Wrzucam w punktach, latające po internetach teorie spiskowe, bo to w sumie zabawne, jak pracują spanikowane umysły fanów ;) Jakby ktoś chciał na szybko sprawdzić, jak postępują wysiłki fandomu nad rozpracowaniem zamysłów Moffata, to jest jak znalazł. Oczywiście, jak ktoś znajdzie coś szokującego - niech dopisuje. Enjoy ;)
1. Mary i dziecko umrą/zostaną zabite – wersja brutalna
2. Mary umrze, John będzie wychowywał dziecko – wersja melodramatyczna
3. Nikt nie umrze, Mary jest dobra, dziecko urodzi się szczęśliwie – wersja „Rodzinka.uk”
4. Dziecko nie jest Johna – ojcem jest Magnussen/ ktoś, kogo nie znamy / Sherlock (sic!) – wersja „telenowela brazylijska”
5. Mary jest superprzestepcą, robi w konia i Johna, i Sherlocka.
6. Mary nie jest w ciąży – albo Sherlock się pomylił, albo (patrz wyżej) Mary, z nieznanych powodów, chytrze i podle symuluje
7. Mary jest córką superprzestępcy – Magnussena albo w przeszłości z nim współpracowała. Wersja "Redbeard"
8. Mary została w jakiś sposób skrzywdzona przez Magnussena – np. zabił jej rodziców.
9. Mary ma jakiś ponury sekret z przeszłości, Magnussen będzie ją szantażował
10. Sherlock i Mycroft znają ponury sekret Mary, z niewiadomych powodów nie ujawniają go przed Johnem
11. W kulminacyjnym momencie John będzie musiał wybrać między życiem Mary a Sherlocka
12. Sherlock będzie musiał wybrać między życiem Mary a Johna
13. Mary będzie musiała wybrać między życiem Johna a Sherlocka
14. Po małżeństwie Johna i narodzinach dziecka, opuszczony i samotny Sherlock pogrąża się w narkotykach
15. Sherlock był w "The Sign..." miły dla wszystkich, bo ma jakąś śmiertelną chorobę i chce się pożegnać
16. Zginie Molly
17. Zginie Lestrade
18. Chłopak Molly okaże się superprzestępcą
19. Mary zabije Magnussena
20. Wydarzenia z „Empty Hearse” i „The Sign of Three” to halucynacje chorego/naćpanego Sherlocka – wersja “Fight Club”
21. Fani zostali strollowani, wcale nie będzie sezonu 4 – sezon 3 będzie ostatnim, na końcu „His Last Vow” Sherlock naprawdę umiera – wersja "jak odejść z hukiem, przejść do historii i wku*wić fanów"
Extra: Voldemort jednak nie umarł, opętał Magnussena, w przeszłości pod jego postacią skontaktował się z Sherlockiem, w ramach jakiegoś paktu powiedział mu, jak zrobić horkruksy, dzięki którym Sherlock „przeżył” upadek. Sherlock umowy nie dotrzymał, popełnił tym samym „enormous mistake”, Magnussen-Voldemort zmierza po krwawą zemstę… sorry.
Je Je Je :D Dzięki za kompilację;) Dobrze to uporządkowac:)
Może jestem masochistką, ale wersja 21, czyli "jak odejść z hukiem, przejść do historii i wku*wić fanów" byłaby epicka;D Gatiss i Moffat osiagnęli by najwyższy poziom w trollowaniu i przeszli do historii za najbardziej szokujące zakończenie serialu ever! Już widzę jak na końcu wyskakują razem z całą ekipą i mówią: Sorry, to koniec, dziękujemy wam, że byliście z nami... chlip chlip
Wersja extra też mi sie podoba;D
20b)Watson po śmierci Sherlocka trafił do szpitala psychiatrycznego i cały sezon trzeci to jego wymysł
To ja dodam 20d): Mycroft przewrócił się na bieżni, uderzył w głowę i miał halucynacje, czyli sezon 3 :P
No ej, ej, nie rozkręcać się tak, to poważna sprawa, a Was się żarty trzymają :P Down, girls&boys :P
Widzę, że opcja 20. robi furorę :D Może to dobrze, że Mofftiss nie znają polskiego...
