PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=474316}
6,6 157  ocen
6,6 10 1 157
Seiyō Kottō Yōgashiten
powrót do forum serialu Seiyō Kottō Yōgashiten

Głównie shounen-ai jest dość popularne wśród płci pięknej ,ale postanowiłem przetrzymać pierwszy odcinek po wielu rekomendacjach i się przekonałem. Bardzo fajne anime. Ogólnie daję 7/10

Trafiły się 3 kwestie ,które mnie trochę dobijały. Fabuła jest fajna i w zasadzie nie o to chodzi. Chodzi o wizualizację. Pierwszy minus jest dla 3D, można to było zrobić normalnie. Okropnie psuje klimat, świat wcale nie wydaje się realny, a wręcz sztuczny. Drugi minus leci na "mgłę". Towarzyszy każdej jasnej scenerii. Pierwsze 4 odcinki oglądałem wieczorem i oczy potrafiły mi się zamykać. Trzeci minus jest dla kanciastych detali, które po prostu świecą na rogach. Nie mówię o deserach które są arcydziełem, lecz o latarniach na ulicy itp... jest ciemno, a wierzchołki świecą. Albo w Japonii takie mają, albo scenograf popełnił jakieś błędy.

Całe anime miałoby 9/10 gdyby nie scenografia, która u mnie ma 4/10. Początkowo wydawało mi się że mam za wysokie gamma ekranu, zmniejszyłem, a efekt ten sam albo nawet gorszy. Męczące cholernie. Tatsuo Shimamura mnie zawiódł okropnie jako scenograf ,lepszy z niego niestety producent i animator. Anime samo w sobie jest super. Dwurodzajowa animaca postaci, pierwsza poważna jak w większości homo-ai, natomiast druga przypomina totalną parodię rodem z Hetalia Axis Power. Anime polecam, ale bardziej mangę - ona nie ma defektów tła.

ocenił(a) serial na 8
Hraun_XI

A mnie właśnie taki styl przypadł do gustu... oryginalny jest :) I ten opening cudowny :D
Co do mgły to się zgadzam, męczące, ale idzie wytrzymać.
i strasznie białą mają tam wszyscy skórę :o

Hraun_XI

Też mnie to odrobinę dobija :/ 3D to pomysł skopany na maksa, dużo bardziej wolę zwykły rysunek. Kreska ogólnie mi się podoba, chociaż za wiele odnośnie fabuły na razie powiedzieć nie mogę, bo obejrzałam dopiero drugi odcinek. Zapowiada się przyjemnie, jest w tym odrobina humoru, chociaż myślę, że w tej materii nic nie przebije Gravitation :)

masquerade__

Wiem, że piszę nie na temat, ale gdzie można obejrzeć to anime ? Zależy mi :) Najlepiej w języku polskim..