Powiecie mi cos? jakim cudem kriksos ma taka fryzure?? :] przeciez w rzymie w tych czasach nie mogli mu takiej zrobic... niby jak by mu skrocili boki tak rowno? :D (chodzi mi o 1 serie)
Pierwsze stalowe brzytwy powstały w XVII wieku jak dobrze pamiętam, upowszechniły się w XIX. W Rzymie jak dobrze pamiętam używana ustrojstw pokroju płytek z brązu, także ostrzonej kości czy krzemienia, choć odnaleziono sporo brzytew znanych nam współcześnie z wcześniejszych wieków, jednak w żadnym przypadku nie można tego brać jako zjawiska masowego, więc w prawdziwej historii Spartakusa mało prawdopodobne żeby się odnalazła, jeszcze mniej prawdopodobne żeby przykładano taką wagę do wyglądu. A w serialu który jest całkowicie oderwany od historii zrobili to zapewne maszynką :>
Tak samo można pytać, dlaczego Agron ma postawione włosy na żel, dlaczego wszyscy mają śnieżnobiałe zęby lub dlaczego kobiety są wydepilowane? Po prostu tak sobie twórcy wykombinowali i już. Nie sądzę, by się jakoś dogłębnie zastanawiali nad tym, jak w starożytności mogli się strzyc gladiatorzy. Z resztą, tu też o estetykę chodzi.
Wszystko to żeby sceny ładnie wyglądały, żeby postacie były bardziej widowiskowe a co za tym idzie serial był lepiej odbierany bo 3/4 odbiorców chce oglądać Spartacusa z białymi zębami nie zastanawiając się nad realizmem i możliwym wyglądem ludzi w tamtych czasach. Serial pełen jest takich małych "errorków" jednak nie są to przeoczenia lecz celowe działanie. Natomiast duże ERRORY rażą przynajmniej mnie:
1) Atak Spartacusa na arenę - typy wychodzą z wody, do której wyrzucane są szczątki arenowych looserow by kilka sekund później podczas obezwładniania pierwszych wartowników ukazać suche ciała.
2) Walka Gannicusa z Oenomaus'em - w trakcie walki doctore wytrąca jeden z mieczy Gannicusa, ten odpowiada kopniakiem i gdy Oenomaus ląduje na plecach Gannicusowi cudownie pojawia się w dłoni ów zguba.
takich przykładów można mnożyć i mnożyć.
ps. Sayuki78 gdzie widziałeś wydepilowane kobiety?:) ja myślałem, że wszystkie mają pokaźne "fryzurki" ale może się tak nie przyglądałem jak Ty:)
kobiety nie byly wydepilowane ;) a byla chociaz taka mozliwosc zeby kriksos mial taka fryzure? w tamtych byloby to mozliwe? jakims ostrzem czy cos , zyletka np?
Sayuki78, to żeś pier...ną z tą depilacją. Wydepilowane pod pachami, na nogach. Owszem, tak robiły dawniej, tak robią i teraz. Co do depilacji intymnej, to na pewno mniej depilowały się niż teraz i bardzo słusznie. Tak samo jak słusznie robią dziewczyny, które nie golą się w tym miejscu na łyso. Żadnego kryptopedofilstwa nie potrzebujemy ani innych zboczeń.
No pewnie, bo wszystkie niewolnice to miały "czas i chęć" się golić pod pachami, podczas gdy nad głową miały bat swojego pana.
Hahaha, my się chyba nie zrozumieliśmy ;) Mi nie chodziło o owłosienie łonowe (o którym zapewne pomyślałeś), a o wydepilowane nogi i pachy wszystkich kobiet w tym serialu (zarówno niewolnic, jak i szlachcianek, czy jak tam się wtedy na ten najwyższy stan mówiło). Nie trzeba się specjalnie przyglądać, by zobaczyć, iż mają gładkie nogi jak z reklamy maszynek do golenia :P
Prawda jest taka ze mozna sie do wszystkiego przyczepić przecież kazdy wie ze do żadnej ekranizacji nie wezma brzydali z czarnymi zebami i fotogenicznymi twarzami. Mysle ze tworcy wystylizowali tak bohaterow aby dla nas wygladali na groźnych i meskich Nie ma co sie zastanawiac
Ależ Rzymianki i nie tylko jak najbardziej goliły nogi i pachy. No co TY. Pod tym względem było to o wiele bardziej częste niż dziś.
Mozliwe nie wiem nie ma sensu zakladac wiecej tematów typu: dlaczego kobiety były takie ładne, dlaczego gladiatorzy byli tak wyrzeźbieni kazdy miesien i 5-10 % tłuszczu. Serial jest zrobiony tak aby nam sie podobało. BASTA