Słowo na L

The L Word
2004 - 2009
7,8 9,3 tys. ocen
7,8 10 1 9264
8,0 2 krytyków
Słowo na L
powrót do forum serialu Słowo na L

Lubie ten serial choc czasami wydaje mi sie nierealny np. skad one maja tyle czasu na przesiadywanie w knajpach ,organizowanie imprez no i zawsze jest cala paczka w komplecie ,chociaz z drugiej strony rozumiem ze scenarzysci musza to podkolorowac bo serial bylby nudny.Ten serial uzmyslowil mi jak bardzo nasz kraj jest zacofany i nie tolerancyjny.W Polsce temat homoseksualizmu w kinie jest nadal ignorowany jakby ta spolecznosc w ogole nie istniala.Cybill Shepherd ma w tym serialu sceny lozkowe a nasze "slawne" aktorki boja sie nawet pocalowac na ekranie.
Jezeli kiedykolwiek Polska zdecyduje sie na ukazanie podobnego tematu w zwyczajny sposob (bo nie znosze gdy na ekranie zwiazek homoseksualny wzbudza litosc i wspolczucie)bede mogla powiedziec ze zrobilismy ogromny krok do przodu , chociaz nie oszukuje sie bo wiem ze dlugo bedziemy musieli na niego czekac...ale mam nadzieje .Pozdrowienia dla Wszystkich Fanow serialu.

ocenił(a) serial na 8
Pina86

Szapołowska zagrała dawno temu w filmie "Inne spojrzenie", szkoda, że niesposób tego dostać.

miss_russ

Tak pamietam ten film grala z Jadwiga Cieslak ale film byl wegierska produkcja w naszym kraju boja sie wyprodukowac widocznie taki film:(

ocenił(a) serial na 8
Pina86

Coś zaczyna się zmieniać, ale na razie dotyczy to gejów w serialach, kinie. A lesbijek ani widu, ani słychu. Jakby ich w ogóle w Polsce nie było...

miss_russ

Dokladnie , nie wiem dlaczego tak sie dzieje...slyszalam ze Piotr Adamczyk zagral geja w "Lejdis" ale nie wypowiadam sie na ten temat bo nie ogladalam jeszcze tego filmu.Przydalby sie jakis film o takiej tematyce i nie koniecznie depresyjny i dramatyczny bo w pewnym sensie takie kino ludzi przygnebia dlatego podoba mi sie the l word mozna w pewnych momentach naprawde sie posmiac a za chwile poplakac ze wzruszenia...ale to chyba nie na polskie warunki:/

Pina86

Zgadzam się z tym, że Polska jest zacofana i nietolerancyjna wobec siebie, obcokrajowców, a przede wszystkim homoseksualistów. Wstyd jest mi za to: http://pl.youtube.com/watch?v=lnOoL4hCaxE
a przede wszystkim za to:
http://pl.youtube.com/watch?v=z5xovCe0x9M
Mam wrażenie, że ludzie mieszkający w tym kraju nie potrafią zrozumieć, że można być innym, mieć inne zdanie i poglądy.
Do tej pory myślałam, że ten kraj 'dojrzeje' na takiego typu nowości, ale zaczynam w to wątpić.
Będę pozytywnie zaskoczona, gdy puszczą w TV TLW, lub filmy o podobnej tematyce.

Mini_5

Też bede pozytywnie zaskoczona gdy zdecyduja sie puscic The L word w telewizji polskiej jak dotad trzeba sciagac go z neta:/ ale z tego co mi wiadomo TVN odrzucil propozycje wyemitowania tego serialu, kompletna zenada w koncu ten serial nie ma na celu nikogo urazic a wrecz przeciwnie poszerza horyzonty spoleczne i uczy tolerancji.:)pozdrowionka

ocenił(a) serial na 9
Pina86

Tak się złożyło, że jestem właśnie lesbijką żyjącą w naszym kraju. I szczerze mówiąc nie wierzę, że coś sie tu zmieni. Chociaż już jest lepiej niż kilka lat temu. Ale nadal jest tak, że jak pocałuję dziewczynę w miejscu publicznym to często słyszę jakieś komentarze oburzonych ludzi. I trzeba przyznać, ze w polskiej TV pojawiają sie wątki gay/les, chociaż żadko. Przykład: Sonia Bohosiewcz w 39 i pół.

willa

mnie denerwuja bardziej komentarze facetow, niektorzy (bo oczywiscie nie ma co generealizowac) uwazaja, ze lesbijki sa ze soba po pierwsze tylko dla seksu a po drugie zeby zaprosic jakiegos faceta do trojkacika...

hej_ka

No, albo przynajmniej dadzą popatrzeć:)czytałam gdzieś komentarz jakiegoś gościa o The L word który twierdził że takie życie to kompletna fikcja bo te kobiety pozabijałyby się o penisa...ale ograniczenie....

ocenił(a) serial na 10
Pina86

Słuchajcie, nie wiecie, że my, lesbijki, po prostu nie zostałyśmy wyczochrane i dlatego migdalimi się z innymi laskami, zamiast pragnąć prawdziwego macho? ;)

Trochę się TVNowi nie dziwię, bo jakby to wyemitowali, to mieliby naprawdę przewalone w Polsce - kraju mocherowych beretów, Kościoła, którzy rządzi polityką i dewiantów religijnych.
Ale TVN się stara - w 39,5 była lesbijka, w Teraz albo nigdy mamy parę lesbijek prowadzących jakiś ośrodek dla psów, które pomagają leczyć dzieci. Coś starają się robić.

