PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=404956}

Siły pierwotne

Primeval
2007 - 2011
7,3 3,1 tys. ocen
7,3 10 1 3103
Siły pierwotne
powrót do forum serialu Siły pierwotne

SPOILERY.

Napisów jeszcze nie ma, ale ja ich nie potrzebuję, więc napiszę coś od siebie ^^'

Po pierwsze, wątek Emily i Ethana mnie przynudza, sama nie wiem czemu. Dlatego początek mi się nie podobał. Potem uratowała odcinek anomalia, w dużej posiadłości. Okej, jedziemy. Ale zaraz: tylko Matt, Connor, Abby i dwóch, czy tam trzech żołnierzy? A co z 'bezpieczeństwo najważniejsze'? No, mniejsza. Schodzimy do piwnicy i już nas ciekawi to, co usłyszał Connor (bo o ile mam słuch dobry, to my też nic nie słyszymy ;p), notabene w tej scenie Abby ma albo ciemniejszą karnację, albo oglądanie po północy źle na mnie działa.. No mniejsza. Zamykają anomalię, wszystko fajnie i wesoło. Wtedy ryk - od razu wiemy, co się święci (nie powinni w trailerach następnych odcinków pokazywać potworów, bo to psuje efekt c.c). Wtedy Trio wpada w jakąś folię, czy co to w ogóle było. Kręcą się plecami do siebie, słysząc dziwne odgłosy. A Connor ni z gruchy, ni z pietruchy nagle zaczyna pytać o Emily. Piękna scena, kiedy Abby mówi 'Zamknij się, Connor, staramy się..'. I paf, ustrzelił Hienodona (i pomyśleć, że niedawno śmialiśmy się z niego jak trzymał broń xD). Potem pojawia się Jenny - miła niespodzianka, zaprasza ich na ślub.. nawet nie chce mi się streszczać całego odcinka x.X Potem jest akcja monotonna, Becker znowu w opałach i Jess (jak ta kobitka działa mi na nerwy..) go ratuje. I najlepsza z całego odcinka, to rzecz jasna rozmowa Connora, Abby i Jenny.
Connor: Powinniśmy wziąć ślub.
Abby: *ledwo przełyka szampana* Powinniśmy?
I to jak on się tłumaczył, a ona miała taką minę w stylu 'gdybyś się oświadczył w restauracji powiedziałabym TAK' xD (albo coś innego, ogółem Hannah Spearritt ma zajebistą mimikę). Podobało mi się też to, że Connor utknął ze szczeniakami w piwnicy i je uchlał szampanem. Lub to, jak wbiegł nagle na ślub i 'Wszyscy powinniście uciekać, jesteście w niebezpieczeństwie!'. A tu szczeniaczek. Zgromadzeni 'aaawww'. A po chwili wyskakują dwa dorosłe osobniki, mrau. Ogółem za szybko się rozprawili z Hienodonami, nikt nie został ranny z głównej obsady (a szkoda.. :<).

Ogółem w skali 1-10 dam.. 7/10. Odcinek ciekawy, ale mogli go nakręcić nieco lepiej..

Za to finał będzie świetny, anomalie szaleją, aż ja nie mogę się doczekać. No i Danny wróci ^^ (dobrze, że będzie w 5 sezonie, uwielbiam go <3). No i najgorsze, to czekanie znowu długo na kolejny sezon (dobrze, że nie dwa lata..). Za mało odcinków ma jeden sezon, bo wypuszczą w jeden miesiąc cały sezon i koniec. Mogliby dać chociaż 10, jak w sezonie 3.. :< Oby zakupili 6 sezon, bo serial jest naprawdę świetny ;d

ocenił(a) serial na 6
ladraqkumeia

"Ale zaraz: tylko Matt, Connor, Abby i dwóch, czy tam trzech żołnierzy? A co z 'bezpieczeństwo najważniejsze'?"
to w Primeval jest akurat normalne xD
zdziwiłam się bardzo, kiedy w tle pojawili się panowie w czerni i z bronią. zdziwiłam się jeszcze bardziej, kiedy żaden z nich nie zginął, bo przeważnie robią oni za mięso armatnie.

