Po 2 odcinku mogę śmiało stwierdzić że serial jest rewelacyjny i gdyby nie to że ma tylko 6 odcinków mógłby być nawet lepszy od "Blood and Sand", odcinek był świetny i znacznie lepszy od pierwszego, emocjonujące walki,świetna muzyka i kobiety ; ), nie wiem co niektórzy mają do tego serialu, serial ma w sobie wszystko co lubią prawdziwi mężczyźni i jest to bardzo świetna rozrywka np. po ciężkim dniu, mimo że bardziej wolę pozycje ambitne i dające do myślenia a nie tylko walki to ten serial jednak ma w sobie to coś, szkoda że rewelacyjny John Hannah jest tak niedoceniany przez różne organizacje przyznające nagrody, według mnie gra na tym samym poziomie co Buscemi który dostał Złotego Globa za najlepszego aktora pierwszoplanowego w serialu, trochę zboczyłem z tematu, a jakie są wasze opinie o 2 odcinku ?
O jakie moga byc opinie kazdego normalnego faceta? Ten prequel jak i 2 czesc rzada !! Z jeden strony moze to dobrze, ze bedzie mial tylko 6 odcinkow bo widzimy ,ze dzieki temu akcja nie zatrzymuje sie ani na chwile, swietne intrygi, walki itd. Zarzniecie Indusa w tej uliczce przez Ashura to bylo cos! Ogolnie naszla mnie taka refleksja, ze chyba zle rozwiazano kwestie zakonczenia Blood and Sand. W 2 sezonie bedzie mi brakowac intryg Batiatusa i jego zoneczki Xeny i tej calej otoczki wokol nich. Tym bardziej, ze nie ujrzymy juz aktora grajacego glownego bohatera z tym, ze ogladajac prequel wogole nie odczuwam, ze go brakuje, jak widac nie ma ludzi nie zastapionych i Ganikus tez daje rade:D
Ten serial miał takie przeznaczenie że będzie krótki bo historie Spartacusa chyba każdy zna, szkoda bo najpierw dali się wciągnąć widzowi na maxa a po chwili będzie to trzeba zakończyć ale widać że ciągną to najdłużej jak się da wplątując w różne intrygi, fajnie też że zrobili ten prequel i powinni go zrobić pomimo choroby aktora który gra głównego bohatera chociaż szkoda że już go nie zobaczymy w tym serialu bo idealnie pasował mimo że za bardzo nie lubiłem tej postaci i wolę Ganicusa ; D.
Fajnie to "słyszeć" ;-) chociaż wiedziałem że kobiety też lubią ten serial ale raczej w mniejszości.
Ach no tak jest na czym oko zawiesic, ci muskularni spoceni mezczyzni z przyrodzeniem jak u konia jakzesz moglem o tym nie pomyslec:P
oj drugi odcinek bardzo mi się podobał....:).... Gannicus- wymiękam... a myślałam, że to możliwe tylko przy Spartacusie:D...
"wszystko co lubią prawdziwi mężczyźni i jest to bardzo świetna rozrywka"
dla Ciebie to rozrywka, widze, że cieszysz się jak dziecko gdy widzisz krew i siekanine - dla mnie ten film to dramat tamtych czasów gdzie człowiek jest śmieciem, jest zabawką innych
Możesz napisać, że to fikcja a ja Ci napisze, że rzeczywistość być może a wręcz na pewno była jeszcze gorsza, bo może i widzisz te obrazy walki na ekranie ale nie czujesz bólu śmierci
Ja się ciesze, że nie żyje w takich barbaryńskich czasach
Wiem że wtedy były takie czasy... Nie rób z tego dramatu, ten serial ma być rozrywką a jak nie lubisz takich rzeczy to obejrzyj sobie "Gladiatora".
Drugi odcinek był rewelacyjny. Esencja tego, co przedstawia sobą ten serial - Intryga, seks i przemoc, niekoniecznie w tej kolejności ;). Tak więc jednym się spodoba, innym nie. Ach, no i muzyka pod koniec epizodu... Ciarki.
