PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=109302}

Słowo na L

The L Word
2004 - 2009
7,8 9,2 tys. ocen
7,8 10 1 9236
8,0 2 krytyków
Słowo na L
powrót do forum serialu Słowo na L

Jak dla mnie wielka porażka :(( . Gdyby nie wstawki humorystyczne
( widok Bette i traktora, akcja z psami ,nowa love szefowej ) i widok Jenny dryfujacej w dal na pontonie byłaby istna tragedia. Wogole nie wiem co w tym odc robił duch Dany, trochę to dziwne. Bardzo brakuje mi tej postaci w serialu przyznam, ale wydaje mi sie ze jednak lekko przesadzili z motywem ducha sączącego pepsi na kanapie, dajacego porady sercowe.
Podobała mi sie bardzo romantyczna końcówka, Bette sie tym razem napraaawdę wykazała, jednakże pomimo tego happy endu pozostał dla mnie pewien niedosyt . Narobili mi tyle nadziei we wcześniejszych odc na powrót wątku Bette-Tina, a tu końcówka zwiastuje zupełnie co innego
:(( .
Teraz pozostają 2 możliwe rozwiązania : Tina w końcu zapomina o Bette i obie zyja szczesliwie lecz oddzielnie ,albo beda sie schodzic cala 5 serie. Wolalabym ten drugi scenariusz, osobiscie nie mam nic do Jodi, ale nie wyobrazam sobie Bette z kims innym niz Tina :((

ocenił(a) serial na 10
Lady_M

dokładnie mam to samo zdanie na temat Tiny i Betty nie wyobrażam sobie ich z kimś innym , takz e jestem za tym scenariuszem drugim Bette and Tina schodzą sie w 5 sezonie

ocenił(a) serial na 10
Lady_M

Zgadzam się z wami. Nie wyobrażam sobie Bette z kimś innym. Końcówka dla mnie smutna i wesoła. Z jednej strony szczęście Bette a z drugiej porażka Tiny. Trochę drażniło mnie to że Ti pomagała Bette w powrocie do Jodie. Wiem że chce aby Bett była szczęśliwa. Ja bym jednak walczyła. Bo jak widać nie wszystko między nimi skończone. Mam nadzieję że w 5 sezonie będą razem :) Co do Dany to trochę takie naciąganie. Chociaż ucieszyłam się widząc ją na kanapie u Alice ;) Jenny, motyw z psami i końcówka czyli Jenny dryfująca świetne :D

teraz pozostaje nam tylko czekanie na 5 sezon czyli jakiś niecały rokk :( buu

ocenił(a) serial na 8
Lady_M

w stosunku do poprzedniech odc. 4 sezonu umiarkowany.ogolnie nudy, ale nudy dajace do myslenia na 5 sezon.

powaznie to zdjecia bardzo ok !

nie moge pojac jak tak bogata postac Shane zanika w 4 sezonie, ktos powie... dojrzewaja !!! bzdura !

blondi odpada, Helen klapa. postac Alice wtapia sie w tło, a przeciez od niej to wszystko powstało.
Jenny za malo rozbudowana , mysle ze to wynika z braku pomyslu + rozbudowanie watku jej samej

Beth , Beth gra rewelacja, otoczenie do bani,

starucha Kit ...

Dana niepotrzebana, powinna nawiedzac Alice wczesniej , nie teraz.

Moje zdanie.

Zabijaja powolutku prawie kazda z kobiet.

Papi brak pomyslu

aaaaaaaaa Max - powinni bardziej rozbudowac watek Maxa !!!!!!!!!!!!!!!!!

big_ewek

Zgadzam sie z Tobą ,to co zrobili z Helen w 4 sezonie jest po prostu niewybaczalne ! W 2 sezonie miała temperament ,charakterek ,walczyła o swoje nawet kosztem innych.
W 3 przeszła bardzo pozytywna przemianę, ukazała sie nam z wyjątkowo wrażliwej strony . Watek z Dylan :), chyba największy plus 3 serii.
W 4 początek zapowiadał sie naprawdę ciekawie ,ta bezradność Helen przy poszukiwaniach pracy, słodziutkie:) .Potem pojawia sie bogata hazardzistka i Helen robi sie wręcz żałosna :(

Co do Shane, to ta jej monogamiczna odmiana bardzo mi odpowiada. Ciekawi mnie tylko jak sie potoczą jej dalsze losy, gdy w 5 wróci Carmelek :) [PODOBNO]. Kogo wybierze ??

