PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=657154}

Spartakus: Wojna potępionych

Spartacus: War of the Damned
2013
7,9 39 tys. ocen
7,9 10 1 39344
8,8 5 krytyków
Spartakus: Wojna potępionych
powrót do forum serialu Spartakus: Wojna potępionych

Bohater ZSRR

ocenił(a) serial na 7

Spartakus to postać jedyna w swoim rodzaju. Jest wiele osób które walczyły dla swojego kraju i jeszcze więcej które walczyły dla własnej chwały. Jednak On wydaje się jakby walczyć dla samej idei wolności oraz tych którzy sami nie potrafią się bronić, nie zależnie od narodowości. I to wręcz dziwne, że taka postać była tak rzadko wykorzystywana w popkulturze zachodu dla której wolność to najważniejszy priorytet. Prócz filmu z 1960 (i telewizyjnego z 2004) ukazywano go praktycznie tylko w dokumentach historycznych. Nie był nawet bohaterem występującym w komiksach dc i marvela, chociaż te często wykorzystywały w swych historiach przeróżniejsze postacie historyczne. Natomiast filmów z Cezarem, Napoleonem i Robin Hoodem była cała masa. Wydaje mi się jednak, że znam odpowiedź, Spartakus był bowiem bohaterem ZSRR. Każdy z nas musiał przeczytać Uczniowie Spartakusa, a zawody sportowe na jego cześć nazywają się spartakiadami. Miał nawet własne przedstawienie baletowe. Czy mógłby ktoś potwierdzić moje rozumowanie, a jeżeli jest poprawne to wytłumaczyć dlaczego tak Rosjanie pokochali dzielnego powstańca. To jest wręcz dziwne, przecież Oni nie powinni podnosić na piedestał postaci która wywołała powstanie dla wyzwolenia innych z niewoli.

ocenił(a) serial na 9
konradpolska

Dlaczego nie? Myślę że jest tu dużo podobieństw do rewolucji październikowej. Biedota która walczy z magnatami i władza monarszą. Według doktryn socjalizmu wszyscy są równi, niewolnictwo, wielcy posiadacze majątków i władza monarsza są tego przeciwieństwem.

ocenił(a) serial na 7
konradpolska

Pokochali Spartakusa za Marksem, możesz zajrzeć do jego dzieł i zobaczyć jak on widział wodza powstańców (chociaż ta kwestia jest poruszana chyba w każdej książce o powstaniu więc możesz też do nich sięgnąć).