Jak się podobał odcinek? Akcja się rozkręca, wszyscy zastanawiają się jak postąpi Gannicus. Piszcie komentarze.
Ech... Przy każdym odcinku to samo pytanie, czy macie internet od wczoraj, że zadajecie takie pytania? Poszukaj, to na pewno znajdziesz.
hahaha nic mnie tak nie bawi jak pytanie gdzie mogę obejrzeć i tak przy każdym odcinku :] po co w ogóle odpowiadać na takie pytania przecież to jest niemożliwe żeby ktoś przy 6 odcinku serialu dalej nie wiedział gdzie go można znaleźć :D
bo akurat nie było tego odcinka tam gdzie zawsze oglądałem a wg mnie lepiej się spytać niż szukać bo to mniej czasu zajmuje , i może lepiej wypowiedz się na temat odcinak a nie o szukaniu w necie .
Pojedynek Spartacus vs Gannicus mógł moim zdaniem wypaść lepiej ale i tak źle nie było. Z Glabera robi się drugi Batiatus, szkoda - myślałem że jakoś inaczej, ciekawiej rozwiną jego postać. Największym plusem odcinka i możliwe, że sezonu jest oczywiście Ashur, teraz przekroczył moje najśmielsze oczekiwania względem swojej postaci, jestem ciekaw co jeszcze zaprezentuje. Zastanawiam się też co ostatecznie skłoni Gannicusa do przyłączenia się do powstania, bo jeżeli stanie się tak tylko ze względu na pamięć o Melittii, tudzież długu u Oenomausa, to będę trochę rozczarowany.
Ashur- ale lubię tę postać, oczywiście kapitalne intrygi i motyw z tą armią brutalnych najemników. Egipcjanin i ten wytatuowany mogą być jednymi z lepszych postaci kolejnych odcinków.
Nie dziwię się dlaczego Gannicus podśmiewa się ze Spartacusa, te jego mowy ku pokrzepieniu serc w każdym odcinku robią się nudne;p Motyw Neavii mnie denerwuje, wolałabym żeby jednak umarła w tej kopalni bo teraz z Miry i Naevii zrobią wojownicze księżniczki, jak Xena. Najlepsze postacie to Ashur, Glaber i Gannicus. Kriksos i Sartacus to już totalne popier dółki, nie wspomnę o Agronie, który już tez mnie drażni. i oczywiście najważniejsza częśc dzisiejszego odcinka- Mira uczy się strzelac z łuku. Dużo nudnych scen, ale coś się dzieje.
Nie dziwię się dlaczego Gannicus podśmiewa się ze Spartacusa, te jego mowy ku pokrzepieniu serc w każdym odcinku robią się nudne;p Motyw Neavii mnie denerwuje, wolałabym żeby jednak umarła w tej kopalni bo teraz z Miry i Naevii zrobią wojownicze księżniczki, jak Xena. Najlepsze postacie to Ashur, Glaber i Gannicus. Kriksos i Sartacus to już totalne popier dółki, nie wspomnę o Agronie, który już tez mnie drażni. i oczywiście najważniejsza częśc dzisiejszego odcinka- Mira uczy się strzelac z łuku. Dużo nudnych scen, ale coś się dzieje.
akcja powoli się rozkręca. już myślałem że ten typek ze studni to Barca. sceny z Nasirem i Agronem beznadziejne. nie wiem dlaczego ale jakoś nie pasuje mi Gannicus jako buntownik Spartacusa
dla mnie odcinek był nudny. Glaber - strasznie mi się podobała ta postać, a w tym odcinku wypadł blado, taki jak ktoś tutaj wspomniał, zrobili z niego Batiatusa. Plus to sojusz kobietek, myślę jednak że wykończą Ashura i Glabera swoimi intrygami we dwie (na początku myślałem że Lukrecja bd chciała w pierwszej kolejności wykończyć Illythię, ale teraz zmieniła się sytuacja i ona wie że lepiej jej trzymać póki co z Illythią). Spartacus dno, faktycznie jego przemowy przewijałem ;p Crixos - ta postać jest zupełnie inna niż w poprzednich sezonach. Ashura - majstersztyk ;d po prostu bomba.
