Rzym

Rome
2005 - 2007
8,0 50 tys. ocen
8,0 10 1 49948
7,9 16 krytyków
Rzym
powrót do forum serialu Rzym

ocenił(a) serial na 9

Oglądałem ten serial z wielką satysfakcją, bardzo podobala mi się luźna interpretacja faktów przedstawiona przez scenarzystów jednak moim zdaniem w odcinku S01E12 mocno przesadzili z pokazaniem śmierci Cezara.
Historia z tamtego okresu bardzo mnie interesowała i z tego co pamiętam, Cezar został zabity w idy marcowe a w tamtych czasach był to dzień wolny od pracy a już na pewno nie zbierał się senat. Cezar podczas zabójstwa był wieziony w lektyce do której podszedł pierwszy zamachowiec prosząc o łaske dla brata po czym zdjął mu szatę co było znakiem dla pozostałych zamachowców których było w sumie 5. Po zadźganiu Cezara wszyscy zbiegli. Sytuacja przedstawiona w serialu jest wręcz komiczna, Cezara dźga pół senatu, jego straż to jeden weteran którego odciągają w dziecinny sposób. Po zadźganiu wodza wszyscy siedzą sobie w najlepsze i debatują po czym idą sobie do domciu na obiadek. Gdzie osobista straż Cezara bez której wódz sie nie ruszał a która była nieprzekupna?
Zraziło mnie to i popsuło zakończenie pierwszego sezonu. Serial świetny ale interpretacja scenarzystów jest komiczna.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) serial na 10
mrs83

Na dzień 15 marca 44 r.p.n.e. (idy marcowe) było zaplanowane posiedzenie senatu - sam Cezar je zarządził. Cezar rzeczywiście przybył na posiedzenie w lektyce, a po drodze przyjął petycję od jednego z przechodniów. Następnie wszedł do kurii Pompejusza. Towarzyszącego mu Marka Antoniusza kilku spiskowców zatrzymało w przedsionku. Cezar usiadł na swoim pozłacanym krześle i w tym momencie otoczyła go grupa kilkudziesięciu senatorów. Znajdujący się wśród nich Tuliusz Cymber gorąco prosił , by zezwolił jego bratu na powrót z wygnania. Reszta obecnych wstawiała się za nim, całując Cezara po rękach. Ta natarczywość zniecierpliwiła dyktatora. Usiłował wstać z krzesła, ale niespodziewanie T. Cymber mocnym ruchem ściągnął mu togę z ramion. Cezar krzyknął: "Ista quidem vis est" - "To jest przemoc !". W tej samej chwili Serwiliusz Kaska ranił go sztyletem w szyję. Cezar odwrócił się i przebił mu rękę rylcem do pisania. Usiłował się wyrwać. Ale już godziły weń dziesiątki sztyletów. Przy pierwszym ciosie wydał głęboki jęk i zakrywając twarz togą padł na ziemię u stóp posagu Pompejusza. Zamachowców było 22 (23).
Na podstawie : Gajusz Swetoniusz Trankwillus '"Żywoty cezarów"" i Aleksander Krawczuk "Gajusz Juliusz Cezar".

Kalina1710

Jeśli fascynuje cię Historia i kultura antyczna.
Jeśli lubisz jeden z najbardziej realistycznych seriali historycznych.
To forum jest właśnie dla ciebie.
http://serialrzym.fe en.pl/index.php?sid=1f09a57e599e89f9bdb7...