PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 238 tys. ocen
8,5 10 1 237851
7,9 46 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

Co sądzicie o odcinku "unaired pilot"?

ocenił(a) serial na 10
skaltka

Mnie sie on podobal. Zwlaszcza scena w ktorej Sherlock udawal pianego. No ale za to scena "dachowa" byla conajmniej dziwna... Jak dla mnie wolalabym zeby w studium w rozu bylo wiecej scen z tego odcinka

Czerwona96Orlica

Przy scenie 'dachowej' to już po prostu oczekiwałam aż się zamieni w wilkołaka (dziwne skojarzenia, wiem). :D

ocenił(a) serial na 10
skaltka

Padlam ;D

ocenił(a) serial na 10
Czerwona96Orlica

A wgl to na yt znalazlam bankiera, great game i hounda z lektorem!

Czerwona96Orlica

z polskim lektorem?!

ocenił(a) serial na 10
skaltka

Tak ;)

Czerwona96Orlica

już znalazłam :3 co prawda i tak mam kupiony, ale co tam i tak się będę tym cieszyć!

ocenił(a) serial na 10
skaltka

:) ja chcialabym miec go na wlasnosc, ale chyba nigdy go nie dostane :(

Czerwona96Orlica

czemu? :(

ocenił(a) serial na 10
skaltka

Za drogi :(

Czerwona96Orlica

w empiku jest teraz przecena, 40 zł za sezon (za 80 dych w życiu bym nie wzięła, ale za 40 ubłagałam mamę na prezent na urodziny :D). Lub po prostu nagraj sobie na dvd, ściągnij na komputer czy coś :)

ocenił(a) serial na 10
skaltka

Ogladam je na ii tv z napisami, bo przyznam sie lektora nie lubie

Czerwona96Orlica

też nie lubię, zagłusza głos Benedicta. I nie pozwala na wyłapywanie emocji z głosu.

ocenił(a) serial na 10
skaltka

A ty masz z napisami czy lektorem?

Czerwona96Orlica

w oryginale można tak albo tak, więc zawsze wybieram napisy :)

ocenił(a) serial na 10
skaltka

:) no a ja wlasnie ogladam bankiera ;)

Czerwona96Orlica

Bardzo polecam kupowanie używanych filmów przez Allegro. Osobiście udało mi się złapać oba sezony, raz obejrzane, za 50zł. (:

ocenił(a) serial na 10
wylczysko

Ostatnio kupiłam w empiku za 99 zl oba sezony :/ szkoda, że wcześniej nie wiedziałam...

ocenił(a) serial na 10
skaltka

Ze sie tak zapytam: masz konto na ff net?

Czerwona96Orlica

jasne, że mam :) a Ty? :D

ocenił(a) serial na 10
skaltka

Tez mam, czytalam twojego fica... Nie pisalam komentarza, bo za bardzo nie wiedzialam co napisac... Aczkolwiek jest zaskakujacy :) ja jestem tam jako Libarda

Czerwona96Orlica

Jestem sławna! :D
Już Cię szukam :) a o którym ficu mówisz?

ocenił(a) serial na 10
skaltka

Tym "o moj boze" , aczkolwiek czytalam prawie wszystkie twoje ficy :)

Czerwona96Orlica

i co o nich sądzisz? jestem otwarta na wszelką krytykę i się nie obrażam :)

ocenił(a) serial na 10
skaltka

Bardzo mi sie podobaja :)

Czerwona96Orlica

dziękuję ^^

ocenił(a) serial na 10
skaltka

Aczkolwiek tego pierwszego Sherlockowego jeszcze nie czytalam

Czerwona96Orlica

aaa, znam Cię! Czytałam Twojego fica, ale na telefonie a stamtąd rzadko komentuję :)

ocenił(a) serial na 10
skaltka

:) ja tez czytam glownie na fonie... Dlatego ogolnie zadko komentuje, bo nie chce mi sie za kazdym razem logowac... Ze tak zapytam: co myslisz o AF?

Czerwona96Orlica

Za pierwszym razem kiedy czytałam byłam jeszcze przed Upadkiem Sherlocka, więc miałam lekki spojler. Zaskoczyła mnie obecność Mary - ale bardzo pozytywnie. Sherlock podróżujący z Irene? Chciałabym żeby to było też w serialu - podejrzewam niezły ubaw. I pamiętam, że poruszyło mnie szczególnie jedno zdanie (szuka) "Czasami byłem tam na dachu i spadałem razem z nim." to jest coś co mogę sobie wyobrazić, czułabym się tak samo na miejscu Johna. A będzie dalsza część? (bo w końcu nie jest complete :)

ocenił(a) serial na 10
skaltka

Ta miniaturka jest juz skonczona, ona byla wstepem do rozdzialowego opowiadania. Teraz jestem w trakcie pisania i planowo bedzie miala 11 rozdzialow + epilog. Pierwszy rozdzial dodam w przyszlym tyg