Kit i jej partner nuda ,
Jenny wkurza jak zwykle,
Papi była intrygująca ,zabawna na początku ,zepsuli postać ,gdy ta zakochała sie w KIT,
Alice jakoś po koniec mało wyrazista i przebojowa ,
Beth ! To jest jej SEZON, bezapelacyjnie :)

ocenił(a) serial na 8
Lady_M

P.s. powinni zatrudnic David Lynch-a do tezyserki nad 1 odcinkiem 5 sezonu :D

ocenił(a) serial na 10
Lady_M

Cóż... ostatni odcinek pozostawił wiele znaków zapytania.

Ja również nie wyobrażam sobie Bette z nikim innym niż Tina, a widać, że między nimi jeszcze tli się uczucie :) i to daje mi nadzieje i wiare na ich wielki powrót w 5 serii :) A Jodi, cóż, okaże się jedynie przygodą w życiu B.

Boże, Jenny- brak mi słów, jeszcze w 1 serii była znośna, ale im dalej, tym gorzej...

Dana- naprawdę niepotrzebnie pojawiła sie w ost. odcinku, powróciły wspomnienia... (Dlaczego musieli akurat Ją uśmiercić??? Nie mogli tego zrobić z Jenny????)

Alice- jak zawsze urocza :) Tutaj nic nie trzeba dodawać :)

Shane- czyżby wydoroślała?? Stały związek, rodzina, dom... To kompletnie nie w jej stylu. Zdecydowanie wolę "starą" SHANE!

Helena- hmn... jej postać strasznie podupadła :/ A przecież w 3 serii było tak dobrze! :)

Podsumowując, 4 sezon zdecydowanie należał do Bette :) Choć przyznam, że poprzednie sezony były ciekawsze...

A teraz pozostaje nam jednynie czekać, czekać i jeszcze raz CZEKAĆ na 5 sezon- i mam nadzieję, że nie ostatni :)

ocenił(a) serial na 8
calisha_88

Generalnie zgadzam się ze wszystkim co napisałaś, od siebie dodam jeszcze :
Helena bez Dylan jakoś traci :P Nie wiem gdzie się podział jej temperament, siła i pewność siebie. Przecież nie straciła wszystkich tych cech razem z pieniędzmi...
Shane - niby wydoroślała, ale te "przebłyski" podczas sceny miłosnej z Paige są chyba oznaką, że myśl o ustatkowaniu się ją jednak przeraża, zwróć uwagę na jej zachowanie "po", zapaliła papierosa i nawet nie przytuliła Paige, z Carmen byłoby to nie do pomyślenia.
Alice - nie zabierajcie je Tashy, tworzą uroczą parę.
Jenny - miałam nadzieję, że powrót Mariny na coś się zda, właściwie nie wiem po co się pokazała w 2 odcinkach skoro niczego nie wniosła. Dodam, że uwielbiam Marinę i myślałam, że może poukłada sprawy z Jenny, a tymczasem...Dla Jenny widzę 2 wyjścia, albo niech ją wreszcie ktoś pokocha i da jej szczęście, albo nich po prostu zniknie z serialu bo działa już chyba wszystkim na nerwy.
Bette i Tina - liczę, że będą się schodzić cały 5 sezon bo Jodie mi zupełnie nie pasuje, nie widzę chemii między nią a Bette.
Na koniec powtórzę raz jeszcze : w 5 serii pragnę widzieć z powrotem Carmen, Dylan i Tashę (na Marinę niestety nie liczę). Marzę zaś by zobaczyć choć w epizodach : Ginę Gershon, Mandanę Jones, Lene Headey i może Shannyn Sossamon :)

miss_russ

To ja jeszcze dorzucę do puli Simone Lahbib:)

Marina niestety bawi teraz widzów serialu 4400 ,wiec też wielce nie liczę na jej powrót. Poza tym z kim byśmy ja wyswatały w The L Word ? Z Jenny? Nie skaże biednej Mariny na taki wyrok .

ocenił(a) serial na 8
Lady_M

Simone i Mandana mogłyby się pojawić jako para, która przypomniałaby Bette i Tinie co je kiedyś łączyło :) Co ty na to? :P

miss_russ

Oj tak ! Jak najbardziej jestem za :))))))))))))

miss_russ

Jestem jak najbardziej za :)) Serial naprawde wiele by zyskal:))

