8,3 42 krytyków
Rozdzielenie
powrót do forum serialu Rozdzielenie

Jestem starym dziadersem i może już nie dowożę .... ale nie mogę skumać w tym serialu takiej nielogiczności. Czemu ludzie po przejściu zabiegu rozdzielenia stają się jacyś "głupsi". W pierwszym życiu mają rodziny, domy, jakieś hobby, zainteresowania , osiągają sukcesy , są podziwiani, wynika z tego , że są inteligentni , zaradni, tacy smart. Natomiast po przyjściu do korpo do pracy zachowują się jak przygłupie dzieci , niby im coś nie pasuje w pracy ale co tam wykonują durne polecenia, wałęsają się po tych kilometrowych korytarzach. Cieszą się z głupich i dziecinnych nagród. INFANTYLNOŚĆ wylewa się tu beczkami. Jednyna Britt Lower jako Helly spina się początkowo i walczy z korpo. Nie rozumiem też dlaczego ten serial ma aż takie wysokie oceny (8?). Przyznaję , że pomysł rozdzielenia jest NOWATORSKI i tu ok. można za pomysł wystawić porządną ocenę. Ale drugi sezon nie przynosi jakiejś spektakularnie nieoczekiwanej treści. Czy to ja mam za wysokie oczekiwania ...

Fanwebfilm

Rozdzielnie polega na tym że masz jakby dwie osobowości. Jedna nie wie co robi druga. Tak chce Lumon żebyś nie wiedział co tam robisz. I dla ciebie też niby wygodniej że wchodzisz do pracy i za chwilę z pracy wychodzisz. Nie pamiętasz swojej 8 godzinnej pracy.
Ta osobowość w Lumon jest taka bardzo podstawowa, prymitywna, jakby osobowość dziecka. Korzysta z mózgu ale w sposób podstawowy i nie ma dostępu do wspomnień i wiedzy nadrzędnej osobowości. Dlatego nadzór w Lumon traktuje te osobowości jak dzieci. Dlatego takie nagrody, dlatego tak się zachowują. 50 letni mężczyzna dostaje osobowość dziecka 6-8 letniego. Dlatego tam nie ma poważnych starć i buntów. Dla pracy jaką wykonują jest to wystarczające.
1 sezon skupiał się na pomyśle aby grupie rafinerów udało się wydostać na zewnątrz przez tryb : "Nadgodziny". Z odcinka na odcinek akcja przyśpiesza aż do dobrego finału.
2 sezon skupia się na pomyśle żeby "niby" zmarłą żonę Marka wyciągnąć z Lumon, jednak pomysły powidoków i reintegracji Marka nie udają się i jedyna nadzieja w Cobel, która jak się okazuje jest twórcą rozdzielenia czyli wie o nim wszystko. 2 sezon jest mocno rozciągnięty i wielu to irytuje. 10 odcinek ma trwać 76 minut i powinien wszystko wyjaśnić.

Fanwebfilm

Bez przesady, w tym "pierwszym" życiu oni nie są tacy mądrzy.
Są pogubieni, borykają się z różnymi problemami.
Jeden przeżywa cały czas śmierć żony, inny nie nadaje się do żadnej pracy, jeszcze inny żyje jak samotnik a następny ma jakieś dziwne pragnienia itp...
Wybierają ucieczkę od rzeczywistości, łudząc się, że te drugie życia będą bardziej "owocne" i każdemu dadzą to, czego nie mają w pierwszym, zapomnienia, akceptacji itd.
O ile pierwszy sezon był OK to drugi tragedia.
Serial zjadł swój ogon, stał się bardzo nudny i bezsensowny i pewnie ostatni odcinek wiele nie zmieni.