Ja zacznę
1. Masowy morderca, który przyznał się do popełnienia zarzucanych mu czynów wciąż może zostać kongresmenem.
2. Jeżeli znajdziesz pudełko z głową w środku, upewnij się na 110%, czyja to głowa.
3. Jeżeli jesteś jednym z najbardziej poszukiwanych ludzi w Ameryce, nie denerwuj się. Czapka z daszkiem sprawi, że nikt Cie nie pozna.
4. Po co planować skomplikowaną ucieczkę z więzienie, kiedy by uzyskać ten sam efekt można je po prostu spalić.
5. Strażnicy w Panamie nigdy nie zaglądają pod samochody, nawet podczas próby ucieczki.
6. Możesz być uzależniony/a od morfiny - o ile twój ojciec jest politykiem.
7. Mike potrafi wyrzeźbić z kostki mydła Nokię 3310
8. Jeżeli jesteś głównym bohaterem i ktoś mierzy do Ciebie z pistoletu - nie martw się. Masz 99% szans, że ktoś Cie uratuje.
9. Będąc na pustyni nie zapomnij zabrać ze sobą tęższego kolegi, na wypadek, gdybyś miał ochotę na przekąskę.
10. Palce u nóg są zdecydowanie przereklamowane.
11. Jeżeli zabijesz kogoś - zakop go w ogródku. NIKT, NIGDY go tam nie znajdzie.
12. Jeżeli wypowiesz trzy magiczne słowa "nie trać wiary" - to masz sukces gwarantowany.
13. Jeżeli twój brat w przeciwieństwie do Ciebie w wieku 12 lat wygląda jak misz-masz Schwarzeneggera i Stallone'a to uwierz mi - TO NIE JEST TWÓJ RODZONY BRAT.
14. Przy 40 stopniowym upale w cieniu należy chodzić w szarej bluzce z długim rękawem - przynajmniej człowiek wypoci się z toksyn.
15. Odżywianie się przez tydzień samą woda i jedną łyżką miodu dziennie to kijowa dieta - nawet się nie chudnie.
16. Strzelanie na środku ulicy w biały dzień to norma, nawet przechodnie mają to w dupie.
17. Podczas zebrania rady nadzorczej czasami dochodzi do zabójstwa jednego z członków - cóż, "no one stays on top forever".
18. Jeżeli ktoś osadzi Cię w więzieniu, upewnij się, że dostaniesz celę na 1. piętrze, tam przynajmniej toaleta nie posiada połączenia z kanalizacją.
19. Kierownicy więzień zawsze, ale to zawsze mają jakieś hobby.
20. Jeżeli ukradniesz kiedyś kartę baseball'ową musisz się liczyć z osadzeniem w więzieniu i straceniu dziewictwa ze 150 kilowym Avocado.
Odpowiem ci tak, jako naprawdę wielki fan PB muszę powiedzieć, że zgadzam się z Tobą, ale na pewno nie ze wszystkimi punktami. Wypisze w skrócie te w których masz absolutna rację - 1,2,3,8,11,16 - co do tych punktów komentarz zbędny, są to błędy nie podważalne. Niektórych punktów nie rozumiem, np.4,5,6,9,12,13,10, 19 i 20, nie bardzo wiem o co ci w nich chodzi, a już zwłaszcza w punktach 19 i 20. Punkt 15: człowiek przez jeden tydzień pijąc wodę i jedząc łyżkę miodu wcale nie schudnie tak niesamowicie jak twierdzisz, będziesz odwodniony i wycieńczony, ale twoja postura jakoś strasznie się nie zmieni tylko przez ten 1 tydzień, proszę sam spróbuj. Punkt 7 do przedyskutowania, mianowicie mogliby pokazać jak Scofield, bądź ktoś kogo o to prosi robi tzw. komórkę atrapę z mydła. Mnie osobiście najbardziej przeszkadzały w całym filmie punkty 3 i 8.
hmm, zacznijmy od stopy Mike'a. Człowiek, któremu ktoś na żywca ucina dwa palce powinien być trwale okaleczony, a co za tym idzie kuleć przez ponad 4 miesiące (słowa lekarza).
Człowiek nie jedzący nic tydzień odwadnia się - fakt, aczkolwiek jego twarz, ramiona, brzuch oraz nogi chcąc nie chcąc tracą objętość. Jak widać Gretcham(czy jak to się piszę to nie obowiązuje). Tutaj akurat można sie nie kłócić. Sam sprawdzałem i to mogę powiedzieć na 100%
Cały lipny plan ucieczki z więzienia z Sony, planowany przez 13 odcinków można było sobie odpuścić, gdyż jak dowiadujemy się w 4. sezonie, gdy doszło do pożaru w więzieniu wszyscy uciekli.
Co do samej ucieczki. Podczas kodu czerwonego (vide ucieczki) strażnicy powinny być czujni i bacznie obserwować otoczenie, podczas gdy Mike ze świtą wieją z Sony ukrywając się pod samochodami- nikt ich nie widzi.
Co do pustyni to czy naprawdę muszę tutaj coś jeszcze mówić. Przepraszam, ale jak T-bag przyrządził sobie swojego pustynnego kompana? W sosie słodko kwaśnym, czy na ostro?