wielbicieli realizmu. Nie wszystko zostało dopięte na ostatni guzik pod względem historycznym (m.in. ze względów fabularnych), ale i tak jest najlepszym dziełem w swoim gatunku.
Postacie zostały odegrane mistrzowsko, a fabuła tak skonstruowana, że można oglądać obydwa sezony bez żadnych przerw.
Uwielbiam sceny bitewne, więc pod tym względem nie ma na co liczyć, ale moim zdaniem to dobre rozwiązanie. Jak to mówią - jak się na czymś nie znasz, to się za to nie bierz. Widocznie twórcy uznali, że nie posiadają odpowiedniego budżetu (i być może umiejętności/pomysłów) na zrealizowanie wielkich bitew tamtego okresu. I chwała im za to, ponieważ lepiej je pominąć niż tandetnie odstawić, co odbiłoby się na ogólnym, jakże świetnym, wizerunku serialu.
Polecam wszystkim zainteresowanym tamtymi czasami oraz wszystkim innym, którzy dla odmiany chcą zobaczyć coś wartego ich czasu, co zajmie ich uwagę i pochłonie w całości.
No właśnie, chciałam zapytać wszystkich, którzy mają jakieś (niemałe najlepiej) pojęcie o czasach przedstawionych serialu, które mogłyby mi odpowiedzieć na pytanie, jak fabuła produkcji ma się do prawdziwych wydarzeń historycznych? Wszystko jest prawdą? Jeśli nie, to co zostało przez twórców zmyślone na potrzeby serialu?
Wdzięczna będę za każda odpowiedź.
Na pewno Atia żyje dłużej niż powinna.
Cezarion NIE był synem Tytusa Pullo ;)
Link do artykułu na imdb (po angielsku) streszczający co jest a co nie jest wierne historii w serialu:
http://www.imdb.com/title/tt0384766/faq#.2.1.3