PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=644564}
8,1 1,5 tys. ocen
8,1 10 1 1459
Sakamichi no Apollon
powrót do forum serialu Sakamichi no Apollon

fani Watanabe i Seatbealts będą rozczarowani

fabio

oczywiście że to jest jazz.

ocenił(a) serial na 3
Carrie_

nigdy nie słyszałaś jazzu w takim razie

fabio

słyszałam i słucham jazzu, a twój komentarz jest po prostu głupi. I jak już to chyba ty nie słyszałeś nigdy jazzu.

ocenił(a) serial na 3
Carrie_

poproszę w takim razie o wykonawców jazzu i albumy które posiadasz?

fabio

Tomasz Stańko:
-Balladyna
-C.O.C.X
-Litania
-Lontano
-Music 81
-Purple Sun
-Soul of Things
-Suspended Night
-Twet
-Wolność w sierpniu

Bob Acri
-Bob Acri

Wes Montgomery
-Bumpin'
-California Dreaming
-A Day in the life
-full house
-Incredible jazz guitar

Herbie Hancock
-The herbie hancock box
-possibilities

Arlene Bailey
-In love with jazz

Young Power
-man of tra
-nam myo ho renge kyo
-young power

Zbigniew Namysłowski Quartet
-Polish Jazz

i wiele innych. Proszę niby czego ty słuchasz?

A przy okazji kawałki które były wykonane w tym anime są autentycznymi kawałkami jazzowych wykonawców, więc w jaki sposób one nie są jazzem?

ocenił(a) serial na 3
Carrie_

jazzu!
a gdzie Skalpel, Miles Davis, Charlie Parker i John Coltrane?!

konwencja anime przewiduje tylko przystępną muzę dla kompletnych laików...

fabio

Napisałam że wiele innych, mam ci wymieniać wszystkie moje płyty Cd i winyle? Mam dużą kolekcję i uwielbiam jazz. Moim zdaniem muzyka w anime jest na bardzo wysokim poziomie, mało anim jest trak dobrze wykonana muzycznie. A twoja krytyka jest nie sprawiedliwa, i bezsensowna.

ocenił(a) serial na 3
Carrie_

"kawałki które były wykonane w tym anime są autentycznymi kawałkami jazzowych wykonawców"

które kawałki dokładnie?

ocenił(a) serial na 10
fabio

Uwaga mamy tu kozaka! Fabio skończ . Osobiście nie znam się na takiej muzyce ale to anime zasługuje na ocenę wyższą niż 3 bo nie opowiada tylko o tak błahych sprawach jazz.

Musketeer

ten fabio to troll

ocenił(a) serial na 9
fabio

no takiego trash talku to dawno nie czytałem XD
pomimo że kawałki są aranżowane przez innych kompozytorów, wcale nie odbiegając od tych z przed 50 czy 60 lat.
to że brzmi to inaczej to nie znaczy że nie jest to jazz. kiedyś nie nagrywało się cyfrówek w studiu, dlatego nie uświadczysz w tym anime tego analogowego brzmienia.
mówienie że że Bill Evans, Art Blackey czy Ella Fitzgerald to plumkanie wynika tylko i wyłącznie z braku wiedzy. albo nigdy tego nie słyszałeś i objeżdżasz wszystko inne poza swoimi 3-4 ulubionymi wykonawcami, albo jesteś ignorantem muzycznym. to tak jakby powiedzieć że Victor Wooten to nie fusion (fusion, cóż za szerokie pojęcie) tylko jakieś plumkanie, tylko dlatego że jest to muzyka którą byłby wstanie słuchać każdy.

