Może nie każdy patrzy na to z tej perspektywy, ale PRAWDZIWYMI PSEUDOFANAMI "Prison Break" są ci, którzy oglądają serial ściągając go z internetu. Odbierają w ten sposób zyski serialu, byc może pogarszając jego jakośc, a na pewno wyniki oglądalnosci. Serial który ma mniejszą oglądalnośc w telewizji, jest mniej warty. Jakby nie patrzec, jestesmy złodziejami (!). Pytanie tylko, dlaczego? Odpowiedź jest prosta: PB uzależnia :)
O tak tak uzależnia jak nic!!!!ja tam oglondam odcinki pokolei odcinki w telewizji chociasz niemoge sie doczkeać asz znowu bedzie to czkam!!Całkowicie popieram ten temat. POzdro dla tego kto wymyślił ten temat
jakosci juz nie da sie obnizyc. a ogladalnosc w kraju trzeciego swiata, za jaki amerykanie uwazaja Polske, raczej nikogo tam nie martwi.
poaz tym w przypadku PB absolutnie zlodziejem sie nie czuje. watpliwosci natury moralnej miewam po obejrzeniu genialnego filmu w .avi badz przesluchaniu swietnej plyty w .mp3. a, nawet jeszcze bedac fanem PB, nie mialem wyrzutow sumienia z powodu ogladania go na ekranie laptopa. czemu? bo jest to gniot stworzony wylacznie z mysla o zyskach, tania rozrywka dla mas. wrecz cieszy mnie, ze ludzie odpowiedzialni za powstanie tego serialu nie zarobia na mnie ani centa.
swojan droga nie wiem czym sie martwisz. zyski za oceanem przyniosl, i to olbrzymie. zdecydowanie zbyt duze, biorac pod uwage jakosc samego produktu. dlatego mozna smialo spodziewac sie jeszcze kilku sezonow.
Możesz miec za nic ten serial, ale będąc piratem nie dorabiaj do tego ideoologii w stylu "cieszy mnie, ze ludzie odpowiedzialni za powstanie tego serialu nie zarobia na mnie ani centa" (bo to jest shit). Podałem tylko pewną myśl, którą warto przeanalizowac. Ja również nie mam wyrzutów sumienia, gdyż od wieków jestem zatwardziałym piratem, ale potrafie sie do tego otwarcie przyznac, nie zaslaniając sie argumentami z kosmosu ;)
PS. Po co oglądasz serial, który uważasz za gniot?
ło boże, przyznajesz sie otwarcie do piractwa to może lepiej napisz meila ze swoimi danymi oraz opisem tego co zrobiłeś na policja@policja.gov.pl i nie zasłaniaj sie żadnymi argumentami
każdy wie że wszyscy co mają neta ściągają coś co jest chronione prawami.
a ty sie "przyznałeś" bo ktoś mógł pomyśleć że nie ???
Do wszystkich udzielajacych się w tym temacie. Ja jakoś ideologii do piractwa nie dorabiam, ale mam wrażenie, że polityka natypiracka seriali i produkcji telewizyjnych nie powinna dotyczyć. Bo prawda jest taka, że ten serial, w każdy poniedziałek, podczas emisji kokosy zarabia i każdy kto tylko dostęp do kanału fox ma może go sobie nagrac na vhs i udostepnić znajomym (jesli nie czerpie z tego korzyści finansowych, to przynajmniej w Polsce piratem nie jest). Inaczej to odbieram kiedy oglada się film przed premierą kinową, ale jeśli jest to po premierze telewizyjnej, to jakoś mnie to już mniej martwi. A jak ktoś chce mieć w lepszej jakości to sezon (albo niedługo nawet dwa) kupi sobie na dvd. Prawda jest taka, że fani (nie mylić z pseudofani) pewnie i tak kupią wersje dvd, a dopóki jej nie ma wspomagają się wersją avi.
Pozdrowiena dla fanów PB.
w sumie masz racje, ale piractwo w tym wypadku nie dotyczy samego serialu, ale reklam lecących w przerwie, to na nich zarabia telewizja. ściągając z internetu nie ogladasz reklam
Dlatego nie napisałam, że "wcale mnie to nie martwi" a "trochę mniej juz mnie martwi". Relkam nie znoszę i zazwyczaj podczas emisji przełączam na inny kanał (nie daj Boże jak tam tez akurat blok reklamowy), zdaję sobie sprawę, że wersja avi bez reklam, jest pewnym wyzyskiem, ale w przypadku produkcji telewizyjnych po premierze ten wyzysk nie razi mnie już tak strasznie. Cały czas żywie głęboki szacunek do TVP, że nie emituje reklam podczas filmów i seriali. PB w całości obejżałam na kompie, jakoś na Polsacie reklamy zabijają cały urok tego serialu.
Pozdro...
W pełni sie z toba zgadzam, reklamy na Polsacie to koszmar, niekiedy film w rzeczywistości trwający 90 minut trwa 3 godziny :/ porażka
Porażką to ty jesteś. Po co założyłeś ten temat? Nie oglądasz reklam ? Jesteś złodziejem! Jeśli nie znasz się na prawie związanym z ochroną praw autorskich to nie wypowiadaj się w takich kwestiach.
Wydaje mi się że masz poważne problemy z czytaniem lub przyswajaniem informacji lub czytasz bardzo wybiórczo. Ty nie powinieneś sie wypowiadac zanim nie ukończysz podstawówki ;) A może coś mądrego chciałes wnieśc do dyskusji?? Pochwal sie swoją wiedzą na temat praw autorskich...
ja o istnieniu PB dowiedziałem się już w czerwcu 2006 r. na długo zanim go zaczeli reklamować na polsacie. A wszystko to zawdzięczam JuKi'emu, który mi o nim powiedział kiedyś na gg.
Pozdrawiam.
Zastanawiałem się kiedyś nad tym, co dokładnie mówi prawo Polskie odnośnie ściągania z internetu plików multimedialnych. Zagłębiając się w kodeks karny odkryłem, że nasze prawo jest w tej dziedzinie bardzo niejednoznaczne i nie ma tam bezpośredniego stwierdzenia, jakoby czyn taki był zabroniony. Karalne z pewnością, jest natomiast odpłatne rozprowadzanie dóbr ściągniętych z sieci, lub zarabianie pieniędzy z pomocą scrackowanych programów.
odezwał sie ten co nie kradnie
ty oddychasz wiec jesteś złodziejem powietrza
wiec zamknij jadaczke...
o koncerny i ich mniejsze zyski sie nie martw one sobie poradza
Powiedz mi, ciekawe gdzie go mialem ogladac kiedy ja konczylem 2 sezon a w polsce wtedy nawet nikt o tym nie slyszal. Poza tym nie uwazam ze sie za fana tak gwoli scislosci. Poza tym wole obejrzec sobie bez reklam, wtedy kiedy chce, po angielsku, a nie z beznadziejnym po zal sie boze lektorem i mizerna jakoscia obrazu.
a tak nawiasem mowiac pobieranie serialu z internetu uwzgledniajac pewien sposob nie jest lamaniem prawa.
Poza tym ogladajac na polsacie nie dajesz zarobic tworcom nawet 1$. Oni swoje zarobili w momencie jak polsat wykupil od nich dany sezon, a to czy na polsacie serial obejrzy milion osob czy jedna osoba nie ma zadnego znaczenia, bo tworcy dostali pieniadze od polsatu za sezon.