Czerwona96Orlica

ooo, to się cieszę :D

ocenił(a) serial na 10
skaltka

Dziekuje za podazanie i tak dalej :)

Czerwona96Orlica

ja też dziękuję :)
a propos, oglądałaś może Elementary z Watsonem jako kobietą?

ocenił(a) serial na 10
skaltka

Nie, nie widzialam

Czerwona96Orlica

ja też nie, a nie wiem czy warto :)

ocenił(a) serial na 10
skaltka

No ja właśnie też nie... jak na razie chciałabym zobaczyć Sherlocka w wersji GGrenady (czy jakoś tak) no i jutro idę na Treka ;)

Czerwona96Orlica

ja na Treka idę w niedzielę :3

ocenił(a) serial na 10
skaltka

:) no to super :) obgadamy go na ff co ty na to?

ocenił(a) serial na 10
skaltka

A wgl to chcialabym bardzo kontynuacje "niesprzyjajacych okolicznosci" ;)

Czerwona96Orlica

Wiesz, jakoś się w tym zawiesiłam. Chyba naprawdę powinnam napisać coś do końca zanim wrzucę, bo potem się zacinam T.T

ocenił(a) serial na 10
skaltka

Szkoda :( ale zycze weny :)

Czerwona96Orlica

dziękuję i oczywiście nawzajem! :)

Czerwona96Orlica

Scena ,,dachowa" to jedna z ulubionych scen Gatissa. Jest bardzo (kaszel)... Dziwna. Tandetna. I to uwielbienie Johna... ,,Najbardziej gejowski serial w historii kina", haha

ocenił(a) serial na 10
Czerwona96Orlica

O jakiej scenie mówisz, w którym momencie dokładnie?

ocenił(a) serial na 10
abc2343

dachowa była jak Sherlock patrzył na Johna po wyjściu z miejsca zbrodni

skaltka

Widzę wątek dwóch osób :) Dla mnie dobry, ale nie tak dobry jak reszta odcinków. Brak fantastycznej muzyki, jaka jest tam, długość odcinka, też nie bardzo. Sherlock w dżinsach - to było najdziwniejsze :) Zdecydowanie jednak wolę dłuższy odcinek. Napięcie jest lepiej budowane :)

Narvany_Chochlik

To prawda :) choć czasem godzinny odcinek byłby lepszy ze względu na wieczny brak czasu. :D

ocenił(a) serial na 10
skaltka

uważam, że warto go obejrzeć, jest całkiem dobry i ciekawy ;)
rozmowa Johna z Sherlockiem w restauracji bardziej podobała mi się w UP. No i sam moment, że SH został porwany był ciekawy, wprowadzał jakby napięcie. W SiP SH mógł wybrać, a w UP nie.
Jednak z drugiej strony w SiP kocham zakończenie - chwila w której SH rozmawia z Lestradem:
" SHERLOCK: Why have I got this blanket? They keep putting this blanket on me.
LESTRADE: Yes, for shock.
SHERLOCK: I’m not in shock!
LESTRADE: Yeah, but some of the guys want to take photographs.
SHERLOCK: So the shooter - no sign?
LESTRADE: He cleared off before we got here. But a guy like that would’ve had enemies, I suppose, one of them could’ve been following him, but we’ve got nothing to go on.
SHERLOCK: Oh, I wouldn’t say that.
LESTRADE: Ok, gimme.
SHERLOCK: The bullet they just dug out of the wall’s from a handgun. A kill shot over that distance from that kind of a weapon, that’s a crack shot you’re looking for. But not just a marksman, a fighter. His hands couldn’t have shaken at all, so clearly he’s acclimatized to violence. He didn’t fire until I was in immediate danger, though, so strong moral principle. You’re looking for a man probably with a history of military service and [spots Watson and realizes it was him]… nerves of steel… [pause] Actually, do you know what, ignore me.
LESTRADE: Sorry?
SHERLOCK: Ignore all of that. It’s- It’s the, uh, the shock talking.
LESTRADE: Where are you going?
SHERLOCK: I just need to… talk about the event.
LESTRADE: I’ve still got questions for you!
SHERLOCK: Oh, what now? I’m in shock, look, I’ve got a blanket!"
jeśli ktoś dopiero zaczyna oglądać SH to myślę, że powinien zacząć od Study, ponieważ jest (tak myślę) bardziej zachęcający, sceny są bardziej przemyślane, ale jeśli ktoś już oglądał SH lub jest w trakcie to warto obejrzeć UP - dodatkowe sceny i inne spojrzenie na sytuacje.