ocenił(a) serial na 3
ktyczynski

to jest plumkanie, by niewyrobiony widz (słuchacz) mógł je przyswoić

ocenił(a) serial na 9
fabio

To tak jakby powiedzieć Guthrie Govan to tylko plumkanie bo jest łatwo przyswajalny. To nie działa w te stronę kolego. To że muzyka jest łatwo przyswajalna nie znaczy że jest, łatwa, nudna czy przewidywalna.
Zacznijmy od podzielenia ost w tym anime na dwie grupy. Jedną są kawałki zapożyczone od oryginalnych jazzowych artystów, druga grupą są kawałki stworzone tylko i wyłącznie na potrzeby seriI, mniej lub bardziej jazzowe. Ocenianie anime na 3 tylko dlatego ze nie podobały Ci się te kawałki stworzone na potrzeby anime (bo co do drugiej grupy to chyba nie ma wątpliwości) jest trochę aroganckie. Równie dobrze może powiedzieć ''nie podoba mi się druga planowa postać pani xxx, dlatego daje 3/10 całości''
Przejrzałem Twój profil i w sumie nic tak na prawdę nie widziałeś, więc zabieranie się za melodramat po obejrzeniu Hellsinga czy Gungrave i ocenianie je na 3/10 jest co najmniej dziwne....

''to jest plumkanie, by niewyrobiony widz (słuchacz) mógł je przyswoić''
a gdzie jakieś bo, ponieważ? chcesz dyskutować z ludźmi to znajdź wpie4rw jakieś argumenty...

ocenił(a) serial na 3
ktyczynski

Victor Wooten - to dopiero plumkanie...

ocenił(a) serial na 9
fabio

xD w tym momencie skończę swoją dyskusję z samym sobą, bop nawet nie znasz się na muzyce.
popracuj nad swoją argumentacją i wróć :)

ocenił(a) serial na 3
ktyczynski

Guthrie Govan - kolejny plumkacz, jak ty ich wyszukujesz?

ocenił(a) serial na 9
fabio

za mocny jesteś, nawet jak dla mnie XD tylko wiesz, grono zniknęło jakiś rok temu ;)
pozdro

ocenił(a) serial na 3
ktyczynski

z czasem wyrasta się z plumkania i zaczynasz słuchać mocnego, wyrazistego brzmienia, powodzenia...

ocenił(a) serial na 9
fabio

mocnego wyrazistego brzmienia XD kk mistrzu

ocenił(a) serial na 3
ktyczynski

mistrzu? wolę sensei!
może będą z ciebie jeszcze ludzie...

ocenił(a) serial na 9
fabio

xD dawno nie miałem z kogoś takiej beki.

ocenił(a) serial na 3
ktyczynski

ile masz lat 11? brakuje poprawnej mowy? na jazz zbyt smarkaty?
"beka" i emoticon zarezerwowany jest dla nizin...

ocenił(a) serial na 9
fabio

xD
zostawię Cię w tym Twoim wspaniałym świecie z którego długo jeszcze nie wyjdziesz, miłej zabawy ;*

ocenił(a) serial na 3
ktyczynski

posługujesz się mową potoczną ergo wywodzisz się z nizin...
otóż jazz jest zarezerwowany dla elit, elity dbają o mowę, dbają o detale, to je odróżnia od plebsu!

użytkownik usunięty
fabio

Jazz nie jest dla nikogo zarezerwowany, a już tym bardziej nie stanowił on żadnej odmiany muzyki "salonowej" przynależnej burżuazji.

Usłyszeliśmy Twoje zdanie, możesz już zająć się czymś innym. Nie widzę powodów, ani chętnych, by ktoś miałby Ci przytaknąć "bo tak" i uznać Twoją interpretację rzeczywistości.

ocenił(a) serial na 3

elita i burżuazja to nie to samo, mylisz pojęcia...

użytkownik usunięty
fabio

Nie mylę, przedrzeźniam Cię, bo zadziwiam się jakim prawem ktokolwiek postronny miałby decydować "co się komu należy". :P

ocenił(a) serial na 3

muzyka charakteryzuje grupę społeczną

użytkownik usunięty
fabio

Lecz nie determinuje. Własność "charakteryzacji" ma charakter umowny i identyfikacyjny, lecz nie przesądzający o niczym. To jak z generalizacjami, są oparte na pewnych zjawiskach, ale nie oddają w pełni rzetelnie całej próby.

