PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119650}

Rzym

Rome
2005 - 2007
8,0 48 tys. ocen
8,0 10 1 48287
8,2 16 krytyków
Rzym
powrót do forum serialu Rzym

Śmiem twierdzić że ze wszystkich seriali jakie dotychczas dane mi było zobaczyć (a wśród nich takie hity jak niedokończone wciąż "Lost" czy "Prison Break") najlepsze z nich były produkcji... HBO!

Mają w sobie coś, co każde nam zatrzymać się na chwilkę i zastanowić nad pewnymi aspektami życia.

Przypomnijcie sobie chociażby takie tytuły jak "The Sopranos" czy "Six Feet Under"...

Dziś pochłonąłem do końca "Rzym" - jestem totalnym nieukiem jeśli chodzi o historię, naprawdę nie wiem nic, co więcej, przyznam się bez bólu, nic mnie to nie obchodzi. Jednak ten serial zmusil mnie do refleksji na temat przeszłości i teraźniejszość. Moralność, obyczaje... porównajcie sobie to wszystko. Wiem, że nie do końca jest to dokładne odwzorowanie historii, a wizja twórców, jednak główne przesłanie zostało oddane.

Ubolewam nad końcem tego serialu na 10 odc 2 sezonu, choć z drugiej stronie, jak ktoś napisał na tym forum, twórcy odpowiednio zakończyli ten serial, czytaj: w chwale. Jestem pełen podziwu.

Co do HBO, niestety, nie posiadam tego kanału (wiadomo z jakiego powodu $$$) i mam prośbę: czy znacie może inne seriale bądź miniseriale produkcji HBO które są równie warte obejrzenia, co tytuły, które przytoczyłem w tym poście?

dzięki z góry za odp, pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 8
LiMiTED_UNCUT

"Deadwood"- serial jest uważany za arcydzieło HBO. Akcja toczy się w latach '70 XIX wieku, na terytorium Siuksów gdzie panuje całkowite bezprawie. Deadwood to małe miasteczko, zapomniane "przez Boga i ludzi", które nagle, dzięki gorączce złota, zaczyna przyciągać do siebie setki pionierów. Trzy sezony serialu to historia narodzin cywilizacji. Aktorstwo jest naprawdę wybitne, na szczegółną uwagę zasługuje Ian McShane w roli Ala, machiavellicznego właściela saloonu i niekoronowanego władcy miasta. To rola nagrodzona Złotym Globem i uważana za równie wybitną, jak Tony Soprano w wykonaniu Jamesa Gandolfini.

Arya_2

fakt, słyszałem o tym, będę musiał sprawdzić.

A ogladał ktoś Carnivale albo OZ?

ocenił(a) serial na 10
LiMiTED_UNCUT

... a Kompanie Braci, widziałeś? Sama książka jest naprawdę dobra a film nie odstaje od jej poziomu...klasyka po prostu... Ale trzeba przyznać że to serial trochę inny niż Rzym Trochę bardziej stricte historyczno-wojenny Choć też przybliża losy kilku żołnierzy kompani E Moi osobiści faworyci to porucznik Winters i porucznik Speirs...

kazio_rozlamowiec

Kumpel mi długo o tym trąbił, że to jego ulubiony serial

będę musiał sprawdzić

LiMiTED_UNCUT

Jeśli fascynuje cię Historia i kultura antyczna.
Jeśli lubisz jeden z najbardziej realistycznych seriali historycznych.
To forum jest właśnie dla ciebie.
Zarejestruj się na: http://serialrzym.feen.pl/index.php i komentuj losy bohaterów hitu serialowego autorstwa Bruno Hellera i Michaela Apteda.