Lady_M

2 razy uuuuuups, ciagle mi wyskakiwalo: wiadomosc za krotka:)

ocenił(a) serial na 8
Lady_M

Wciskaj spację :)

miss_russ

A widzisz :P na to nie wpadlam :))

ocenił(a) serial na 8
Lady_M

Ja też sama nie wpadłam na to, przeczytałam czyjąś radę gdzieś na filmwebie :)

miss_russ

mam Cię miss.russ.! 1000 post zamknąl nam forum:(
ale podaj inny a podyskutujemu nie tylko o TLW :)))
Przyślę Ci linki :))

ocenił(a) serial na 8
GONZO_9

hehe 'mam Cię' brzmi jak polowanie na ludzi z forum :]
kto znajdzie karen ten jest najlepszy ;) chociaż nie to byłoby nie fair, bo miss.rus ma chyba do niej e-maila ;] zgadza się?

mi w sumie ostatni odcinek 4 serii TLW się podobał, powrót Dany - rewelacyjny - do tego jako Anioł z puszką Pepsi w ręku :]] Jenny w pontonie - ubaw niesamowity :] zawsze mnie ciekawiły jej odchyły od normalności, ale teraz przeszła samą siebie :P Widok Bette w traktorze i pojednianie z Jodi był przesłodki! Jeśli nie pisany jest jej powrót do Tiny (którego sobie życzę) niech pobędzie trochę z Jodi, stały związek napewno jej służy, znów się pięknie uśmiecha :) Alice mnie w każdym odcinku umie rozbawić do łez - jej panika na dachu z zaczepioną kurtką :P z taką tylko konie kraść w dzień i noc :D ..dobrze, że Kit wróciła do angusa bo jej deprecha połączona z alkoholem była nie do wytrzymania! shane? jak zwykle nie może się zdecydować czego chce od życia, paige? fajny głos :] Tina niech walczy o Bette będzie co oglądać.. co do nowej obsady oczywiście LENA HEADEY ;]]]]

ocenił(a) serial na 8
Lara_Perkins

hmm po obejrzeniu BG szczerze mogę stawić się za Simone Lahbid i Mandaną do TLW :P miodzio..

miss_russ

Miss.russ. jesli dyskutowac o "przecudownej scenie w kościele "
to podaje Ci link /inicjatywa Lary:))/
http://www.filmweb.pl/topic/610579/Przecudowna+scena+w+ko%C5%9Bciele...+cz%C4%99 %C5%9B%C4%87+druga+forum++%5D.html

ocenił(a) serial na 10
miss_russ

Również zapadła mi w pamięci scena Shane z Paige, jak to określiłaś-"po" i ten papieros... Może masz racje, przeraziła ją myśl o ustatkowaniu. Moim zdaniem, Shane chiałaby w ten sposób odzyskać brata (wygrać sprawę nad jego opieką)tworząc stały związek.
Alice i Tasha hmn... Tasha się powoli zaczynała rozkręcać i tu BUM! Wyjazd na misję do Iraku ;( Miejmy nadzieję, że wróci cała i zdrowa prosto w ramiona Alice :) Zgadzam się z Tobą- tworzą uroczą parę :)
Kit- nie wiem dlaczego wróciła do tego (tu wylgaryzm) Jakoś tak dziwnie to pokazali. Niby go nienawidziła i nie umiała mu wybaczyć, a tu nagle znajduje się w jego objęciach...
Marina- liczyłam na jej "pełny" powrót i się rozczarowałam... Zagrała w dwóch epizodach i to jeszcze tylko przez kilka chwil :( A miałam nadzieje na jakieś iskierki z Jenny. Szkoda.
Papi- a ja ją lubię :) Na początku myślałam, że spiknie się z Shane :) A ona wybrała Kit, no cóż... Ale i tak wg mnie barwna postać, która wniosła dużo do 4 serii :) No i oczywiście gdyby nie ona, Alice nie poznałaby Tashy ;)
Tina i Bette- w nich jest siła, więc 5 seria będzie należała do nich i ich wielkiego powrotu- mam nadzieję :)

użytkownik usunięty
calisha_88

a wie ktos jak nazywa się ta piosenka jak Bette jedzie traktorem? śliczna jest... :)

ocenił(a) serial na 10

Pink- "Dear Mr. President" ^^

ocenił(a) serial na 8
calisha_88

no baaaa oczywiście, że to był song Pink :D rewelacyjny, jedna z moich ulubionych jej piosenek, choć jest o wiele więcej - bardziej znanych :]] Słodka scena z tym traktorem.. popłakałam się nawet :P

