PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=695610}

Salem

2014 - 2017
7,0 12 tys. ocen
7,0 10 1 12006
6,5 2 krytyków
Salem
powrót do forum serialu Salem

Jeszcze nie dokończyłam pierwszego sezonu, ale już mam kilka wątpliwości....
Te wiedźmy wcale nie są takie potężne jak można by się spodziewać. Nie potrafią uwolnić się z
więzów, a według mnie powinny.
Skoro Mary jest taka potężna, nie mogła uratować swojej przyjaciółki z domu tortur? Zawładnąć
umysłem Incresa (czy jakoś tam) albo przenieść swojego ducha i go postraszyć czy
związać/pobić itp itd Ale faktycznie musi się coś dziać i niewinny John został oskarżony o bycie
naczelną wiedźmą, a pod uwagę już nikt z Salem nie weźmie takiego faktu, że przez kilka ładnych
lat, działy się morderstwa i obłąkania przez wiedźmy, a jego nie było. Normalnie inteligencja
bohaterów (reżyserów) na poziomie glonojada. A Incrase uważa się za takiego bystrzaka. A robią
go w ch.uja na każdym kroku :-P

Dlaczego one wszystkie (kobiety w Salem) ubierają się na czarno? Nie kumam. Było to
wyjaśnione?? Dziwki ubierały się kolorowo, to dlaczego Maryśka nie może? Przecież jej mąż
żyje...

A i brakuje mi kilku elementów typowych dla widźmy, tak chociażby dla jaj: czarny kot i miotła ;D
No i same powinny zamieniać się w jakieś zwierzęta. Nawet w Harrym Poterze to umieli...

Powiem tyle: oglądaj dalej ;) w serialu jest trochę nieścisłości, ale moim zdaniem nie rzucają się one mocno w oczy.

Co do ubierania się na czarno- poczytaj trochę o purytanach i o tym dlaczego kiedyś dziwki ubierano w kolorowe stroje (w Europie był np. zwyczaj "znakowania" kobiet lekkich obyczajów żółtymi koszulami).

Natomiast jeśli chodzi o typowe elementy- cóż każdy interpretuje sobie wszystko jak chce, to że w bajkach wampiry mogą wychodzić tylko w nocy nie oznacza, że inna interpretacja będzie gorsza (choć taki Zmierzch zawiódł na całej linii :)) podobnie jest z wiedźmami- jednym kojarzą się z lotami na miotłach i robieniem zupy z ogonów jaszczurek, inni wolą je sobie wyobrażać jako osoby wtopione w tłum, niby zwyczajne. Szczerze mówiąc to Mary Sibley latająca na miotle by mnie zmiotła z powierzchni ziemi...ze śmiechu oczywiście :D

użytkownik usunięty
Phony

Ale powinna chociaż się teleportować albo zamieniać w jakieś latające stworzenie. Dziwi mnie że np.: nie potrafią uwolnić więźniów ani kogoś zahipnotyzować lub zaczarować, jedynie posługują się zwierzętami. I ogólnie ta żaba mi do Mary nie pasuje :-P
No to powiedz mi dlaczego na czarno się ubierają? Bo na pewno tego szukać nie będę.

Doglądaj sezon i pewne zagadnienia które Tobą targają się wyjaśnią.

użytkownik usunięty
kuki7

Och targają niewątpliwie.
To tylko serial. Nawet jak wszyscy wikitują to będzie nieźle ;p

To nie szukaj, nie mój problem ;) to Ty masz jakieś pytania, wątpliwości i braki w wiedzy, ja w nauczyciela się bawić nie muszę :))

użytkownik usunięty
Phony

Wiesz to napisz. Nie wiesz to się nie wypowiadaj.
Po to jest forum, żeby zadać pytanie i ktoś bystry odpowiada. Tłumaczyć ci do czego służy?
Nie będę teraz wertować całego internetu w poszukiwaniu opowiadań o purytanach czy innych mniejszościach, chcę szybko dowiedzieć się czegoś, to pytam na forum.
Kto pyta nie błądzi, a kto zgrywa mądrzejszego niż jest, ten robi z siebie pośmiewisko ;)

ocenił(a) serial na 6

Jak oglądniesz serial do końca, to się coś także dowiesz o purytanach. Jeśli chodzi o ubiory tak właśnie się ubierały kobiety purytan, nawet ten dekolt u Mary jak na nich jest za mocny. Ogólnie purytanie to chyba najbardziej ekstremalna odłamu kościoła anglikańskiego.
Co do tego "znikania, przenoszenia się itd" także zobacz do końca a znajdziesz tego podobne rzeczy.

ocenił(a) serial na 10
Phony

co ty masz 10 lat? miotły latające? zamienianie się w zwierzęta? to ma być bynajmniej trochę straszne a nie trochę śmieszne

użytkownik usunięty
pako888

Serial ani trochę straszny nie jest.
Wypowiedziałam, to żartem, a żeby załapać żart, trzeba go wyczuć...
Zamieniania się w zwierzęta nie uważam bynajmniej za śmieszne, ponieważ w kilku przypadkach przydałaby się czarownicom ta umiejętność.

ocenił(a) serial na 7
Phony

mnie też,Mary na najnowszym modelu Harry;ego hehehe

ocenił(a) serial na 6

"A i brakuje mi kilku elementów typowych dla widźmy, tak chociażby dla jaj: czarny kot i miotła ;D "

wiedźmy miały miotłę, bynajmiej Mary miala. jakoś w początkowych odcinkach trzymała sją miotłę w swoim pokoju :P ale na niej nie latała xd

użytkownik usunięty
SilverP

Hehehe :-) To było żart z mojej strony:D Ale kot by się przydał, czarny z jakimiś zmienionymi oczami. Jak u Sabriny ^^

Moim zdaniem najwiekszą "nieścisłoscią" jesli mozna tak to nazwa, a juz napewno największym idiotyzmem jest to, ze pośrodku, do bólu purytańskiego miasteczka, w którym nawet pomyslenie o seksie jest grzechem, a co dopiero uprawienia go, istnieje sobie rodosny burdelik, do którego radośnie i bez wiekszej zenady, chadzają co jakiś czas mężowie Salem.

użytkownik usunięty
sever

I wielebni! ;p
Serial ciekawy choć czegoś mi brakuje, ale na razie oglądam, zobaczymy jak to się rozwinie.