Czy istnieje jakaś chronologiczność w simpsonach?
Tak i jest bardzo wielka ,pomysl o tym ze serial ten jest nadawany 18 lat i powstalo 400 odcinkow plus film pelnometrazowy.Tworcy Simpsonow mosieli pomyslec i jakis zmianach w serialu i tak bowiem postapili.Ja ogladalem do teraz wszystkie odcinki i duzo sie zmienia wiez mi,niektore fakty o postaciach w Simpsonach potrafia byc nawet bardzo wesole i zaskakujace.Takze radziłbym ogladac od samego poczatku.Pozdro
bzdura, nie sluchaj tego kogos. jesli np nie masz wszystkich sezonow to ogladaj to co masz bo nie ma tu zadnej chronologicznosci.
Chyba cie jeblo na dekiel nie ogladales wszystkiego to sie ucisz ,a jak mi nie wiezysz to sie spytaj innych uzytkownikow co ogladali wszystkie sezony czy to prawda.I nie medrkuj kolego ze swoimi "bzdurami" tylko przygotuj sie do lektury....
Wierzę Ci, że masz rację, ale z drugiej strony wydaje mi się, że są to po prostu niuanse. Mam rację? Chodzi o to, że może i coś stracę oglądając serial nie po kolei, ale na pewno nie esencję.
tak sie sklada marvel13 ( nick prawdopodobnie wskazujacy na twoj wiek), ze ogladalem wszystkie odcinki. i czy zaczniesz od konca czy od srodka to ogladac to nie ma znaczenia. jest coprawda pare watkow, np z Sideshow Bobem co warto ogladac chronologicznie ale nawet jesli sie tego nie zrobi to i tak ogladanie nie bedize zaklocone. mam nadzieje ze nie bedizesz sie wiecej upieral a jesli juz to grzeczniej sie wypowiadaj dzieciaczku bo twoje posty dowodza ze jestes prymitywnym ludzikiem, a chyba tego nie chcesz, co?
Widzisz i jak tu nie pisac ze jestes tepy jak jednak jestes,no dobrze sory za przeklenstwo ale znowusz dajesz mi pole do pokazu zeby na ciebie najechac.Czy tobie sie wydaje czlowieku ze jak ktos sobie wybieze pseudo 13 to ma tyle lat ,hehe zabawny jestes.Pomysl czasami to niejest takie ciezkie a to co widac nie koniecznie wyglada na to czym jest.Dalej sie upieram co do mojego zdania i nie tylko ze Sideshow Bobem,jest jeszcze np. Apu,Selma i Patty,czy nawet pare odcinkow clipshow ale wybor nalezy do kazdego indywidualnie ja se chcecie tak se ogladajcie..
napisalem "prawdopodobnie". ty natomiast ciagle mi udowadniasz ze jednak masz 13 lat piszac "wybieze", "niejest" i jeszcze mnie tu pewnie wiele razy rozbawisz. tak sie sklada ze odcinki klipowe to tylko zapychacze i jak sie ich nie obejrzy to nic ie nie stanie bo kiedys w koncu sie natrafi na te odcinki z ktorych scenki wykorzystano, mowie tu o ogladaniu niesynchronicznym. Apu doszla zonka i dzieciaczki i co z tego? prosze cie nie pisz juz nic wiecej bo kazdy kto bedize czytal twoje posty po prostu sie zalamie..
Tak tak jak kazdy "bedize" :), niebedziesz mi mowil co mam robic czlowieku,co do clipow nawet jesli sa zapychane co przeszkadza w obejzeniu ,a ponadtto sa i poboczne motywy z kurtka Homera jak byl "Panem Pługiem",żona Flandersa,osobami zamieszkujacymi w domu Simpsonow,prawie kazdy mieszkanieniec Springfield miał swoja historie i predzej czy pozniej nie kazda ale przewaznie byla polaczona z innym motywem w ktoryms odcinku.Mam naprawde wymieniac kazde odcinki i powiazania tego chcesz?!Ale ty sobie tego niedasz przetlumaczyc bo przeciez prowadzisz dyskusje z 13-letnim dzieckiem :)
dobra to moze przeloze ci to prosciej zebys zrozumial. wezmy dla porownania serial "prison break" i "24" i zestawmy je z "simpsonami". wiem ze one nie sa animowane ale sens bedize zachowany. w tamtych serialach nie daloby sie ogladac odcinkow nie pokolei a w simpsonach sie tak da. wiadomo ze jak ktos obejrzy je od 1 do 18 sezonu (np ja tak zrobilem) to sie lepiej oglada, ale jesli nie pokolei to tez sie da bez problemu. widzisz ta roznice czy nadal bedziesz protestowal?
Ale ja nie porownuje tutaj takich seriali jak "Prison Break ","Soprano" czy "Przyjaciele" człowieku ale Simpsonow czy nie rozumiesz że oboje po czesci mamy racje bo z jesdnej strony warto obejzec wszystkie po kolei odcinki,jak my to zrobilismy a z drugiej strony jak sie ominie pare to tez nie bedzie tak zle bo serial trwa juz parenascie lat,watkow pobocznych jesr sporo ale i to chwilami nie przeszkadza,dlatego niech kazdy robi jak chce...
tak wiem ze nie porownujesz bo przeciez ja to zrobilem. ja juz koncze pisanie postow w tym temacie....
W sumie w niczym nie przeszkadza nie oglądanie po kolei, ale jeżeli masz taką możliwość to koniecznie tak zrób, bo jest wiele postaci, które podczas trwania serialu się zmieniały, odchodziły i przychodziły nowe, były opowiadane ciekawe fakty z ich przeszłości, itd. (Sideshow Bob, Apu, Ned Flanders, Moe, Barney, dziadek, matka Homera, sami Simpsonowie i inni), zawsze fajniej jest zobaczyć jak przez te wszystkie lata serial się zmieniał, czego ja nie miałem okazji doświadczyć.
W gruncie rzeczy w trakcie tej burzliwej dyskusji nikt nie odpowiedział definitywnie na zadane przez ciebie pytanie. A odpowiedź ta brzmi: TAK.
W Simpsonach istnieje zjawisko chronologiczności, jednak dotyczy ono raczej wątków pobocznych niż głównej osi fabuły, która dla każdego odcinka jest na ogół całkowicie oderwana od poprzednich odcinków.
Podsumowując ? można oglądać odcinki bez zachowania kolejności (z wyjątkiem two-partów oczywiście) i nadal świetnie się bawić. Jeśli jednak chcesz wyłowić wszystkie smaczki zaserwowane przez autorów, nie ma na to lepszej recepty niż obejrzenie wszystkich odcinków w kolejności zaproponowanej przez twórców serialu. Osobiście polecam takie właśnie podejście.