Żadna inna postać nie wzbudza tyle emocji, co Ashur. Wg mnie jest to najciekawsza postać w tym sezonie choć i we wcześniejszych odsłonach serii Starz był postacią wyrazistą, lecz teraz po prostu króluje. Gdy pojawia się na ekranie widz już wie, że będzie się coś działo. Mam nadzieję, że jak najdłużej będzie gościł w serialu. Choć niestety ma już kolejnego wroga w jeszcze większej żmii jaką jest Lukrecja, a że Lucy Lawless to gwiazda, więc coś przypuszczam, że z tej konfrontacji górą będzie pani Batiatus. Ale okaże się. Ciekawe jak dalej potoczą się losy Ashura i czy jego zbieranina morderców (szczególnie Egipcjanin) zagości na dłużej.
Oczywiście, każdy potwierdzi że Ashur to najlepsza postać- inni bohaterzy spuścili z tonu- Spartacus, Kriksos, Gannicus.
Teraz te akcje z bandą morderców. Niech ktoś zorientowany się wypowie- Ashur to postać fikcyjna? Bo prawdopodobnie nie ma o nim żadnej wzmianki w dokumentach historycznych.
Zgadzam sie Ashur jest w tym momencie na topie jesli chodzi o ze tak powiem ciekawosc jego postaci. Nie wiem czy sie ze mna zgodzicie ale mi w dalszym ciagu brakuje Bataitusa, i jestem sklonny stwierdzic ze Steven DeKnight zbyt pochopnie rozstal sie z Johnem Hannah tym bardziej jesli wezmie sie pod uwage fakt iz w filmie Spartakus z Kirkiem Douglasem lanista ucieka przed rzezia i wloczy sie odarty bez grosza przy duszy ( Jezu ile bym dal by zobaczyc Johna Hannah klnacego jak w pierwszym sezonie i narzekajacego na swoj los). A, na stronie starz pisze iz w najblizszym odcinku Lukrecja bedzie chciala z rekrotowac gladiatora ktory uczyl sie jeszcze walki gdy zyl Batiatusa, w celu wymanewrowania rzymian. Jak myslicie kto to moze byc?
Raczej nikt kogo znamy z wczesniejszych odsłon, ponieważ wszyscy, którzy uciekli są ze Spartacusem, ja jakos nie mam inwencji kto to moze być. Też brakuje mi Johna Hannah, wykreował niesamowitą rolę i niesamowicie go brakuje. a co do posta Korndddd, zgodze się, że Crixus spuścił z tonu bardzo, nawet jeśli chodzi o sama walkę spodziewałem sie wiecej po mistrzu Kapui, nie mówiąc już o samej postaci. Nie jest to moim zdaniem wina aktora, który to naprawde świetnie daje rade, ale wina scenarzystów.
no ja w 100% zgadzam sie co do batiatusa ktory byl moim zdaniem glowna postacia 2 poprzednich sezonow a zaraz za nim byl wlasnie ashur.
Ashur to postać, której nie mogę ogarnąć. Uwielbiałam go i nie cierpiałam, W ostatnim odcinku strasznie mnie wkuwił, ale kurczę - nie mogę się zmusić, by zacząć go nienawidzić. (brawa dla aktora) Chyba najlepiej napisana postać, szczególnie teraz kiedy nie ma Batiatusa. Ciekawe co będzie dalej. On, z tą armią szaleńców może być niepokonany. Teraz "robi" dla Glabera, ale nie ma tego w planach długodystansowych. Więc co on planuje?
