Czy macie w najbliższych planach emisję jakiegoś serialu animowanego, typu "the Simpsons". Ja przepraszam, że ciągle o jednym, ale jak państwo nie będziecie reagować, to ja i moi koledzy będą was zasypywać e-mailami, telefonami, i czym tylko się da, bylebyście tylko emitowali. Od września, w lato, od teraz? Kiedykolwiek! Nam tak bardzo zalezy na tym! Mamy taką nieformalną organizacje na rzecz emisji Simpsonów w polskiej telewizji dostępnej dla wszystkich. Błagam, kupcie prawa chociaż na 5 odcinków, zobaczycie, że zbierzecie tym tyle widowni, że słupki oglądalności polecą wam tak do góry, że ho ho! To jest tak znakomicie zrobiony serial. Pani Nina Terentiew chyba coś o tym wie, bo za jej rządów w TVP2 sama kupowała prawa do tego serialu dla TVP. Niech teraz zrobi tak dla widzów POLSATU! A może dogadajcie się jakoś z Canal+, który obecnie emituje "The Simpsons". Proszę wejść na różne fora o tym serialu. Same pozytywne komentarze, a są ich tysiące! Ludzie w Polsce muszą nielegalnie ściągać ten serial z internetu, bo żadna polska dostępna szerzej telewizja nie daje im możliwości oglądania legalnie! uważam, że taka polityka POLSATU nie jest dobra dla widzów.
Dlaczego ten list jest do polsatu? Przecież TVN też może wykupić sobie prawa do Simsonów. Aha, a czy TVP nie może puścić tych co kiedyś emitowała?
A licencji na puszczanie jakiegoś serialu nie wykupuje się przypadkiem na jakiś czas? ;) Licencja nie jest dożywotnia. W tym momencie właścicielem licencji na emisję Simpsonów na terenie Polski jest C+, także wątpię, żeby TVN czy Polsat mogły równocześnie puszczać serial na swoich antenach.
okej, ale na przykład CSI: Kryminalne zagadki miami czy Las Vegas puszcza jednocześnie AXN, POLSAT i TVP2. Więc chyba z "The simpsons" też się uda! I uważam, że nie kupi żadna większa TV praw do Simpsonów, bo będą się obawiać małej widowni! A ja uważam, że dużo ludzi by to oglądało!!!
Tak jak ktoś juz to napisał, telewizja publiczna pewnie obawia się niskiej oglądalności, nie wyemituje tego w godzinach nawiększej ogladalności (wieczorem) bo było by to za duże ryzyko. Rano są puszczane programy dla dzieci, a Simpsonowie nie nadają się dla takiej publiczności, po południu od lat są emitowane badziewne seriale typu klan czy plebania, z których tvp na pewno nie zrezygnuje. Jak już apelować do jakiejkolwiek telewizji to radziłbym do TV4 bo już emitowała Family Gay i Futurame :)
Tylko ze nie kazdy ma dostep do tv4, u mnie nawet tvn nie odbiera. Dlatego chciałbym odcinki na tvp lub polast. Z tego co pamietam to serila bardzo dawno temu leciał na tvp 1 o 18.30 - moge sie mylic
O ile mnie osobiście wiadomo, to ten serial leciał bardzo dawno temu (może jakieś 9-10 lat temu) na Polsacie, ale nie jestem pewien, bo wtedy leciało wiele innych filmów i seriali, których nieraz też już nie pamiętam.
Co do wykupienia praw do emisji, to chyba nie ma możliwości jednoczesnego nadawania na Canal+ i TVN, wątpię żeby Canal+ chciał sprzedać TVN-owi swoje prawa do tłumaczenia, bo wtedy musiałby sam zrezygnować z emisji.
Poza tym wystarczy nawiązać do paru znanych filmów, np. "Blues Brothers" (obie części), "Gruby i Chudszy" (obie części), gdyż na ich przykładzie
(a znam te filmy bardzo dobrze) z łatwością mogę stwierdzić, że każda stacja ma innego lektora i niejednokrotnie zupełnie inne tłumaczenie
(Polsat a TVN), więc wygląda na to, że wykupienie praw do tłumaczenia
jest nie tyle co nieopłacalne ze względów finansowych, ale zdecydowanie ze względów konkurencji (dla mnie najlepsze tłumaczenia filmów komediowych ma właśnie Polsat, ale niestety wszystko teraz przejął TVN i TVN7 oraz telewizje cyfrowe, takie jak Canal+).
Wracając jednak do Simpsonów, muszę zdecydowanie stwierdzić, że lektor Janusz Szydłowski radzi sobie z czytaniem serialu znakomicie, nadąża
tempem za wypowiedziami Homera Simpsona i jego rodziny, oraz całkiem nieźle tłumaczy wypowiedzi Barneya Gumble'a. Ogólnie serial bardzo mi się podoba, pomysły bardzo ciekawe, a przede wszystkim lektor bez zarzutu (a brak dubbingu pozwala przyznajmniej częściowo usłyszeć oryginalne głosy postaci). Zdecydowanie wolę lektora od dubbingu czy napisów.
Możliwe jest że Comedy Central by mogła puścić Simpsonów bo przecież puszcza Family Guy i South Park (o Włatcach Móch nie wspomne bo to dla mnie to wielkie gówno) . No to można ewentualnie do Comedy Central pisać jak coś
kretynie po co kupować dostęp do Comedy Central, prościej już kupić dostęp do Canal+ gdzie są emitowani Simpsonowie. Nie każdego jednak na to stać a więc po to pisze sie prośby do otwartych, naziemnych stacji.
Pisanie na forum nic tak naprawdę nie da! jeśli zasypie się skrzynkę mailową polsatu prośbami o "simpsonów" to może wtedy to coś da! Może zobaczą, czego chcą widzowie! Np. zamiast głupkowatego "Świata wg Bundych" czy "benny hilla" mogliby puszczać simpsonów! Piszcie codziennie list do Polsatu, może wtedy się ruszą do akcji! Jak można zauważyć, POLSAT ma najwięcej w swoim programie amerykańskich produkcji (m.in. "Prison Break", "Desperate Housewives", "Wife Swap", "CSI", czy "Bones". Jeśli jest tak otwarty na amerykańskie produkcje, to może i to go zainteresuje, np. b umieścić "Simpsonów" w jesiennej ramówce, na co bardzo liczę, bo jest to świetny serial, mający miliony wielbicieli na całym świecie!!! Co o tym sądzicie???
Axel ja cie nie wyzwałem od kretyna . A ty mnie tak . Tak myśle że Comedy Central ma więcej ludzi niż Canal Plus