PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=127625}

Rozważna i romantyczna

Sense and Sensibility
1981 -
5,5 557  ocen
5,5 10 1 557
Rozważna i romantyczna
powrót do forum serialu Rozważna i romantyczna

Według mnie Irene Richard grała co raz gorzej, a Tracey Childs co raz lepiej (chociaż i tak miernie). Pułkownik Brandon ledwie zarysowany, bezpłciowy, beznamiętny. Edward wygląda jak jakiś kaszalot. Wierne odwzorowanie książki - to plus. Niestety - całość sztywna i nudna. Tylko wiernym fanom twórczości Jane Austen i wielbicielom kostiumowych melodramatów może się trochę spodobać. Tak jak mi.

ocenił(a) serial na 4
Elizabeth_Bennet_2

Ja miałam wrażenie, że Irene Richard wcale nie grała, tylko stała jak drewniany chomik, uśmiechając się w najmniej odpowiednich momentach, to sepleniła kwestie, sprawiając wrażenie, że kij od szczotki jest bardziej zdolny. I co do Brandona się nie zgodzę. Dla mnie, to jedyny mały plus całej tej męki, jaką jest cały nudziarski serial. Oczywiście i on miewa swoje potknięcia i zabawnie chadza w rozpaczy, ale chociaż on jest tu aktorem, który subtelnie gra. Bo to, co robi reszta, to istny koszmarek. Jeśli chodzi o Edwarda, zgadzam się, a nawet, kaszalot ma więcej charakteru, bo ten chłop, to kołek z drewna. Nie jestem pewna, czy to dokładna ekranizacja, ale bliższa książce, niż film z 1995.

look3

Niestety, muszę się zgodzić i to przy całym wielkim zainteresowaniu z jakim podchodzę do każdej nieznanej mi ekranizacji Austen. Oczywiście więcej szczegółów niż w adaptacji Emmy Thompson, ale gra słaba. Na dodatek Elinor "nieładna w mało interesujący sposób" :). Byłam przygotowana na teatralność, 99% w dekoracjach, tymczasem na tym polu nawet sporo zieleni i łażenia po parku. Mieszane uczucia, bo do samej historii trudno się przyczepić ... :)