co tam dalej. cała sprawa z Jess, bombą i Beckerem (kto na stakeoucie siedzi w oświetlonym samochodzie, na miłość boską. podobno to profesjonalista?) zirytowała mnie trochę. mam wrażenie, że Primeval bardzo stara się zmusić, żebym ją polubiła. bo dziewczyna w końcu jest taka dzielna i odważna, miła, zabawna i inteligentna i blahblahblah. jak jej nie lubić chodzącej doskonałości?
ja podziękuję :/
chciałabym zobaczyć tu więcej postaci z wadami, które czasami pokazują, że boją się tego, co wyłazi z anomalii, albo nie wiem, że bomba zaraz wybuchnie im w twarz?

za jedyne plusy tego odcinka uznaję powrót Jenny (to jest prawdziwa BAMF, nie jakaś tam uchachana pannica w mini!) i wszystko w czym paluchy maczał Connor (upijanie szczeniaków, strzał korkiem i wszystko!). no i jeszcze Gideon i Matt. chcę ich więcej. boli mnie to, jak bardzo te dwie postaci są niedoceniane ;_;

ocenił(a) serial na 10
zuzens

"Ale zaraz: tylko Matt, Connor, Abby i dwóch, czy tam trzech żołnierzy? A co z 'bezpieczeństwo najważniejsze'?"
to w Primeval jest akurat normalne xD
zdziwiłam się bardzo, kiedy w tle pojawili się panowie w czerni i z bronią. zdziwiłam się jeszcze bardziej, kiedy żaden z nich nie zginął, bo przeważnie robią oni za mięso armatnie.

^ no tak, ale Phillip się strasznie u#rał tego bezpieczeństwa. Ledwo Connor i Abby wrócili na 'front', że tak się wyrażę. Chwała Matt'ow i Lesterowi :3

Jestem z Tobą. Też nie trawię Jess. Najbardziej wkurza mnie jej akcent (chociaż Cuttera nic nie pobije ^^).

Mnie bardzo wkurza to, że ITV daje całe opisy odcinków zanim będzie premiera. Wiem, wiem, że czytać nie trzeba, ale wiadomo, że kusi : P Na szczęście nie wszystko jest tam dokładnie opisane (np. było powiedziane, że Abby & Connor odbędą POWAŻNĄ kłótnię na temat ich związku we wczorajszym odcinku, a nic takiego się nie wydarzyło. Próbowali porozmawiać, ale coś im nie wychodziło xD). Za mało dali tych Hienodonów i tyle. Trzy dorosłe w sumie, kilka małych szczeniaków i tyle. Gdyby dali większe stadko, to by ich cios lampą w łeb nie powstrzymał :>

Notabene Hannah (Abby) strasznie mnie wkurza z tym uczesaniem. Najlepsza fryzura (jeżeli chodzi o sezon 4) to ta z 2 i 3 odcinka. Gdzie miała związane z tyłu. (btw dla mnie wygląda to na perukę, ale nie wiem. Bo zdawało mi się, że ostatnio Spearritt się przefarbowała na kruczoczarne..). Teraz ten pseudo hełm, o matko, strasznie mnie to irytuje o,o Przynajmniej Connor nie ma już krótkich włosów jak w sezonie 3.

No nic, za tydzień finał. Oby był ciekawszy i mniej przewidywalny. I oby było na co czekać (rok, rok..)

ocenił(a) serial na 8
ladraqkumeia

Też czekam na napisy.Znalazłam po angielsku na napiprojekt z kodami czasowymi wszystko jest.tylko ang. ja tak dobrze angielskiego nie umiem żeby tłumaczyć a nawet z google tłumacz to nie ma sensu.Moze mogłabyś przetłumaczyć? Byłabym bardzo wdzięczna.Napisy ang. albo po włosku moge przesłać na e-mail.

ocenił(a) serial na 10
Primeval

Właśnie tłumaczę. Jestem jednak dopiero w 13 minucie, daj mi tak jeszcze godzinkę i wstawię na napiprojekt ;]
(wersja hdtv_xvid-fov.avi)

Dam znać tutaj, jak wrzucę na napiprojekt ^^. O ile mnie ktoś nie uprzedzi xP

ocenił(a) serial na 8
ladraqkumeia

wielkie dzięki.;**
Jesteś Wielka.!!

ocenił(a) serial na 10
Primeval

Coś mi się powaliło z napiprojekt.. no nic, tu macie napisy:
http://www.mediafire.com/?2kdx8um3d3ro1lq

ocenił(a) serial na 6
ladraqkumeia

przejrzałam pobieżnie napisy i muszę przyznać, że dobrze ci poszło!