Nigdy nie wiesz... W UK tyle Polaków... Mogli kogos zatrudnic po cichu do szpiegowania naszego forum;D
Na zakończenie wywiadu dla Tvn-u, Martin Freeman powiedział bardzo ładnie po polsku "dziękuję bardzo"... Od kogoś się musiał, skubany, nauczyć... Kto ich wie, może i nas inwigilują? o.O
Aż zerknęłam na ten wywiad - rzeczywiscie, podejrzane to :D Po Moffacie i Gatissie wszystkiego się można spodziewac:D Jak to było w H.P. : "Obserwują... szpiegują... może za nami łażą...":P:P
Wiesz no... tyle stresu przed 3 odcinkiem... Trzeba się wyluzować i pośmiać;D
Zapewne;) Dlatego ja szykuję na 3 odcinek co najmniej jedno piwo:D Może trochę się uspokoję, chociaż zastanawiam się nad melisą;)
Hahahha świetne te teorie popłakałam się ze śmiechu czytając je :D
Ode mnie jeszcze jedna teoria, można ją podciągnąć pod punkt 10, ale trochę go rozwinę: Sherlock rozpracował Mary i ta jego ludzka twarz (zachowanie na ślubie, flirt z druhną, upicie się) to tylko gra, by uśpić jej czujność. No bo w końcu było napisane, że jest "liar" no i te różki. Może ciąża to też zmyłka. I jedna rzecz mnie jeszcze zastanawia: Sherlock upił się tak, że zwymiotował na dywan, a pamiętał, że laska powiedziała John HAMISH Watson, może tak naprawdę nie był pijany (wiem, że to nadinterpretacja :))
20d) John i Sherlock to ta sama osoba
20e) Sherlock i Mary to ta sama osoba, John sobie ja wymyślił po stracie Sherlocka i żeby wyprzeć swoją prawdziwą orientację
20f) Jak już się tak bawimy to jeszcze może John i Mary to ta sama osoba :D
Nie ważne jak się to skończy, chcę być zaskoczona!!!
Znając poprzednie magic tricks Sherlocka, to w sumie wszystkiego się po nim można spodziewać :D Gdyby całe to wesele, mowa, słodkie zachowanie było zmyłką, to Sherly miałby +10 do Bond Level :P Z drugiej strony, +100 do Bad Motherf*cker Level... My, którzy tak narzekaliśmy na "uczłowieczenie" i "rozemocjonowanie" Sherlocka mielibyśmy za swoje :O Mimo wszystko, nie wyobrażam sobie, żeby zrobił Johnowi takie kosmiczne świństwo... Prawda? Prawda?
Że też nie wpadłam na 20e) :D To ma sens...To naprawdę ma sens ;D
Właśnie coś wpadłam, tak na potwierdzenie tej pierwszej teorii: w opowiadaniu "umierający dedektyw" Sherlock okłamuje Johna, że umiera żeby złapać mordercę. Może to będzie właśnie to nawiązanie?! Moim zdaniem to ma sens!
Jakby tak było to zwracam honor twórcom. To by zrobiło Sherlocka serial wszechczasów.
Też mi się podoba 20e) :D
Gdzieś tam, w jakimś temacie pisałam o tym opowiadaniu, też mi to jakoś pasuje do tego odcinka.
Kurcze, dopiero wtorek, a już tyle teorii :P
Widziałam właśnie, że ktoś pisał o tym opowiadaniu ale w innym kontekście i dlatego mi się przypomniało, jak to byłaś ty to dziękuję bo przyczyniłaś się do uzupełnienia tej teorii :)
Myśle, że dosłownie tego opowiadania raczej nie wykorzystają, bo Sherlock niedawno umierał, that's so two years ago ;)
Podoba mi się wersja 20e. To się nawet trzyma kupy. John ciągle wszystkim powtarza "I am not gay" chociaż to widać gołym okiem, on nie chce się przyznać przed samym sobą. Po pijaku, kładąc rękę na kolanie Sherlocka mówi "I don't mind". Co więcej, podczas gry w mieszkaniu nie jest w stanie wymyślić innej osoby niż Sherlock Holmes.
SPOILERY dotyczace szczegolowej fabuly ostatniego odcinka 3 serii
https://24.media.tumblr.com/182ca1b88648ea5e703388b871cd4ca9/tumblr_mz1qqtTUts1r 099hho3_1280.jpg
https://31.media.tumblr.com/1f69cb94c077dda770de29fd05eb7d36/tumblr_mz1qqtTUts1r 099hho2_1280.jpg
https://24.media.tumblr.com/182ca1b88648ea5e703388b871cd4ca9/tumblr_mz1qqtTUts1r 099hho3_1280.jpg
https://31.media.tumblr.com/1f69cb94c077dda770de29fd05eb7d36/tumblr_mz1qqtTUts1r 099hho2_1280.jpg
a teraz?
20x).
Trojaczki!
Chrzciny. Tym razem jako gość specjalny Justin Bieber w roli biskupa. Lestrade wskakuje na stół, oświadcza się mrs Hudson i zostaje przyjęty.
Molly w tańcu odsłania biodro z tatuażem "IM SHERLOCKED". Sherlock dostaje w ucho od Toma, wywiązuje się bójka niczym w saloonie, każdy na każdego. Mary zadaje ciosy butem na obcasie i w zamieszaniu śmiertelnie rani Johna.