Po zajebistym 5 odcinku teraz było dużo spokojniej, ale znowu koparę z podłogi zbierałam parę razy. Przede wszystkim Ashur - no masakra. Tym gwałtem na Lukrecji to mi podpadł. Ok, wiem, że ona jest odpowiedzialna za wiele podobnych gwałtów i sama już zabijała, ale jakoś tak kurczę. Myślałam, że jednak Ashur ją załatwi inaczej. Ona była głupia, że uznała, że on jej będzie służył a on służy tylko sobie. Teraz został żołnierzem Glabera, ale ostatnia scena pokazała, że i na niego już coś szykuje. W ogóle Glaber /o\ zabił Sepiusza, zaraz będzie dymał jego siostrzyczkę i wszystko na oczach kochanej żoneczki. Na początku ostatniego 5 odcinka było mi go szkoda, na koniec odcinka wiwatowałam na jego cześć, a w tym odcinku pozamiatał. Tak szybko zmienił się z siusiu majtka z Batiatusa 2.0.
Teraz Lukrecja zaczai się na Ashura i kto wie, może ona i Ilithia połączą siły przeciwko Glaberowi i Ashurowi. Się porobiło.
Neavia - dzizas, niech ktoś ją zbije ;/
Ganikus - niech Dustin otwiera usta szerzej jak mówi, bo jak cedzi te słowa to ciężko go zrozumieć. Scena z nim i Doctore świetna. I w sumie wiem, że Ganikus wróci, ale póki co cieszę się, że poszedł w cholerę :)
Mira - no no. Rośniej z niej zabijaka. Dobrze, że odstrzeliła tę blondynę z wściekłością macicy.
Podoba mi się też, jak powstańcy nie mogą znaleźć wspólnego języka i ciągle piorą się po pyskach. Fajnie widzieć jak Agron i Kriksus się nie cierpią a ich dupy to psiapsióły ;) nici z podwójnych randek :( :D
Ashur z nowym imidzem - aż nie poznałam /o\
I cieszę się, ze Waryniusza nie ma, denerwowała mnie jego morda.
szkoda, że nie można edytować. Myślicie, że Lukrecja powije małego Ashurka? Jej się w sumie dziecko marzy :D
A dziecko Ilythii, to nie przypadkiem efekt schadzki ze Spartacusem ? Bo moim zdaniem tak. Nie przypominam sobie późniejszej sceny z Glaberem.
Gdyby to było dziecko Spartacusa, to już by urodziła, bo minęło spokojnie ponad 9 miesięcy, od stosunku z Trakiem.
ja nie wyliczyłem, ale gdzieś widziałem info, że już minęło dużo czasu od momentu powstania.
A nawet gdyby to było dziecko Spartacusa, to jak udowodnią?
Przyjmując na chwilę, że jest to dziecko Spartacusa to Ilythia poda dokładną datę, powie o zabiciu jednej z arystokratek i generalnie solidnie namiesza :) Przecież w jednym z ostatnich odcinków powiedziała, że to dziecko musi się urodzić. Zresztą to serial, zawsze mogą autorzy coś dopowiedzieć , pominąć i wyjdzie na ich :)
Myślę, że nie powije już nigdy nic bo Kriksos wbił jej w brzuch miecz, sądzę że nic tam nie zostało gdzie mogłoby się dziecko utrzymac;p
A nowy Ashur wygląda całkiem inaczej, zawsze podobał mi się uśmiech a teraz wygląda cały tak nawet, nawet:D
Mi się Ashur przez chwilę podobał, jak w Krwi i Piachu Batiatus kazał go ładnie ubrać :) zaraz po akcji z Soloniuszem. Wtedy, taki ogarnięty, fajnie wyglądał. Teraz - typowy zabijaka :)
Zastanawia mnie- czemu Lukrecja tak słabo opór dawała, czemu nie krzyczała? Widać, że nie była zadowolona, jednak wyszło to nieco nienaturalnie...chyba, że trochę tego chciała? Ashur jako namiastka Crixusa? Ale to chyba tylko wymysły mojego chorego umysłu :) Prócz tego rozwalił mnie Gannicus-do ostatniej chwili próbował ściemniać Doctore (a raczej byłego Doctore:) ).
Ashur robi się teraz gwiazdą serialu pod koniec odcinka widać że woli być zabezpieczony jakby Glaber chciał go w konia zrobić. Dobrze że Mira zabiła tą blondi to była taka polska Galerianka i dupowłaz chciała po śmierci Rhaskosa znaleźć frajera który ją obroni.
Gannikus- na razie jest w miarę
Kriksos- Coś jest nie tak w 1 i 2 sezonie to była moja ulubiona postać
Spartacus- co on jest mówca czy wojownik bo już po woli zmienia zawód
Naevia- mogli ją zostawić w kopalni
''Zastanawia mnie- czemu Lukrecja tak słabo opór dawała, czemu nie krzyczała?'' bo może zdawała sobie sprawę, że ashur wypaplałby wszystko, co ma na sumieniu, gdyby zaalarmowała kogokolwiek. ale ona jeszcze się zemści. nie zostawi tego płazem. zresztą duet lukrecja-illythia to może być obecnie śmiercionośnie słodka trucizna. osobno były niezłe w kłamstwach oraz matactwach, więc razem nie należy ich niedoceniać. chociaż lukrecja nie pozostanie lojalna illythii. pozbędzie się jej, kiedy już nie będzie jej potrzebowała. ale do tego czasu liczę, że dziewczęta zagwarantują nam odpowiedni poziom rozrywki.