Pomyślcie co by było jakby był Rzymianinem i spiknałby się z Ilithią. Roznieśliby ten serial w pył :D
Ashur wymiata jakbyśmy mieli takiego cwaniaka w rządzie to byśmy nie mieli kryzysu hehehe bo chłopak dobrze kombinuje zawsze i wychodzi na swoim. Nawet dobry z niego gladiator myślałem że jest na poziomie Kerzy
Naprawde dobry temat :) Sam o tym myslalem, ze Ashur w tym sezonie naprawde ma swietnie napisana role. Zla, cwana, wybijajaca sie na swoich zlych uczynkach. No i co jak co szukajaca zemsty ! Naprawde nowy sezona jest dobry mimowszystko na kazdy odcinek czekam jak male dziecko na gwiazdke :)
http://images4.fanpop.com/image/photos/17200000/Ashur-Batiatus-spartacus-blood-a nd-sand-17248038-370-385.jpg
:)
oby nie, Ashur musi żyć, bo to żmija jakie świat nie widział, bez niego będzie nudno :)
ma ktoś pomysł, co to za scena? na pewno z Krwi i Piachu, ale nie mogę kompletnie skojarzyć kiedy to było
http://i5.photobucket.com/albums/y185/tangysox/Spartacus%20GIFs/ashurpopcorn.gif
Obawiam się, że wraz z końcem sezonu bedą gryźć ziemię wszyscy gladiatorzy. Ewentualnie zawisną na krzyżach. Chyba, że ten sezon nie kończy powstania Spartakusa.
BTW ktoś ma info jak nazywa się aktorka, która grała dziwkę zaspokajającą Gannikusa, a potem jest jeszcze pokazana jak kpi z jakichś dwóch kolesi, którzy dali za mało miedziaków?
To ona: http://www.imdb.com/name/nm2940631/
Też zwróciłem na nią uwagę i jakoś tak w pamięci została... :)
Poza tym ten sezon nie kończy powstania Spartakusa, ale będzie się chyba kończył bitwą pod Wezuwiuszem, gdzie gladiatorzy rozgromili dużo większe siły rzymskie. Potem będzie kolejny sezon, w którym pewnie zobaczymy śmierć Kriksosa a może nawet Gannicusa. I pewnie 4 byłby ostatnim, ale wszystko zależy od producentów i oglądalności.
Ja mam nadzieję, że Ashur będzie jak najdłużej.
a jako kogo widzisz go w nastpnym sezonie ? Wiadomo ze ,,jego armia,, nie zabije Spartacusa i zostanie przez powstancow rozwalona ! wiec jego wzgledy w oczach Glbaera sie skonczą. Ashur narobil sobie juz sporo wrogow , w tym podpadl Lukrecji , a ta napewno zrobi wszystko by ,,zniknal,, z jej willi .
na pewno w tym sezonie za mocno popalił za sobą mosty, powstańcy na pewno go nie przygarną (tym bardziej, że już upadł pomysł z nim jako bratem Nasira) a wśród Rzymian nie ma czego szukać, tym bardziej, że Lukrecja na pewno coś już planuje, by się zemścić, ale nie zapominajmy, że Ashur to Ashur
wywinął się już dla samego Onomejusa, więc może się wywinąć każdemu i już ma na pewno coś zaplanowane, na każdy możliwy scenariusz
zauważ, że wziął bransoletę Seppiusa, on już coś knuje
ja go widzę jako kogoś kto będzie mieszał do końca, być może nawet przeżyje cały serial
ale poczekamy zobaczymy, DeKight i sami aktorzy ciągle powtarzają, że nie będziemy w stanie przewidzieć kto zginie a kto będzie żył
niemniej mi bez Ashura będzie smutno :)
byla w krwi i piachu taka scena kiedy crixus chyba odmowil jedzenia czy cos w ten desen nowym gladiatorom(agron, duro, sagovax) i spartacus sie za nimi wtawil pociskajac crixusowi ze on nie jest juz mistrzem kapui etc. wtey ashur zrobil taka mine. odcinek 8 bodajze
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale w finałowym odcinku "Bogów Areny' na arenie był krąg ognia i gdy Crixus mu rozwalił nogę, pchnął go za ten krąg, a Ashur nieco niefortunnie upadł i zajął się ogniem. Chyba tak to było, choć jak się mylę, niech ktoś mnie poprawi.
