PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556945}

Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 73 tys. ocen
7,5 10 1 73165
3,0 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

Pani D i Marion Cavanagh były siostrami. Pani D urodziła dwóch synów, bliźniaków, a Marion mimo że bardzo chciała mieć dzieci to nie mogła. Szantażowała panią D, że powie panu D, że bliźniaki są z romansu z ojcem Spencer, jeśli ta nie odda jej chociaż jednego synka, żeby mogła udawać że to jej (trochę walnięta była). Pani D się zgodziła, pod warunkiem, że Marion wyjedzie i nigdy nie wróci, żeby to się nie wydało. Siostry spotykały się jednak od czasu do czasu na farmie Campbellów (np. kiedy urodziła się Alison) - miejsce schadzek zorganizował dla pani D. Pan Hastings (w końcu matka Spencer powiedziała, ze zabierała tam dziewczynki – Spenc i Melisse -musiało być to wiec miejsce bliskie tej rodzinie, a nie DiLaurentisom). Marion miała już wtedy własnego syna (Toby miał już rok), powoli już świrowała z powodu Charlesa, nie chciała cudzego synka, chciała oddać Charlesa pani D, ale ta nie mogła wziąć go z powrotem, bo wszystko wyszłoby na jaw. Być może właśnie wtedy na tej farmie Marion przywiozła Charlesa żeby zobaczył się z Jasonem i z Panią D i tam zostawiła go z nimi i uciekła. Pani D zamknęła więc (dzięki swoim znajomościom) Charlesa w Radley, miał wtedy 5 lat (odwiedzała go jednak, pod przykrywką odwiedzin u Bethany). Być może nawet ojciec Spencer pomagał jej w tym, stąd wzmianka Ezry w ostatnim odcinku o tajemnicach, jakie kryją się w pudłach dotyczących „A”. Chociaż chyba Ezra powiedział by o tym, gdyby wiedział, bo to dość istotny fakt, że jest jakiś nieznany nikomu brat Ali;) W przyszłości jakimś sposobem Charles dowiedział się całej prawdy, miał więc powody do nienawiści wobec pani D i Marion. Kiedy Marion trafiła do Radley (może z powodu wyrzutów sumienia za wcześniejsze grzeszki), Charles wypchnął ją przez okno, pozorując samobójstwo. Później postanowił się zemścić na Pani D. Chciał, żeby cierpiała po stracie dziecka, a nie tak jak wtedy, gdy jego bez żalu oddała. Postanowił więc zabić Alison, a pani D to widziała i myśląc, że ją zabił zakopała Ali chroniąc Charlesa (być może Charles chciał zabić Jasona, ale Ali mu się napatoczyła?) Zabicie Bethany też mogło mieć na celu zadanie bólu Pani D. Charles'owi to jednak nie wystarczyło i zabił później samą Panią D.
Przez cały pobyt w Radley Charles bawił się domkiem dla lalek, planując swoją zemstę. Kiedy okazało się, że Ali jednak żyje, zaczął ją prześladować. Prześladowanie kłamczuch to było rozwinięcie gry, której celem było pozbawienie Ali przyjaciół i sprawienie, by jej nienawidziły, co wydało mu się ciekawsze niż zabijanie Ali.

Do całej teorii nie pasuje mi tylko, dlaczego Charles nie chciał zemsty na Tobym (Marion oddała go z powodu narodzin Toby'ego), albo na Jasonie (który okazał się tym lepszym braciszkiem, którego Pani D sobie zostawiła).

*myślę, ze Andrew nie ma wiele wspólnego z A, może jest jego marionetką w grze, a może tylko chce odnaleźć Arię i być jej „hero”

ocenił(a) serial na 7
monjaotco

po przeczytaniu miliona postów wydaję mi się, że twój jest najbardziej prawdopodobny!

ocenił(a) serial na 5
monjaotco

Podoba mi się ta teoria.
"Postanowił więc zabić Alison, a pani D to widziała i myśląc, że ją zabił zakopała Ali chroniąc Charlesa (być może Charles chciał zabić Jasona, ale Ali mu się napatoczyła?)" - Tutaj pani D mogła myśleć, że chroni Jasona.

użytkownik usunięty
monjaotco

z tym że Bethany została zabita przez Melissę. Spencer była na prochach i uderzyła Bethany łopatą (myślała, że to Alison). Melissa to zobaczyła i myśląc, że Alison (a tak naprawdę Bethany) nie żyje zakopała ją żeby chronić Spencer.