Magnussen porywa Mary i dzieci na pogrzebie. Dowiadujemy się, że trojaczki to wynik eksperymentu genetycznego mającego na celu sklonowanie Mycrofta. Cała piątka ginie pod gruzami laboratorium wysadzonego na polecenie Mycrofta.
Sherlock po śmierci przyjaciół postanawia odszukać Irene. Irene w tym czasie wyszła za szejka naftowego, który okazał się zoofilem. Pałac jest wypełniony klatkami z litego złota.
Sherlock wpada na trop podczas kupowania kury na bazarze w Dubaju.
Dochodzi do spotkania. Irene wieczorem podaje szejkowi zatrute jajko na miękko. Szejk kona.
Piękna wdowa jednak zostaje zdemaskowana i zlinczowana przez 8 pozostałych małżonek.
Sherlock w ostatniej scenie pojawia się w dawnym domu Irene, wyjmuje z sejfu COŚ... Kurtyna.
Na to nikt jeszcze nie wpadł! Gdzie niby powiedziane, że będzie tylko jedno dziecko?! A myślałam, że już gorzej być nie może...
Raju, oznaczajcie jakoś spoilery! Teraz nie ma po co oglądać finału, bo wszystko już wiadomo.
Boskie! ;-)
ale prawdę mówiąc- to ziarno prawdy też w tym jest- najbardziej chce zaskoczenia,mocnego finału,a po przeczytaniu tych wszystkich opcji (tych serio) to prawdę mówiąc nie wierzę, zeby Moffat zdołał wymyślić coś,czego tu nie zawarto.Ale WIERZE,ze da radę ;-)nie sądzę- ale wierzę(moja wiara to wszystko o mam-tak mi się skojarzyło)
Uwierz mi, że może;) I wymyślił, sądząc po tym, co piszą ludzie, którzy 3 odcinek już widzieli przedpremierowo;)
Zazdrość, zazdrość mnie zżera, jak i strrraszna ochota,zeby szukac spoilerów ;-(
ale obiecałam sobie,że potrenuję silną wolę- przyda się, bo zanim nastanie 4 sezon...;-)
ale dzięki za pocieszenie.
Mnie też:D:D
Spoko, ja niby słyszałam o 2 spoilerach z gazet (nie co do zakończenia tylko do dwóch faktów w 3 odcinku ;/ ), ale kto tam wie czy są one prawdziwe (mam nadzieję, że nie)... Wątpię, by Gatiss i Moffat takie rzeczy zdradzili, ale jednak ta niepewność, że może jednak to prawda zawsze jest...
22. Ktoś zastrzeli chłopaka Molly myśląc, że to Sherlock. Greg strzeli do Sherlocka myśląc, że to Tom. Anderson oddaje życie ratując Sherlocka.
A teraz wyobraźcie sobie reakcję Moffata i Gatissa po przeczytaniu podobnych teorii na zagranicznych forach :D
21a) Sherlock umiera, Mary i Watsonowi rodzi się syn, któremu dają na imię... Sherlock. - wersja "Pearl Harbor"
Nie, akcja się dzieje 35 lat później i Benedict będzie grał właśnie syna Mary i Johna po operacjach plastycznych, które mu zafundowali rodzice żeby go upodobnić do detektywa.
Nic nie podpisał, tylko tak mówi. To element trollingu, can't you see it ;D Ben w tym siedzi i Martin... Moffat wszystko zaplanował ;D
23. Nikt nie umiera. Watson wyjeżdża z Mary i dzieckiem na wieś. Samotny Sherlock popada w uzależnienie od fajkowego ziela. Magnussen szantażuje Johna, że wie, że jest włamywaczem. Nad Londyn nadlatuje Smaug i... napisy końcowe. (wersja "Hobbit: Pustkowie Sherlocka")
Sherlock od początku nie był tym za kogo się podawał, bo jest podróżnikiem w czasie i dzieckiem Johna i Mary. Nie może już wrócić do swoich czasów, bo maszyna czasu została zniszczona. Zniszczył ją Mycroft, który naprawdę jest młodszym bratem Sherlocka (to możliwe, bo mieli maszynę czasu...) a był zazdrosny o to, że Sherlock jadł więcej ciastek i nie tył. Teraz gdy Sherlock uwięziony w naszych czasach spotka nowo narodzonego samego siebie, zniknie z powodu naruszenia praw rządzących czasoprzestrzenią i straszliwa zemsta Mycrofta się dokona. Sherlock nie chce zabijać siebie z teraźniejszości, więc u szalonego naukowca Magnussena zamawia zestaw "Podróż w czasie - zrób to sam", by wrócić do swojej przyszłości. Niestety Magnussen kupił elementy zestawu na Allegro a resztę kasy przepił. Więc ostatecznie Sherlock spotyka samego siebie, po czym znika w nagłym wybuchu logiki. (wersja: "Powrót do przyszłości")