A co do odrealnienia.. myślę, że to nie jest tak odrealnione jak się nam wydaje. Po prostu nie pokazują tych wszystkich scen kiedy one są w pracy itd (chyba, że dzieje się tam jakaś akcja).

ocenił(a) serial na 10
mtx

zgadzam sie z Toba tmx, tvn idzie naprzod ale powoli bo nasz kraj po prostu jest zacofany a przez to malo toerancyjny i ludzie byli by oburzeni, dlatego widze tutaj JAK NA RAZIE metode malych kroczkow.
JESLI CHODZI O REALIZM SERIALU, TO RZECZYWISCIE NIE POKAZUJA TAKICH ZWYKLYCH RZECZY BEZ AKCJI BO TO BYLOBY NUDNE, A NIE O TO CHODZI W SERIALACH. ONE MAJA SLUZYC TAKZE TEMU ZEBY SIE ODERWAC OD SZAROSCI, POPATRZEC NA COS CZEGO CHCEMY BY SIE U NAS WYDARZYLO, ALBO LUDZI KTORZY IDA PRZED SIBIE, NIE WIDZIMY TAK NPRAWDE ICH WATPLIWOSCI CZY KOMLPEKSOWW, KTORE NAM TOWARZYSZA. MAMY WLASNE ZYCIE Z TYMI NUDNYMI SZCZEGOLAMI...zycie to nie film, niestety...

ocenił(a) serial na 10
papi444

Boże! Dziewczyny! Popatrzcie na swoje życie z innej strony!
Ja nie mam się czego wstydzić. Gdyby wyciąć te nudne fragmenty (których nie było by tak dużo, ale jednak), to mógłby powstać nie gorszy serial niż L word :)

A metoda małych kroczków.. Robiłam ostatnio badanie i przepytałam dwie znajome pary o różne rzeczy - w tym o reakcje ludzi. I o dziwo nie są takie złe. Myślę, że dużo zależy po prostu od samych ludzi - oni nie znają żadnych homo (przynajmniej tak im się wydaje), a to co obce, powoduje strach. Wielu moich znaojmych hetero przyznaje się, że zanim się o mnie dowiedziało też krytykowali chomiki, albo byli przeciwni różnym rzeczom. Ale zobaczyli, że ja też jestem - a że nawet jestem fajna (hurra!), to nie ma się czego bać..

dlatego parady - moim zdaniem - robią niestety więcej szkody niż pożytku. Ludzie widzą tłum obcych, często na kolorowo, a jeszcze w tv się naoglądają półnagich, z tatuażami i z "piórami w d" i uważają to za coś nienormalnego. I ja ich rozumiem!

ocenił(a) serial na 10
mtx

ja to zazdroszczę dziewczynom z l word, że co spotkają jakąś fajną laskę, to okazuje się, że ona jest z branży. też bym chciała lecieć tylko na takie;P
też nie popieram parad, to tak jakby heterycy wyszli na ulice, machali do nas i krzyczeli:"hej, jestem hetero, mogę się całować na ulicy i nie masz prawa czuć się obrzydzona/obrzydzony"

ocenił(a) serial na 10
papusiak

Pamiętajmy, że one mieszkają w "zagłębiu" lesbijskim. Mieszkają w takiej dzielnicy LA, że wiadomo, że większość jest homo..

papusiak

a czy oni tego wlasnie nie robia?
oni moga sie prawie "zjadac" na ulicy a ja z dziewczyna nawet nie moge sobie za reke poparadowac, bo czuje na sobie wzrok wszystkich ludzi dookola.
wiec jesli oni sobie tego nie zycza to dlaczego ja mam tolerowac ich zachowanie?

ocenił(a) serial na 9
hej_ka

A ja właśnie "paraduję" z moją dziewczyną objęta i nigdy sie tego nie wstydziłam. Mieszkam w dość małym mieście i reakcje ludzi bywały różne, jednak nigdy się tym zbytnio nie przejmowałyśmy. A teraz ludzie sie przyzwyczaili i nikt nie ma z tym większego problemu. Chociaż czasem zdarzają się jakieś docinki, jednak uważam, że wszystko zależy od podejścia do tego typu zachowań. Niestety musimy się do tego przyzwyczaić, bo raczej szybko się to w Polsce nie zmieni.

ocenił(a) serial na 10
willa

W Polsce życie do dupy i dlatego uciekłam do Anglii;)W ostatnią niedzielę odbywał się tu Gay Festival i chociaż nie jestem homoseksualna poszłam zobaczyć i naprawdę się zdziwiłam ponieważ im dalej od Polski tym większy szacunek dla tego typu związków.Miejmy nadzieję że i kiedyś w Polsce się zmieni na lepsze w końcu wszyscy jesteśmy ludźmi i mamy prawo do miłości.More Respect Please!!!