2 odcinek jeszcze lepszy od pierwszego - genialnie zrobiona scena na poczatku kiedy batiatus odzyskuje przytomnosc ( z wyjatkiem tych tandetnych komiksowych wstawek na bialym tle)
serial zapowiada sie rownie ciekawo jak sezon 1 i juz zaluje ze zdecydowano sie tylko na 6 odcinkow bo moglby byc spokojnie 2x dluzszy
rowniez martwi mnie co bedzie dzialo sie w nastepnym sezonie - zakonczenie 1szego i ucieczka z ludus bylo chyba strzalem we wlasna noge bo spartacus mogl spokojnie zdobywac szacunek crixusa i planowac ucieczke przez caly nast sezon - obawiam sie ze z serialem stanie sie cos podobnego jak z prison breakiem gdzie ogladalo sie go swietnie dopoki bohaterowie siedzieli w pierdlu
i mimo ze serial wydaje sie plytki i epatuje sexem przemoca i przeklenstwami (za co go kocham bo dosc juz mam w tv jeb*nej cenzury i wygladzaniu wszystkiego tak zeby dotrzec do jak najszerszego grona widzow) to przychylam sie do opinii ixxerta ze jest w nim cos duzo glebszego a mianowicie pokazanie dramatu niewolnikow, pogardy i braku szacunku dla ludzkiego zycia i zezwierzecenie ludzi - zwroccie chociazby uwage na twarze aktorow pokazywane podczas walk gladiatorow
szkoda ze na nast odcinek trzeba czekac az tydzien :(
Według mnie trochę źle zrobili z tym że serial nazywa się Spartacus, mogli by zrobić to samo tylko po prostu mógłby się nazywać "Gods of Arena" albo "Blood and Sand" dzięki temu twórcy mogli by tworzyć tyle odcinków ile by się im podobało, gdyby był 2 sezon mogły by być narzekania że co to za Spartacus co nie ucieka(i słusznie), albo mogliby zrobić więcej prequeli(tak właściwie normalnych sezonów bo nikt by nie wiedział o Spartacusie) nie dawać w nazwie Spartacusa i dopiero gdzieś w 3 sezonie byłby ten sezon ze który ogólnie był pierwszy. Fajnie że w serialu mówią o seksie bezwstydnie bo właśnie kiedyś tak było, teraz ludzie mają te same pragnienia(zapewne niejedna dziewczyna oglądając tych gladiatorów miałaby podobne marzenia jak Gaia czy tym bardziej faceci oglądając żonę Doctore czy Ilithyie z 1 sezonu) lecz jednak w tych czasach "nie wypada".
i jedne i drugie, po prostu jedne rzeczy się zmieniły na lepsze, inne na gorsze, każdy sam decyduje jak je przyporządkować, ale zgadzam się z Tobą co do powyższego.
co Twoim zdaniem bylo lepszego w rzymie niz teraz? nawet jezeli wyobrazasz sie jako bogatego patrycjusza to dzisiaj ludzie bogaci maja podobne i lepsze rozrywki co wtedy
Domyślam się, że bogaci ludzie nie próżnują w naszych czasach, ale na myśli miałem raczej to co napisał Lecho1523, tj. tabu wobec ludzkiej natury ;]
dokładnie, spieprzyli troche sprawe bazujac caly serial na postaci spartacusa, bo wystarczylo zrobic serial o zwyklych gladiatorach i nic by on na tym nie ucierpial a moze wlasnie i zyskal - bazujac na postaci historycznej zamknieta przed scenarzystami wiele drzwi bo musza kierowac fabule w pewnym kierunku
swoja droga ciekawe co zrobia w nast sezonie z bitwami jakie toczyli powstancy spartacusa - tzn jak bedzie to pokazane od strony technicznej, nie wiem jaki budzet ma serial ale watpie czy bedzie ich stac na zatrudnienie tylu statystow co w hoolywoodzkich produkcjach a z efektami komputerowymi roznie to bywa
juz nie wspominajac o tym jak brakowac bedzie walk gladiatorow na arenie bo maja one niepowtarzalny klimat ;/
btw nie mowilem ze to zle ze mowia o sexie bezwstydnie a wrecz odwrotnie
a co do tego ze serial ma byc rozrywka a dla dramatu lepiej obejrzec gladiatora to sie nie zgodze - moim zdaniem gladiator jest juz bardziej rozrywkowy i lekkostrawny, mniej realistycznie pokazuje czasy imperium rzymskiego, praktycznie zero mowy o losie niewolnikow w tych czasach i ma tandetny amerykanski happy end
W Gladiatorze w gruncie rzeczy jest happy end. Maximus dołączył do swojej rodziny, osiągnął też swój cel na ziemi. Wszystko jest ok.
