PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=695610}

Salem

2014 - 2017
7,0 12 tys. ocen
7,0 10 1 12006
6,5 2 krytyków
Salem
powrót do forum serialu Salem

Religia

ocenił(a) serial na 8

Hej jestem na czwartym odcinku i zastanawia mnie religia w tym serialu.. Czy w Salem byli chrześcijanami czy katolikami w końcu ? Bo w tym odcinku było o egzorcyzmach i że niby to zakazane i że nie tolerują katolików.. A oni sami nimi nie są ? Przecież mają kościół, wierzą w Boga itd.

ocenił(a) serial na 7
Sophie96

Chrześcijanami, a konkretniej - jest to rozłam anglikanizmu, dosyć radykalny, skupiający się na całkowitym podporządkowaniu Biblii.
,,Purytanizm – ruch religijno-społeczny w XVI i XVII-wiecznej Anglii, mający na celu "oczyszczenie" Kościoła anglikańskiego z pozostałości po katolicyzmie w liturgii i teologii" (z wikipedii).
Do dzisiaj słowo ,,purytański" jest synonimem ścisłego trzymania się zasad moralnych.

ocenił(a) serial na 8
DeLaFayette

Ahaa ok dziękuję.. Chociaż nie wiem czym tak bardzo różnią się obie religie to przynajmniej znam odpowiedź na pytanie.

Sophie96

różnią się podejściem do "prawd wiary". Łączy je w zasadzie jedynie osoba JCh. Nie uznają papieży, biskupów ani niczego takiego. Wiara ma być prosta a personel naziemny zminimalizowany praktycznie do zera.

ocenił(a) serial na 8
polacca

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Ciekawość zaspokojona ! :)

Sophie96

najfajniej pokazana jest róznica między chrzescijanstwem w stanach a katolickim w serialu Big Bang Theory, gdzie matka Szeldona jest osobą bardzo wierzącą i wypowiada się na temat katolików :) Protestanci amerykańscy są o wiele bardziej religijni niż typowy katolik przez co bardzo nienawidzą reszty :)

ocenił(a) serial na 8
polacca

Haha też oglądam ten serial i zauważyłam jak bardzo jest religijną kobietą :)

Sophie96

katolicyzm to tylko jeden z odłamów chreścijaństwa

ocenił(a) serial na 8
Sophie96

Oni uznają tylko to co jest napisane w Biblii. Nie wyznają np. zasad kościelnych, kultu Maryi. Co moim zdaniem nie jest takie złe. W dawnych czasach papieże byli skorumpowani i chciwi i nie powinno się wieżyć w każde prawo, które ogłosz, bo tak.

Karirsu

Specjalistką nie jestem, ale wydaję mi się, że purytanie akurat uznawali kult Maryi.

Mieszkańcy Salem to emigracji z Anglii, gdzie panował anglikalizm. Nawet z prac Szekspira wiemy, że najgorszym przewinieniem w tamtych czasach było "bycie papistą" - to określenie również pojawia się w serialu. Oczywiście nazywano tak wyznawców wiary rzymsko - katolickiej, uznających papieża. Purytanizm to taki bardziej radykalny odłam anglikalizmu, polegający na całkowitym oparciu na biblii.

Co ciekawe Cotton wykonuje egotyzmy w oparciu o modlitewnik rzymsko -katolicki. Nie wiem czy u prawdziwych purytanów to by przeszło - pewnie spaliby go na stosie za herezję i bycie papistą. Nie jest jednak tajemnicą, że to nasza wiara posiada najbardziej rozbudowane procedury jeśli chodzi o egorcyzmy - w obecnej Anglii, duchowni często odsyłają opętane osoby do katolickich egzorcyzmów, bo w tej dziedzinie są oni specjalistami.

ocenił(a) serial na 8
Ines13

W 1 sezonie ichni kapłan, a ojciec Mercy nie chce dopuścić do wykonywania egzorcyzmów na córce, bo jest są to rytuały papistów. Albo ktoś mu z tego powodu robi przykrości... nie będę teraz sprawdzał.

W każdym razie w serialu przeprowadzanie egzorcyzmów jest występkiem przeciwko wierze, co oczywiście jest absurdalne bo na własne oczy widzą ich skuteczność. Cotton może być lepiej poinformowany na temat ich skuteczności, bo przecież zawodowo zajmuje się szukaniem czarownic i magii.

Sophie96

hehe, chrześcijanami czy katolikami, nie mogę :) ehhh..... typowa wiedza o religii polskiego "katolika"

ocenił(a) serial na 8
zatracony

No wybacz jestem agnostykiem więc mogę nie mieć pojęcia o Waszej religii...

Sophie96

Bycie agnostykiem, katolikiem czy ateistą nie usprawiedliwia braków w wiedzy ogólnej

ocenił(a) serial na 8
zatracony

A powiedz mi proszę do czego to mi w życiu potrzebne ?

ocenił(a) serial na 8
Sophie96

Wierzenia bardzo wpływają na społeczeństwa i postępowania ludzi. Niektórzy toczą z tego powodu wojny, europejczycy toczyli je w przeszłości, więc już to jest powodem by przynajmniej powierzchownie poznać te problemy. Podstawowa wiedza o religioznawstwie ułatwia zrozumienie obcych kultur czy zwyczajów.
Ot - nawet oglądając przeciętny serial fantasy trafiłeś na problem, że bez wiedzy co to za religia trochę traci na sensowności.

Sophie96

człowieczko katolicyzm to odlam chrześcijaństwa. wracaj do szkoły.

ocenił(a) serial na 8
samulaq

No przecież wiem... Co za ludzie..