przyczepiłabym się do Rock Band (to gra, nie zespół - zmienia się nieco sens zdania), PR i kilku innych małych rzeczy, ale poza tym wypas :D

ocenił(a) serial na 10
zuzens

robiłam na szybkiego, bo jeszcze muszę charakterystykę Tristana na jutro napisać : D

ocenił(a) serial na 6
ladraqkumeia

współczuję xD

ocenił(a) serial na 8
ladraqkumeia

A tłumaczysz ze słuchu?Jak byś miała czas i ochotę to czy mogłabys przetłumaczyć Primeval: Through the Anomaly ? Szukałam osoby która mogłaby to zrobić ale albo jest zajęta innym tłumaczeniem albo nie ma czasu.Tylko jest to na youtube w 4 częściach nigdzie nie mogę znaleźć tego do pobrania.Ewentualnie można było by to pobrać z Youtube.

ocenił(a) serial na 8
Primeval

Albo filmik o tym jak robili sezon 1 obojętnie który.Po prostu zależy mi na tym zeby obejrzec to ze zrozumieniem:)

ocenił(a) serial na 10
Primeval

Ze słuchu to ja tłumaczyłam już sporo seriali. Problem w tym, że brytyjski akcent ma niestety wiele innych.. zmian fonetycznych. Amerykańskie produkcje dużo łatwiej się tłumaczy. Gdybyś znalazła po angielsku gdzieś napisy do tego, to pewnie, że ci przetłumaczę. xP

ocenił(a) serial na 8
ladraqkumeia

No właśnie cały czas szukam ale nic z tego :-(
A nie mogłabyś chociaż sprubowac? Nie chodzi mi o jakies dokłade tłumaczenie tylko co kolwiek zeby chociaż sens miało. Jeżeli chodzi o tworzenie 2 sezonu(Primeval: Through the Anomaly) to dwie ostatnie części na youtube mają napisy tylko dwie pierwsze.A masz e-mail albo jakis inny kontakt bo na filmweb nie mozna wysylać prywatnych wiadomości(przynajmniej ja)

ocenił(a) serial na 8
Primeval

po dwie pierwsze powinno być nie mają xD nie moge edytować. Part 3 i 4 są z napisami ang.

ocenił(a) serial na 10
Primeval

ladraqkumeia@gmail.com
szkoda, że nie napisałam tu wcześniej, bo akurat ferie mi się kończą. i najwyżej bym przetłumaczyła za dwa tygodnie.. bo za tydzień biorę na klatę finał ;d

ocenił(a) serial na 8
ladraqkumeia

to zaraz odpiszę Ci na poczte.Izka96@o2.pl to moj adres

ocenił(a) serial na 8
ladraqkumeia

tak jak pisałam,wysłałam Ci juz wiadomośc na pocztę żeby nie zaśmiecać forum.Teraz czekam na odp.:-)

ocenił(a) serial na 10
Primeval

o, napiprojekt chyba dodało moje napisy w końcu xD

ocenił(a) serial na 6
ladraqkumeia

tak sobie teraz myślę. nie wydaje się wam, że zamek, w którym Jenny brała ślub wyglądał bardzo podobnie do tego, w okolicach którego w serii pierwszej Cutter, Claudia & Co. walczyli z pterodaktylem i zgrają latających małych dziwnych i krwiożerczych cosiów?
sprawdziłabym, ale jakoś nie mam ochoty ruszać w poszukiwaniu płyty/capsów :P

ocenił(a) serial na 7
zuzens

Zamek podobny, ale to nie ten :-). Sprawdziłam.

Jenny jakaś taka nie swoja w tym odcinku... Troszkę zmieniony charakterek ma, nie pasuje mi. No i ogólnie pomysł ze ślubem nie przypadł mi do gustu. Skoro aktorka zgodziła zagrać się 1 epizodzie, to mogli ją wsadzić do ostatniego - że powraca, postanawia zająć się jakąś fuchą papierową itp. A potem, jakby nie chciała grać, to po prostu by jej nie pokazywali w serii 5, że niby siedzi gdzieś w ARC. Ale mielibyśmy świadomość, że tam jest i pracuje nad anomaliami.

Podobał mi się w tym odcinku wątek z Emily :-). No i oczywiście rozmowa Connora, Abby i Jenny, gdy Connor nagle mówi "powinniśmy wziąć ślub" xD.

Jenny jakoś za szybko się rozweseliła. Przecież Nick, odkrycie Claudii itp. to był dla niej niby taki potężny szok...