To świadczy o zarąbistości serialu, jeśli nie można się doczekać następnego odcinka^^
Po ucieczce z ludus będą sobie ganiac po lasach, trochę ukrywac się trochę walczyc, nie wiem czy będzie tam miejsce na intrygi które teraz wg mnie sa najciekawsze. uwielbiam postac batiatusa i jego żony, jak wiadomo w kolejnym sezonie już ich nie będzie a nie wiem jaką postac mogliby stworzyc żeby w jakimś stopniu przejęla ich cechy. Została jeszcze ilythia ale wątpię że będzie miała jakąś ważną rolę, co ona moze potem miec wspolnego z powstancami? odpowiada mi kiedy akcja dzieje się w ludus, ktoś juz porównal do PB, to będzie to samo, kiedy uciekną serial będzie polegał na tym że ci uciekają a tamci ich gonią.
Jaką postać? Legatus Glaber i jego pinda spokojnie zastąpią Batiatusa. Do czasu oczywiście, bo według ksiąg Glaber zebrał w tyłek jako pierwszy po powstaniu.
Ashur czy jak mu tam chyba też się będzie kręcić. Sądzę, że intrygi i napięcia będą między samymi głównymi bohaterami. Kirksos, Gannikusi Spartakus w jednym garze? Ta potrawa może być ostra :)
wątpię żeby ganicus przeżył obecny sezon w końcu nie było o nim mowy w blood and sand. Więc dlaczego sądzisz że będzie w sezonie drugim wraz ze Spartacusem i Kricsosem?
A czemu by miała być o nim mowa, skoro kręcąc Blood and Sand twórcy raczej nie wiedzieli, że będą kręcić prequel? I nie musi być nawet o nim mowa, by się pojawił. Ot był taki gladiator, odszedł/ został sprzedany i tyle.
Ona przypadkiem nie zginęła? Gannicus, Spartacus i Kriksos nie będą nic kręcic, oni będą się tylko tłuc. Może coś będzie z Glabera, Ilithii i zapomniałam że Ashur został:)
Z serii Spartacus 3 sezon z serii Blood and Sand 2. Nie wiem, tylko ciekawe jak go przeniosą do 2/3 sezonu.
odcinek swietny!! narodziny Doctore zestawione z braterska wymuszona zdrada na jego zonie!!, .. cholera, ale szkoda ze trzeba czekac jeszcze kilka dni na kolejny ;P
No zginela w taki slitasny sposob ;) ale wlasnie czytalem na hataku ze zagra w NOF goscinnie 4 episody a potem leci krecic 2 sezon Spartacusa? Wskrzesza ja?Albo flashbacki jak w lostach :P
intryga fajnie kwitnie .. Kriksos zaczyna lapac forme przed egzaminem, Ganikus bedzie walczyl w finale, Batiatus powoli dopada opracow ... zona ujawnia przed nim swoja les nature :D
Raczej BI ;-) chociaż ostatnio czytałem ostatnio że jest coś takiego jak fleksiseksualizm(wiem dziwne) i jest to po prostu pociąg seksualny do danej osoby niezależnie od płci i zapewne to taki przypadek widzimy w serialu :-).
