PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=790131}

S.W.A.T.

2017 - 2025
7,3 1,9 tys. ocen
7,3 10 1 1916
S.W.A.T.
powrót do forum serialu S.W.A.T.

Moim zdaniem serial o tej jednostce powinien mieć inną formułę. Podobało mi się podejście w "Punkcie krytycznym", gdzie cały odcinek mogła zajmować skomplikowana akcja z zakładnikami i terrorystami. A tutaj większość odcinka to prowadzenie śledztwa (to w końcu oni są elitarną jednostką AT czy zwykłymi policjantami ?), przyprowadzanie dzieciaków żeby odrabiali lekcje w siedzibie SWAT-u, kręcenie filmu o zmarłym dziadku czy inne niezbyt porywające wydarzenia. Same akcje to ułamek serialu (przynajmniej w tych odcinkach, które widziałem). Są bardzo krótkie i niezbyt wyrafinowane. Ot wchodzą, jednego zastrzelą, drugiego potraktują z buta albo inaczej powalą i już. I trochę za grzeczni są - strzelają dopiero jak ktoś do nich otworzy ogień. Coś mi się nie wydaje żeby AT (i to jeszcze w USA) zachowywali taką wstrzemięźliwość od częstowania ołowiem.
Mam też wrażenie, że aktorzy (oprócz Shemara) słabo odgrywają swoje role. Albo to postaci są kiepsko napisane. Tu nie jestem pewien - nie znam się na tym. Ale w każdym razie zachowują się jakoś nienaturalnie. O przestępcach nie wspomnę. Gość od firmy Murder Co. czy jak to się nazywało (wstawiał nawet logo "firmy" na filmikach z zabójstw na zlecenie) i jego zleceniodawcy ze wschodu szczególnie zwrócili moją uwagę jako kiepsko odegrane postaci.

1
NewJoker

Po obejrzeniu kilku kolejnych odcinków postanowiłem wypisać kolejne absurdy (chciałem je dodać do poprzedniego posta, ale nie pozwala mi na edycję):

- jeden z bohaterów odmawiał modlitwę ze świadkiem przed akcją. Ok, nie mam nic do ich religijności, ale to jest SWAT, nie Ojciec Mateusz.
- oprócz robienia z bazy SWAT świetlicy do odrabiania lekcji, siedział też u nich chłopak naprawiający zniszczonego drona (zakładnik, którego uratowali) - fajnie, że są takimi dobrymi wujkami, ale przypominam, że to siedziba SWAT. I to akurat z przestępcą zabarykadowanym w zbrojowni z 2 zakładnikami. A oni zajmują się dronem, dostarczają dzieciakowi prowiant i poprawiają sobie profile na portalu randkowym.
- złapanych przestępców zamykają w areszcie w swojej bazie. Po co ?
- rozumiem, że nie noszą kominiarek podczas akcji, bo to serial i musi być widać kto jest kim, ale przedstawianie się groźnemu przestępcy po jego obezwładnieniu to już lekka przesada.