Świetny odcinek. Po epizodzie piątym i teraz szóstym zdałem sobie sprawę że Dustin kreuje Gannicusa dokładnie tak samo jak w Bogach Areny - zadufany w sobie, nie widzący poza czubek nosa specjalista od zabijania. Zastanawiam się co takiego może zaoferować Spartacus człowiekowi, który nie widzi dla siebie żadnego celu, poza chwałą na arenie, którą mu odebrano.
Mogą stać się dwie rzeczy (jedna stanie się na pewno) - w promo 7 odcinka Glaber mówi, że jeżeli Gannicus spróbuje odejść z Capui, mają go ukrzyżować. Zapewne taka próba będzie miała miejsce.
Ja jednak skupiłbym się na drugim temacie - ciekawe czy Lukrecja wygada się, że to ona zatruła wino, od którego padła Melitta. Lukrecja przecież nie wie, że po jej niefortunnym poleceniu Ganni i Melitta zostali kochankami. Wtedy Gannicusem powodowała by podobna chęć zemsty jak Spratacusemi Crixusem.
A gwałt Ashura na Lukrecji - zasłużyła jak nikt inny na to co ją spotkało. Myślę jednak, że Ashur zamyka za sobą wszystkie możliwe drzwi i pali wszelkie mosty, a droga jaką rozpisali mu scenarzyści wiedzie go do smutnego końca w niedługim czasie...
o trzeba obejrzeć promo do odcinka 7. Racja glaber będzie pewnie kombinował jak to postawić po swojej stronie Gannikusa na siłę. coś mi się zdaje że Lukrecja, Glaber i reszta zostaną załatwieni przez Ashura
A od strony historycznej - nie było wśród powstańców kogoś takiego jak Agron, tak?
ostrzyżony Ashur jakoś gorzej sie prezentuje :)
Egipcjanin i ten z tatuażami wyglądają na niezłych kilerów, no ale długo nie pożyją ( Spartakus im nie da )
Luczniczka w 1 dzień - bez takich kitów proszę :p
Moje przypuszczenie Gannicusa schwytają rzymianie i trzeba go będzie uwolnić, a wtedy on zostanie ze Spartacusem i jego wesołą kompanią
Gannicus powie Glaberowi gdzie są rebelianci ten z armia ruszy pod Wezuwiusza gdzie będą czekać już ludzie Spartacusa, którzy zostali prędzej ostrzeżeni prze Gannicusa.
jeżeli dojdzie do walki pod Wezuwiuszem to niedługo możemy się pożegnać z Kriksosem a później Spartacusem
[spoiler historyczny] Dlaczego? Z tego co ktoś wcześniej pisał, to bitwa pod Wezuwiuszem to jest pierwszy znaczący triumf armii rebeliantów i śmierć Glebera z historycznego punktu widzenia.
ale po tej wygranej nadejdzie walka pod przywództwem kriksosa w której on zginie i na koniec bitwa w której zginie Spartakus
Aha, no tak, to już nam zostanie w sezonie 2. W sumie fajnie, jakby wszyscy "przywódcy" zginęli razem, trzymając się za rączki i wlewając sobie wzajemnie jak honorowo odchodzą i zajebiście się z tym czują. :P ;D Szkoda, bo wychodzi na to, że tak raczej nie będzie :P
Za to satysfakcja jak Spartacus będzie odbierał życie Glaberowi w finałowym epizodzie - już zacieram ręce. ;) Mam nadzieje, że przed finalnym ciosem nawciska mu jeszcze troche jak to dymał mu żonę itp :P
przy tym tempie wydarzeń to kriksos zginie na końcu 3 sezonu, gannicus na końcu 4 a spartacus na końcu 5 :] więc nie bój nic
SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER
73 p.n.e. – bitwa pod Wezuwiuszem
72 p.n.e. – bitwa pod górą Garganus zwycięstwo Rzymian pod wodzą Lucjusza Gelliusza nad siłami 30 tys. powstańców pod wodzą Kriksosa (poniósł śmierć)
72 p.n.e. – bitwa w rejonie Picenium zwycięstwo Spartakusa nad siłami Gnejusza Korneliusza Lentulusa
72 p.n.e. - bitwa pod Mutynią zwycięstwo sił Spartakusa nad wojskami rzymskimi pod wodzą Kassjusza
71 p.n.e. - II bitwa w rejonie Picenium zwycięstwo sił Spartakusa nad wojskami Mummiusza
71 p.n.e. - bitwa o wał Krassusa siły Spartakusa (35 000 ludzi) przerywają blokadę rzymską
71 p.n.e. - bitwa pod Camalatrum Rzymianie pod wodzą Krassusa pokonują powstańców dowodzonych przez Gannicjusza i Kastusa (12 300 zabitych- śmierć obu dowódców powstańców)
71 p.n.e. – bitwa w rejonie Kalabrii zwycięstwo powstańców pod wodzą Spartakusa nad Rzymianami dowodzonymi przez Licynniusza Kwinkcjusza oraz Tremeliusza Skrofę
71 p.n.e. – bitwa nad rzeką Silarus bitwa nad rzeką Silarus - śmierć Spartakusa
Jak widać mają co kręcić, jak się uprą to 50 sezonów z tego zrobią.