ocenił(a) serial na 10
Lara_Perkins

Również bardzoo lubię ten utwór :) Ogólnie Pink bardzoo lubię :) Scena z Bette na traktorze rozbawiła mnie do łez ^^ Choć i tak jestem za tym, ażeby cudna i urocza mamusia B. wróciła do mamusi T.! Coś nie bardzo lubię Jodie :/

ocenił(a) serial na 8
calisha_88

hmmm oki w 5 sezonie Bette powiedzmy będzie się schodzić z Tiną, a jak myslicie co z całą resztą? :] np z Heleną?? Ja jej proponuje zainwestować te pieniądze jakoś, żeby znów pewność siebie odzyskała i może już przestanie być "aż tak" przesympatyczna :] trochę starej Heleny mi brakuje - ale niech ta dobra część też zostanie ;] no i mogłaby sobie kogoś znaleźć fajnego na stałe (przeciwieństwo Cristine -czy jak jej tam było:)! Dla Jenny myślę, że jak zawsze wymyślą coś nowego/ciekawego więc będzie co śledzić :P a kochana Alice będzie nas tradycyjnie rozbawiać do łez - może czas na poligon za Tashą - chyba pękłabym ze śmiechu widząc ją na placu treningowym, przeskakującą mur, wspinaniu się na linie, skoku ze spadochronem z samolotu itd... :D

ocenił(a) serial na 10
Lara_Perkins

5 sezon hmn...
Wielki powrót dwóch mamuś- bezapelacyjnie :)
Zgadzam się z Tobą- barkuje starej Heleny, choć z tą dobrą jej częścią. Kurczę, do niej najbardziej pasuje mi Dylan hmn...a może własnie w 5 sezonie tak się sprawy potoczą, że Dylan powróci i wyjaśni swoje zachowanie (na marginesie: okrutne) Helenie, a ta swą wielkodusznością oraz miłość wybaczy jej :) Widać przecież było, że Helena baardzo kochała Dylan. Także jest nadzieja ^^
Jenny, nakręci film na podstawie swej kasiązki, dozna wielkiej krytyki, z którą sobie nie poradzi i popełni samobójstwo... (czarny scenariusz, ale ja mam jej już serdecznie dosyć od 2 sezonu!)
Alice na poligonie heh. Już sobie to wyobrażam :) Choć nie głupi to pomysł xD Byłby niezły ubaw :D
Shane hmn... ciężko powiedzieć. Po zerwaniu z Carmen straciła w moich oczach... Choć może gdyby tak Carmelek wrócił, ale nie, to już nie byłoby to samo.
Także scenariuszy możemy wymyśleć wiele, w końcu każą nam czekać cały, okrutnie długi ROK :/ Mamy więc dużo czasu, ale zawsze można wytężyć swą wyobraźnię xD

ocenił(a) serial na 8
calisha_88

są jakieś klipy zapowiadające 5 sezon na horyzoncie? bo ja nieco zacofana ostatnio jestem :D

ocenił(a) serial na 10
Lara_Perkins

na poniższej stronie pojawiło sie 5 epizodów z kręcenia TLW, są tam rozmowy z aktorami, z Ilene, kilka epizodów w serialu sie pojawia
http://www.ourchart.com/come_on_ilene

ocenił(a) serial na 8
Lara_Perkins

Jest też cała masa spoilerów :
http://www.thelwordonline.com/s5_spoilers.html

użytkownik usunięty
Lady_M

a wg mnie był całkiem w porządku.
i ciesze się, że Dana się pojawiła bo brakuje mi jej, a reżyser pokazał, że nie zapomniał o niej.

nie lubię już Tiny. jest wg mnie przykładem bi, która na swój pociąg do kobiet podrywa facetów. i ciesze się, że Bette będzie z kimś innym, bo zasługuje na kogoś lepszego i ciekawszego od Tiny. po za tym ma więcej wspólnych tematów etc. z Jodi.

5 seria na pewno będzie bardzo ciekawa i czekam na nią z niecierpliwością.

ocenił(a) serial na 7
Lady_M

hm mnie osobiscie powrót Ti i Beth nie bardzo pasuje. scena z Dano - zajebista! w stylu Alice... [superfreak]

nie moge sie doczekac 5 serii.

ocenił(a) serial na 8
Anouk_4

..Alice rządzi :DDDD