SPOJLER!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SPOJLER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jednak jak większość osób sądziła (w tym i ja) Ashur nie wziął bransolety Seppiusza w jakimś celu - jedynie jako błyskotkę. Ciekawe, czy zauważy jej zniknięcie i czy faktycznie ma jakiś plan awaryjny, bo póki co znowu się okaże w tym serialu, że kobieta 'zgubi' mężczyznę. Oby nie. Wolę oglądać Ashura niż Lukręcję, bo z niej już dużo scenarzyści wycisnąć nie mogą a Ashur jest 'elastyczny' :).
ja mam ciche podejrzenie, że Ashur ...dołączy do pozostałych buntowników.... tylko nie wiem jaką miałby motywacje do tego ...
motywacje nie klopot ( moglby dolaczyc aby ich zdradzic albo zwyczajnie nie miec wyjscia i uciekac przed Lukrecja) gorzej jaki oni mieli by powod go przyjmowac;p jeszcze jako niewolnik byl pogardzany a teraz gdy wiadomo o jego niecnych uczynkach plus fakt , ze walczy przeciwko powstancom , nie ma szans aby dolaczyl do nich zywy
co do Batiatusa mimo, ze byl moim ulubiencem ( i raczej Ashurowi niestety daleko do niego) to raczej scenarzysci dobrze postapili usmiercajac go , nalezy pamietac ze to przez niego zginela Sura i raczej Spartacus nie zostawilbym go zywego , pozatym mysle ze bez Ludus nie byloby dla niego miejsca ( co mialby robic teraz biedny Lanista bez swoich niewolnikow? lizac tyłek Glaberowi po tym jak pare odcinkow wczesniej go szantazowal?)
No ja go nie kocham ;) Świetna postać, doceniam kreatywność twórców i umiejętności odtwórcy, ale nie kocham i już ;)
ja tez Go nie kocham ... przez poprzednie sezony prawie uwagi nie zwrocilem , wydaje mi sie ze co niekotrzy bez podstawnie budują tutaj jakis mit supper postaci i aktora , a tak naprawde Ashur to typowy cwaniaczek , kazdego sprzeda za jego plecami , co drugi prezes polskiej firemki ma lepsze rzeczy na sumieniu :) wystarczy obejrzec tvnowskie trudne sprawy:P:P:P
SPOJLERY!!!!!! SPOJLERY!!!!!!!!! SPOJLERY!!!!!!!!!!!!!!!!! - Kto nie oglądał ostatniego odcinka - NIE CZYTAĆ!!
Jednak uśmiercili naszą żmiję :). Zrobili to w sposób, który mnie nie zachwycił jak i inaczej sobie wyobrażałem jego śmierć. Do tego zabity przez to babsko... W sumie zginął w taki sposób jak często on sam wykorzystywał w walkach - przez nieuwagę przeciwnika czy podstępnie. Jednak myślałem, że to Kriksos byłby tym, który wysłałby Ashura w zaświaty. a jednak nie... Szkoda. Do tego w finałowym odcinku poza Ilythią giną same złe postaci. Też szkoda. Faktycznie twórcy zabezpieczyli się na wypadek, gdyby nie udało się zrobić kolejnego sezonu. Jednak skoro maja w planach następne to tym bardziej szkoda Ashura - mógłby pociągnąć z co najmniej dwa sezony więcej :P Gadane miał, głupi nie był, ale zawiść i ambicja go zniszczyła. W końcu jak to się mówi: "Spokój zaczyna się właśnie tam, gdzie kończy się ambicja". Ashur go już zaznał.
mnie to bardzo cieszy ze ta ropucha gryzie ziemie !! I ze to Lukrecja przyczynila sie glownie do tego zabierając branzolete Seppiusza i pokazując ją najpierw Seppi a potem Ilythi/Glaberowi. A ze zginal z rąk kobiety to abrdoz dobrze , zasluzyl na taką hańbe !!!!!!!!
jestem w żałobie :(
napiszę coś sensownego jak się otrząsnę :(
a póki co, minuta ciszy, ale najciekawszego bohatera serialu zamordowanego w sposób najgorszy z możliwych
<minuta ciszy>