Moim zdaniem odcinek dobry, nie powalający - ale dobry. Weszło kilka nowych motywów.
Glaber wreszcie pokazał na co go stać (....a tak mi go było szkoda w tym 5tym odcinku :P ), i myślę że trochę napsuje krwi swojej kochanej Ilithyii :P
Podsumowują co na plus, a co na minus:
+ Gannicus, oczywiście, wdł mnie jedyny prawdziwy Bóg Areny >> trzyma poziom, tak jak się spodziewałam, i trochę utarł nosa Spartakusowi. Podejrzewam, że gdyby ta ich walka potrwałaby dłużej to Ganni (...niestety!) musiałby przegrać. Ale dla mnie i tak jest championem :D Podoba mi się to zgorzknienie w nim, ciekawy rys w postaci - odmienny od tego smarkania które ostatnio zaczął prezentować Crixus (...którego w poprzedniej serii bardzo lubiłam).
+ Ashur... Ta podła menda z odcinka na odcinek staje się coraz bardziej cffana i przebiegła. Jego wątki są jednymi z ciekawszych - jak dla mnie, no i oczywiście zmiana na lepsze: bez swojego zarostu wygląda wreszcie na umytego xD Całkiem przystojna bestia, hehe :P
+ Glaber, o którym już wyżej wspominałam
+ ...mam przeczucie, że Lucretia dowali w jakąś prze-mega-gigant intrygą, od której nam buty pospadają. Bo teraz niby cierpi, niby ten gwałt...ale to twarda żmija... W ogóle mam wrażenie, że wygra wszystko co będzie do wygrania.
Teraz co na nie....
- ...ta opcja z ustrzeleniem blondyny z łuku. Jakiś bezsens. Ja nie rozumiem... Chłopaki sie siepią mieczami, a ona nagle zauważa, że blondi chce się wymknąć, bierze łuk - i ciach... Jakby nie mogła podejść i pogadać, złapać jej (przecież by zdążyła) za ramię, cokolwiek....jak normalny biały człowiek. Przecież żadnych większych wątów do siebie nie miały. Blondi się puszczała, no okej...taka jej karma. Ale poza tym? W ogóle mi się nie podobało. Chyba po prostu chcieli się pozbyć tej aktorki.
- widzę, że tutaj chwalicie ekipę Ashura... Ale ja nie jestem przekonana. Nie wiem, może w kolejnym odcinku się to zmieni. Widać, że to typy które spuszczą solidne lanie powstańcom - ale przeznaczeni są na rzeź. Tylko tacy twardzi, żeby gladiatorzy mieli trochę problemu z ich pokonaniem, a nie jak ci wszyscy rzymianie - jedno machnięcie mieczem i do odstrzału :P
- ....lubiłam Sepiusa :P Naprawdę go lubiłam! :P
- Spartakus powinien mniej gadać a więcej robić, bo niedługo będzie mógł konkurować z Waryniuszem.
- ...czy Neavia w każdym odcinku musi płakać? - -' Tamta aktorka była lepsza, jakoś się nie mogę do tego roztrzęsionego stworzonka przekonać.
A tak na koniec >> czekam na ta blond gladiatorkę która była w zajawce serii! To musi być nowa dupa Gannicusa! :D
Ale nudy. Gdyby nie Ashur ro bym usnął.
I tak najbardziej rozbroiło mnie to, gdy przy rozmowie Gajusa z tym młodym padło zdanie " poszukujesz Spartacusa od miesięcy". WTF?! to miesiące mijają a Spartakus biega sobie z 10 gladiatorami ?