Pozostaje też pytanie czemu pani D. ubierała tak samo Bethany jak ubierała Alison, nie byłoby to trochę chore? (jeśli to nie były bliźniaczki).

ocenił(a) serial na 8

Masz rację, zabicie Bethany przez Charlesa nie wchodzi w grę.
A jeśli chodzi o ubieranie Bethany tak jak Alison - Pani D. oddała Charlesa i może chciała sobie wynagrodzić tą stratę bliźniaka udając, że Bethany jest bliźniaczką Alison? Ona nie była za bardzo normalna, więc to możliwe, chociaż chore ;)

Spencer jej wcale nie uderzyła. Melissa tylko widziała ją z łopatą, a nie, jak ją uderzała. Moim zdaniem ktoś inny wtedy uderzył Bethany, ale zwiał, bo usłyszał, jak Spencer idzie. Ta nawet nie zauważyła tego ciała, bo była naćpana.

użytkownik usunięty
monjaotco

i jedno BARDZO WAŻNE PYTANIE (proszę koniecznie o odp jak ktoś wie)--- czemu Alison nie mówi nikomu że znała Bethany. A znała, bo na nagraniach Bethany mówi, że Alison jest zła i nakłania ludzi do złych rzeczy- więc się znały. Jeśli Ali widziała Bethany to teoria o tym, że są jednojajowymi bliźniaczkami chyba odpada, chyba by tego nie przemilczała?

Chociaż kto wie jak przemilczała znajomość z Bethany!- dziwne, przeciez jej matka odwiedzała Bethany regularnie przez lata !

Bliźniaczkami nie mogą być, bo Bethany jest o 3 lata starsza. Myślę, że Ali nie mówi, że znała Bethany, bo sama chciała jej zrobić krzywdę. Być może była zazdrosna o matkę? Sądzę, że zaprosiła wtedy Beth do swojego domu właśnie po to, żeby jej coś zrobić, nie wiem, czy zabić, ale na pewno niczego dobrego nie planowała.

monjaotco

a jak w to wszystko wplesc Bethany? Spencer wcale jej nie zabila i to wiadomo z wczesniejszych odcinkow. Melissa ja faktycznie zakopala, ale tylko dlatego ze chciala chronic Spencer bo myslala ze ja zabila. druga sprawa jest taka ze blizniacza ciaza jest mega trudna do ukrycia a skoro ojciec Spencer wiedzial ze Jason to jego syn to wiedzial ze Jesica jest w ciazy..musialaby wyjechac i juz wrocic tylko z Jasonem do Rosewood. To ze TOby mial rok? nie zgadza sie..skoro Alison byla niemowlakiem na nagraniu z finalu to Toby nie mogl byc starszy.. poza tym gdyby faktycznie matki byly siostrami to byloby to wiadome dla wiekszosci.

ocenił(a) serial na 8
kasia_jana

Toby jest rok starszy przecież od Kłamczuch, a Jason 6 lat starszy

monjaotco

czyli kto jest na filmiku??? skoro mialaby to byc Ali a Jason i jego domniemany brat blizniak (gdzie indziej wyczytalam ze jest 7 lat starszy) to sie nie zgadzaja fakty ... mieli sie spotykac np przy okazji urodzin Ali, ale w wieku 5 lat zamkniety w Radley?
wg mnie to sie nie trzyma kupy.. wiadomo, ze Bethany jest waznym elementem calej ukladanki.. sa przeciez dwie sukienki ktore Ali znajduje, pani Di ja odwiedzala w Radley no i te konie etc
dodatkowo pani Di jest bardzo nerwowa w dzien znikniecia ALi, nie pozwala jej wyjsc z domu, nerwowo rozmawia przez telefon, mozna zalozyc ze z policja zeby kogos przyslali... aaaaalbo z Radley bo im pacjent uciekl..
ja bym nie trzymala sie kurczowo tego ze to jest blizniak Jasona..Jessica mowi tylko do jednego chlopca ze ma pocalowac siostre i tez nie koniecznie musi byc to ALi.

