PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=87960}

Simpsonowie

The Simpsons
1989 -
8,0 79 tys. ocen
8,0 10 1 79126
8,3 29 krytyków
Simpsonowie
powrót do forum serialu Simpsonowie

Trzeba oglądać od początku (ponad 500 odcinków to trochę sporo ;))? Czy można zacząć od 25. sezonu? ;)

Można, wszystko zrozumiesz, stracisz trochę aluzji do poprzednich odcinków, ale to wszystko.

ocenił(a) serial na 10

Jeżeli masz oglądać od 25 sezonu to lepiej sobie odpuść. Simpsonowie od pewnego momentu strasznie obniżają poziom. Najwyższy to powiedzmy sezony 1-8. Do jakiś nastych (powiedzmy 14 sezon) jeszcze poziom się trzyma ale zaczyna być nierówno. Potem już następuje drastyczny spadek formy. Ostatnie kilka sezonów można już sobie odpuścić.

ocenił(a) serial na 6
MishaPl

Zgadzam się, szczególnie ostatnie 2-3 sezony strasznie przynudzają. Gdzie się podziało "d'oh", ja się pytam :( Twórcy zmienili nieco target i teraz Simpsonowie stały się bardziej moralizatorskie i dla młodszego grona widzów.

ocenił(a) serial na 10
criav

Dokładnie. Satyrę i prowokację zostawili innym. Teraz już tylko wykorzystują markę, która w dalszym ciągu dobrze się sprzedaje. A jak wiadomo w takim przypadku najlepszym targetem jest młodsza widownia.

od 25 sezonu to ciezko bo tworcy zapowiedzieli ze 24 to ostatni jaki powstanie

Tadek_filmweb

nieprawda, 25 sezon pojawi się jesienią.

ocenił(a) serial na 9

Zdecydowanie całość. Dzięki temu będziesz miał znakomity przegląd historii Stanów Zjednoczonych końca XX wieku i tego jak zmieniał się nasz świat. To moje osobiste zdanie. W serialu nie brakuje odwołań do rzeczy, którymi żył ten kraj (sprawa zabójstwa O.J. Simpsona dla przykładu - zbieżność przypadkowa). Do tego jest tam wiele genialnych parodii i odwołań do klasycznych obrazów. Właściwie ciężko znaleźć film, który nie został sparodiowany na kilka lub kilkanaście różnych sposobó. Pierwszy lepszy przykład z brzegu - Przylądek Strachu i Lśnienie. Właśnie dzięki Simpsonom obejrzałem te filmy. W ogóle odpuściłbym sobie ostatnie sezony, które straciły na wartości.

Nie trzeb, ale warto. Pierwsze sezony są zdecydowanie najlepsze.