PS: mnie się muzyka w anime podobała, a gdyby było inaczej (np. gdyby to było anime opowiadające o powstawaniu dubstepu), to bym je wyłączył i zapomniał o traumie, ale nie chciałbym forsować swojego zdania za wszelką cenę, bo tak bardzo mnie zgorszyło, poruszyło i zgwałciło, to co usłyszałem, iż za wszelką cenę pragnąłbym sprawiać przykrość lub robić na złość tym, którzy uważają inaczej ode mnie. :P

Prawda: "o gustach się nie dyskutuje", jest z definicji fałszywa, lecz zawiera w sobie ziarenko prawdy, a mianowicie, dyskutując o gustach (czyli o muzyce, filmach, kolorach, preferencjach pogodowych czy seksualnych) nie powinno się używać argumentu "świętej racji". Z góry dyskredytuje on taką osobę, która widać nie przyjmuje do siebie swojego uciążliwie subiektywnego ustosunkowania do rzeczywistości.

ocenił(a) serial na 3

jazz charakteryzuje wąską grupę społeczną, piszę o świadomym odbiorcy, imitować każdy może!

ocenił(a) serial na 3

"Własność "charakteryzacji" ma charakter "

czytaj zanim wyślesz...

użytkownik usunięty
fabio

Poprawiam. Własność "charakteryzacji" ma charakter. Zdanie jest w 100% poprawne, a Pan stara się na siłę ratować obolały zadek. :P Choć sformułowanie pozornie tożsame, nie jest tautologią, ponieważ przytoczone słowo to cytat i stanowi przekorę.

Niestety ta dyskusja jest bezproduktywna, ponieważ trudno jest dotrzeć przez mury, prawdopodobnie osoby gorzej obytej z językiem, zwłaszcza, gdy ta pojmuje siebie za członka elity.

Nie podoba się, zmień stronę. ;)

ocenił(a) serial na 3

"przytoczone słowo to cytat"

czytaj zanim wyślesz...

ocenił(a) serial na 9
fabio

Może nakarmię trolla i wróci? *_*

ocenił(a) serial na 10
Aruel_filmweb

Udało mi się :)

ocenił(a) serial na 10
fabio

Coltrane i Davis? typowy laik jazzowy się kłania. długa droga przed Tobą kolego...

ocenił(a) serial na 3
telegrafistka

Nie musisz mi się kłaniać.

ocenił(a) serial na 10
fabio

I brak umiejętności czytania ze zrozumieniem... Zalecam powrót do szkoły.

ocenił(a) serial na 3
telegrafistka

Chcesz zabłysnąć, próbuj dalej pryszczu.

ocenił(a) serial na 10
fabio

Nie muszę, już to zrobiłam. Przy Tobie łatwo zabłysnąć :) Wywołanie trolla już odhaczone na liście także...żegnam ozięble :)

ocenił(a) serial na 3
telegrafistka

Co zrobiłaś? Wycisnęłaś pryszcze? Będą nowe, taki wiek.

fabio

Jak zwykle powiem to samo.
A ten znowu swoje. Daj se wreszcie siana Fabio twoje pi*rdolenie staje się irytująco nudne.

ocenił(a) serial na 3
crazy_race

przestań śledzić moje wpisy stulejarzu i nikt nie będzie cie nudził...

fabio

Jak widzę wciąż bez zmian. Jak zwykle zaczynasz od chwalenia się swoimi problemami z penisem.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
fabio

Ty sobie znajdź "sucz"jak to ująłeś, może wtedy nauczysz się wreszcie trochę szacunku, zamiast bawić się w buca i ignoranta myślącego że wie wszystko na temat wszystkiego.

ocenił(a) serial na 3
crazy_race

czyli nadal jesteś bez suczy? smutne...

fabio

Tak sobie to tłumacz.

ocenił(a) serial na 3
crazy_race

fakt, która by chciała stulejarza?

fabio

Po raz kolejny. Tak sobie to tłumacz.