monjaotco

Jest 5 lat starszy:P Jest z rocznika Melissy, Iana i Garretha i ma teraz 23 lata, a dziewczyny 18.

monjaotco

ja wpadlam na takie coś... Marion i Jessica faktycznie są siostrami (chociaz nie chce mi sie w to wierzyc, moze przyrodnimi?) Marion jest mlodsza i rodzi Charlesa ..nie moze go zatrzymac (moze nie ma meza i nie moze zatrzymac dziecka) i oddaje chlopca do adopcji. Adoptują go rodzice Bethany, ktorej jeszcze wtedy nie ma. Jessica ich zna i dlatego na filmiku jest ona trzymająca mala Bethany - mowi do Charlesa (chlopiec w krotszych wlosach) czy pocaluje siostre, a obok jest Jason (chlopiec w dluzszych wlosach). Jessica ciagle utrzymuje kontakt z Bethany, nawet jak trafia do Radley. Wiemy, że Jessica miala romans z ojcem Bethany, ale nie wiemy kiedy. Przed czy po urodzeniu dziewczyn. Tam tez jest Marion dlatego ze nigdy nie pogodzila sie ze strata syna. Tam Charles dowiaduje sie ze tak naprawde jest adoptowany. Zazdrosci Ali, ze ma wszystko czego on nie moze miec, a mimo to nadal chce miec siostre ktora jest zamknieta w Radley. Bethany uderza Ali kamieniem (dlatego tez Jessica ma powod zeby tego kogos kryc, a Bethany to robi bo nie chce zeby Ali powiedziala wszystkim o romansie ojca z Jessica), pozniej ginie Bethany (zabija ja ktos kto mysli ze to Ali, mogl to byc kazdy kto sie spotkal z Ali tej nocy,. wiemy tylko ze Melissa ja zakupuje bo mysli ze juz nie zyje i to Spencer ja zabila). Charles traci Bethany, przez Ali (przez to ze byly podobne, Bethany tez jej nienawidzila, Jessica ciagle mieszala Bethany w glowie, Radley) dlatego sie na niej msci, ale z drugiej strony widzi w niej utracona siostre i chce ja miec tylko dla siebie.
okazuje sie ze jego bratem jest Toby i w momencie kiedy dziewczyny wysylaja go do poprawczaka Charles ma powod zeby mscic sie tez na nich. oprocz tego mysli ze to Spencer ja zabila dlatego ma kolejny powod.
CHarles nie jest tym A, który dreczyl Ali zanim zniknela. To była Mona. O tym też trzeba pamietać. Oryginalnym A byla Mona i Charles pojawia sie dopiero w momencie kiedy ona jest w Radley.
jezeli chodzi o nazwisko z anagramu.. to nie koniecznie musi byc jego nazwisko. Moze on tak bardzo chcial byc synem Jessici (widzial jakimi prezentami i uwaga obsypuje Bethany) ze chcial sie nazywac tak samo.. stad Charles Di..
wszystko naciagane no ale coz xD ciezko wymyslic cos normalnego xD

ocenił(a) serial na 6
kasia_jana

A ja myśle, że Ali o wszystkim wie tyle tyko, że wyparła fakty z dzieciństwa być może Pani D. tych samych sztuczek używała na Jasonie i on też nie pamięta Charlsa.

kasia_jana

no dobra, ale trzeba się zastanowić, czy A jest osobą kompletnie nieznaną od czapy wyjętą, czy już była pokazana w serialu. Brat bliźniak Jasona jeszcze by uszedł, bo w końcu Jason tu i tam się pojawiał [a przecież nie zawsze to mógł być on]
ja coś czuję, że w całą historię wplątana jest jeszcze cece, ale ni cholery nie mogę tego ułożyć w całość. Najbardziej w roli A widzę Cece, Monę [tylko ta teoria raczej legła w gruzach], aczkolwiek są kobietami, a jeśli Charles jest A to niestety kobiety odpadają, w takim razie brat bliźniak Jasona przy jakimś rozsądnym wytłumaczeniu