Dokładnie (dobra wiadomość dla fanów Lucy Lawless ;D), jak już niektórzy pisali, Lucretia pojawi się w 2 sezonie. Wstawiłbym link, ale jako że jest to niezgodne z regulaminem serwisu zacytuję tylko, myślę że wiarygodne źródło jakim jest Hatak : "Finałowy odcinek pierwszego sezonu "Spartacusa" pozostawił wśród fanów jasną odpowiedź, że pewnych postaci już nie zobaczymy. Lucretia żona sławnego Batiatusa odeszła ugodzona nożem przez mistrza Kapui Crixusa.. w pierwotnie opracowanym scenariuszu owszem, ale decyzję o jej odejściu z serialu zmieniono, ponieważ postać dostała bardzo pochlebne opinie widzów i krytyków." Myślę, że w takim razie nie będą to flashbacki, chociaż nie wynika to jednoznacznie z treści tego tekstu :). Nie wiem tylko czemu napisali o Crixusie mistrz Kapui, chyba że coś mi umknęlo podczas oglądania, albo mieli na myśli byłęgo mistrza :). Pozdrawiam
właśnie mi uświadomiliście dość brutalnie i dobitnie że Spartacus sezon 2 będzie bez Batiatusa:( Nie wyobrażam sobie tego serialu bez tej postaci for Jupiters cock. Rola życia Johna Hannah, nie tam jakieś mumie. Tak naprawde cięzko jest mi wskazać aktora nr 2 Spartacusa ponieważ pomimo wysokiego poziomu całego serialu Batiatus tak bardzo wyróżnia się w tłumie że w 2 sezonie bardzo będą musieli sie postarać by go zastąpić. Biorąc pod uwagę śmierć Batiatusa i kilku kluczowych postaci pod koniec pierwszego sezonu obawiam się jedynie by nie zmieniło się to w klimat Prison Breaka rozciąganego jak guma ze spranych gaci.
Lecho1523, ten serial to nie tylko tania rozrywka na zasadzie rechotu rozdziawionego ryja i migocących kolorowych obrazków. Jeżeli uważasz inaczej, to zwyczajnie nie dorosłeś do tego aby ten serial oglądać.
Zgadzam się z Tobą co do tego, że Hannah zagrał rewelacyjnie, bezsprzecznie najlepiej w tym serialu i dlatego nie rozumiem tych wszystkich opinii, że gdy zabraknie Andy'ego to tego serialu nie będzie dało się oglądać i tych wszystkich peanów na jego cześć. Oczywiście ja też mu współczuję i życzę powodzenia w walce z chorobą, ale nie zagrał on jakoś tak rewelacyjnie żeby był niezastąpiony. Zresztą pokazuje to ten prequel, gdzie Spartacusa nie ma i wcale nie ogląda się go gorzej (serialu), a nawet moim zdaniem dużo lepiej niż pierwszą część. Natomiast bez Batiatusa serial na pewno straci dużo więcej uroku. Takie jest moje zdanie :)
Myślę, że problem nie leży w tym, że Spartacusa nie zagra Andy. Problem w tym,że zagra go ktoś inny - a widz ma już pewne wyobrażenie o postaci, jej charakterystycznym zachowaniu, nawet mimice ;) Serial pewnie poradziłby sobie bez Andy'ego, gdybyśmy nie mieli przyjemności widzieć go w 1 sezonie. Ale ciężko będzie sie po prostu "przestawić". I w GotA jakoś nie odczuwam braku Spartacusa, ale dlatego że MINISERIAL JEST O CZYMŚ INNYM NIŻ BaS ;) natomiast w BaS może być problem z gładkim przejściem między sezonmi biorąc pod uwagę zmianę odtwórcy głównej roli, pożegannie się z Batiatusem, przeniesienie akcji (prawdopodobnie) w plener... Trochę za dużo zmian :(