PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=657154}

Spartakus: Wojna potępionych

Spartacus: War of the Damned
2013
7,9 39 tys. ocen
7,9 10 1 39383
8,8 5 krytyków
Spartakus: Wojna potępionych
powrót do forum serialu Spartakus: Wojna potępionych

Jestem ciekawy o co chodzi z tym tytułem, może twórcy serialu odbiegną całkowicie od historii i
pozwolą Spartacusowi uciec w Alpy? Albo co lepsze zaatakować Rzym i zwyciężyć ? :)

Nie powiem , że takie zakończenie by mi nie odpowiadało ale oczekuje jakiegoś mniej banalnego
zakończenia serialu :)

ocenił(a) serial na 8
wkarol100

Myślę, że Spartacus polegnie dając czas na poprowadzenie ucieczki garstce osób prowadzonych przez Gannikusa :) Taka moja luźna myśl ;P

ocenił(a) serial na 9
wkarol100

Wersja nierealna:Ja kombinuje tak,żeby zachować nieco historii,to ktoś inny zaatakuje Spartakusa z Rzymian (ktoś,kto go nigdy nie widział) i uzna Gannikusa za Spartakusa,pojmie go żywcem i wielu wykończy,dumny przyprowadzi go do Rzymu,gdzie wyjdzie Epic Fail,a Spartakus z reszta ekipy będzie już daleko,daleko.

Wersja realna: Tytuł ja rozumiem tak,że zwycięstwo to odzyskanie wolności. A cała ekipa niewolników odzyska ja dopiero po śmierci i to będzie ich zwycięstwo.

wkarol100

Myślę, że chodzi tutaj o zwycięstwo pod względem moralnym aniżeli zbrojnym. Mimo, że powstanie niewolników zostało stłamszone, to jego idea przetrwała aż do dziś. Ludzie, których traktowano jak psy i nie brano jako realne zagrożenie, pokazali, że człowiek walczący o wolność jest gotów na wiele i omal nie rzucili Rzymu na kolana, będąc największym zagrożeniem od czasów Hannibala.

ocenił(a) serial na 10
wkarol100

a ja sadze ze Spartakus przegra wojnę ale uda mu się przeżyć i uciec z garstka ludzi, jeśli ktoś czytał jego historie to pisali ze został zabity ale nie odnaleziono ciała, może w rzeczywistości leżał półmartwy i zabrali go z pola bitwy i uciekli.

ocenił(a) serial na 10
Beton_X

Zabili go i uciekł

ocenił(a) serial na 10
wkarol100

Co do historii, przytoczę cytat:

"[Spartacus] chciał przedrzeć się wśród straszliwej walki i ran wprost do Krassusa. Ale nie dotarł do niego. Zabił mu dwóch centurionów, z którymi się zderzył. W końcu, gdy wszyscy jego ludzie uciekali, został sam."

Więc myśle, że takowej sceny możemy się jak najbardziej spodziewać. Ale idąc dalej tym tropem, weźmy pod uwagę to, że Spartakus zginął w walce, ale jego ciało NIE ZOSTAŁO ODNALEZIONE, więc twórcy mają tutaj duże pole popisu, mogą wykonać wiele manewrów w jedną lub w drugą stronę :) DeKnight lubi nas zaskakiwać i czesto to robi, wiec mysle ze zrobi to ponownie :-)

ocenił(a) serial na 9
kub1s

O to ciekawe, nie czytałem żadnej lektury związanej ze Spartacusem. No ale skoro ciało nie zostało odnalezione to tak jak mówisz , mają pole do popisu. :)

ocenił(a) serial na 7
wkarol100

Większość historyków i badaczy - skłania się do takiego zdania że - ciało Spartacusa tak poszatkowano że nawet nie szło rozróżnić serca od jelita .....Więc to że go nie znaleziono nic nie oznacza.

wkarol100

Ja bym celował w zakończenie podobne do tego z "300". Spartacus i Gannicus z grupą kilku najlepszych wojowników świadomie podejmą się misji samobójczej, której celem będzie Crassus. Przebiją się do Marcusa, Spartacus rzuci włócznią/mieczem, czy po prostu zada mu jakiś cios, który poważnie go zrani, ale nie zabije. Po tym wpadnie Pompejusz i rozbije resztki armii buntowników.

Zakładam, że twórcy chcą zakończyć to ogromną dawką patosu, co zwiastowałoby śmierć niemal wszystkich bohaterów. Osobiście byłbym zadowolony z zakończenia, w którym Trak wraz z resztą swoich ludzi wymyka się Rzymianom i znika gdzieś za Alpami;)

ocenił(a) serial na 10
hitman90

Spartacus musi zginąć jak bohater żeby został zapamiętany.

ocenił(a) serial na 10
wkarol100

Tak czy siak napewno 10 Odcinek będzie niezapomniany i będą wielkie emocje :) Steven S. DeKnight wykonał kawał dobrej roboty kręcąc Spartakusa wiele razy nas wszystkich zaskakiwał więc i tu napewno będzie wielka niespodzianka :)

wkarol100

Nie bądź naiwny, gra słów po prostu. Odejście w chwale to też zwycięstwo.

ocenił(a) serial na 9
Lecho1523

No właśnie może o to chodzić , że odejdą tak jak chcieli - w walce.. takie małe zwycięstwo :)

wkarol100

Lub może odnieść się też do zwycięstwa Krassusa, kto mówił że to musi być o Spartacusie :)

ocenił(a) serial na 9
wkarol100

"Nie ma większego zwycięstwa niż odejść z tego świata jako wolny człowiek"

Do zamknięcia o ile można :)