nobezkitu

Marlene powiedziala, że CHarles się już pojawił i nie jest osobą zupełnie obcą. Mi też kilka kobiet by bardziej pasowało, a tu jest jednoznacznie facet do znalezienia. Obejrzałam 5 odcinków, które Marlene podała przed finałem, bo tam miały być jakieś wskazówki.. jedyne co wywnioskowałam z tych odcinków, to że Ali faktycznie mogła być A. W jednym odcinku (tym świątecznym) Paige mówi, że śledziła Ali na opuszczoną farmę.. mi się wydaję, że mogła mieć na myśli tą Campbellów. Tutaj są te odcinki. Może ktoś inny coś zauważy
1. "It Happened 'That Night,'" season three, episode 1
2. "A Dangerous Game," season three, episode 24
3. "A Is for Answers," season four, episode 24
4. "Taking This One to the Grave," season five, episode 12
5. "How the 'A' Stole Christmas," season five, episode 13
w większości tych odcinków pojawia się też Lucas .. jak nie we wszystkich, ale on raczej pomaga Monie.
też się zastanawiałam, że może CHarles to jest anagram dla imienia.. tak jak Marlene pisala na twitterze ze moze to jest Rachel .. ale skoro chlopcy są ta tym nagraniu .. a moze A to jest ta dziewczynka? juz nie wiem :(

kasia_jana

Właśnie nie wiadomo, czy A, to facet. Wszyscy są tego tak pewni, a ubrać się w garnitur może każdy, zwłaszcza, że Red Coat, to kobieta była, Black Widow też. A może być rzeczywiście tą dziewczynką z nagrania, a dwóch chłopców, to np Jason i jakiś jego kolega. Niby pani D. mówiła do jednego z chłopców, żeby pocałował siostrę, ale może A (dziewczynka) ma po prostu starszego brata.

ocenił(a) serial na 10
kasia_jana

Czy tylko mi się wydaje że PLL jest o dużo bardziej powiązany z "Ravenswood" W jednym z odcinku (chyba 3) Podczas gdy Caleb z Mirandą i znajomymi uprawiają seans spirytystyczny pojawia się imię Charle's. Jest on nieżyjącym ojcem dwóch postaci głównych w owym serialu. Umarł prawdopodobnie przez klątwę. Co więcej w PLL często mowa jest o pani Grunwald-pojawia się też w "domku dla lalek" gdy Mona (pod postacią Alison) mówi dziewczyną że wszystko zawdzięcza Grunwald. Skoro obab seriale są jakoś połączone- być może nie tylko miasteczko i owa kobieta ma znaczenie dla kłamczuch...
Co myślicie?

kasia_jana

Mi się ta teoria podoba, tylko w tych wszystkich teoriach nie rozumiem, dlaczego Charles miałby się mścić na Ali, a na Jasonie nie.? Albo na Tobym, skoro to jego brat, którego Marion już nie oddała?

akima_

bo przez Ali Bethany została zabita, jej matka jej mąciła w głowie i wiedziały o romansie ojca z Jessicą. To Ali zwabiła Bethany do Rosewood i to ona wysłała te same ciuchy, które miała w dniu zniknięcia. Miała coś zaplanowane i dziwie się, że jeszcze tego nie wyjaśnili.
Jason w tym wszystkim stoi z boku. Chociaż wiadomo, że za czasów NAT tez coś sie dzialo wsrod Jasona, Melissy, Iana i Garetta. W końcu wypada, że ten bal miał być z ich rocznika. Może Charles ma dobre wspomnienia z Jasonem dlatego go zostawił w spokoju.
Toby na początku nie miał nic wspólnego z dziewczynami. One go wysłały do poprawczaka. Może wiedząc, że związał się ze Spencer to właśnie w nią postanowił celować (jeszcze dlatego, że może myśleć, że zabiła Bethany) i tym sposobem Toby też cierpi.

monjaotco

Tylko, że przecież Marion nie wyjechała nigdzie daleko i mieszkał obok Jessici:P Toby był przecież sąsiadem Ali:P