PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119650}

Rzym

Rome
2005 - 2007
8,0 48 tys. ocen
8,0 10 1 48454
8,2 16 krytyków
Rzym
powrót do forum serialu Rzym

Z wielkim żalem daję 9/10

użytkownik usunięty

Dałbym 10 ale zabrakło mi scen batalistyczncyh. Spodziewałem sie, że jak na takie koszty produkcji to zobacze kilka soczystych bitew. Przcież ten serial kosztował więcej niz Kompania Braci!!! Migawki potyczek tylko rozbudziły mój apetyt na zobaczenie jakieś porządnej walki. Z odcinka na odcinek ten apetyt wzrastał i gdy zobaczyłem co zrobiono z bitwa pod Akcjum ( czyli nic ) ...poprostu sie załamałem. Byloby 10 a jest "tylko" 9 punktów za porządną robotę bez powalania na kolana.

ocenił(a) serial na 8

Ehm. Bitwa pod Akcjum miała miejsce w 31 roku p.n.e czyli 13 lat po zakończeniu akcji "Rzymu", więc nic dziwnego, że nic z nią nie zrobili:)
Domyślam się, że masz na myśli bitwę pod Farsalos, tą w której klęskę poniósł Pompejusz. Taka scena kosztowałaby zbyt wiele kasy, zresztą w warunkach telewizyjnych sceny batalistyczne wypadają żałośnie. Ten serial był przede wszystkim o ludziach...i nie żałuję.
A soczyste bitwy można sobie obejrzeć w "Gladiatorze", w którym za to treści jest tyle co kot napłakał. Coś za coś:)

użytkownik usunięty
Arya_2

No racja, przez pośpiech babola strzeliłem. Oczywiście chodzi o tę bitwę, w której klęskę poniósł Pompejusz ( czyli Farsalos czy jak to tam brzmi ). A co do tych kosztów to nie przesadzajmy z nimi. W "Kompani Braci" z niższym budżetem sceny bitew wyszły fenomenalnie. Za tą kasę co oni w "Rome" władowali zrobiłby spokojnie porządną bitwę. Pokazali to choćby w pierwszej scenie pierwszego odcinka ( jedyna sena "mini" batalistyczna ). Dodać trochę wiecej woja i gotowe. Nawet nie trzeba żadnych efektów pirotechnicznych. Jedyny problem to duża liczba statystów i tyle. I fakt ten serial jest przede wszystkim o ludziach ale sceny batalistyczne wcale by tego nie zmieniły, a nawet jeśli to tylko na plus. Przecież i tak pełno w nim przemocy!!!

użytkownik usunięty

A i jeszcze jeedna rzecz, o której zapomniałem. W "Gladiatorze" jest tylko jedna soczyta bitwa... reszta to potyczki. ;)

hej nie ornietujesz sie czy serial bedzie puszczany w dostepny stacjach czyli TVP1 TVP2 TV4 TVN POLsat

a mnie zastanawia jakim cudem Tytus i Lucjusz wylądowali razem na jednej wyspie i tylko oni dwaj przeżyli (chyba odcinek 7). takie szczęscie jest możliwe chyba tylko w mitologii :-). Ten wątek troche naciągany.

użytkownik usunięty
lukmeen

Ten wątek jest rzeczywiście strasznie naciągany. Nie dość, że ocaleli jako jedyni to jeszcze trafili na odpowiednią wyspę w odpowiednim czasie.

Co do wyświetlania serialu w bardziej dostępnych stacjach narazie nic nie słyszałem ale z pewnością w ciągu najbliższych lat się tego doczekamy ;)