PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624034}

Spartakus: Zemsta

Spartacus: Vengeance
2012
7,8 40 tys. ocen
7,8 10 1 40164
6,9 8 krytyków
Spartakus: Zemsta
powrót do forum serialu Spartakus: Zemsta

Obejrzałem pierwszy odcinek i jestem zawiedzony.
Zaczajając wymienianie wad od początkowej walki, gdzie Spartakus wyżyna rzymian
dosłownie pchających mu się na miecz i nie potrafiących walczyć na koniach. Do tego
ludzi przeskakujący konie - co to jest.
Ale to tylko początek:
Dialogi są tak sztuczne i patetyczne, że aż się chce krzyczeć. Jeśli niewolnicy w
starożytnym Rzymie rozmawiali przy użyciu takich metafor i tak rozbudowanych zdań jak:

Wraz z ostatnim tchnieniem, Trebiusz powiedział o Rzymianinie i śmierci, która wypluła
go ze swojego łona, by zmył nas rzeką krwi.
lub
- Pozwolić mu żyć, gdy wszystko mi odebrał?
- Twoje serce wciąż bije.
- Przyłóż ucho do piersi, a przekonasz się, że nic nie słychać.

Ci niewolnicy są bardziej elokwentni niż większość dzisiejszych absolwentów szkół
średnich. Ich dialogi są sztuczne - jeden wchodzi, a mówiący robi przerwę by nowy aktor
wygłosił swoją kwestię.

Niewielkie, ale rażące błędy:
Jakim cudem nikt nie mógł wiedzieć o żonie Batacusa, skoro miała oparzoną i zaszytą
ranę? I to równiutko i starannie. Tego nie mógł zrobić byle idiota z dratwą tylko potrzebny
był medyk z narzędziami.
O aktorstwie nawet nie będę się wypowiadał, bo ciężko powiedzieć, czy to gladiatorzy nie
potrafią grać, czy po prostu dostali taki zły scenariusz.
Rzymianie są lepsi, ale Claudius jest trochę za słabo ucharakteryzowany lub za mało
się stara. Ciągle wydaje mi się, że jest to lord Rahl (z Legend of the Seeker).

Besztanie scenografii chyba nie ma sensu - widok na Rzym nie pozostawia wątpliwości, że jest namalowany.

ocenił(a) serial na 8
matips

Nie zrażaj się, dalej jest już tylko lepiej. Otrzymasz też odpowiedzi na niektóre twoje pytania. ;)

matips

z całym szacunkiem ale... 'pjerdolisz'.

ocenił(a) serial na 4
bigvara

popieram

ocenił(a) serial na 9
grzesiekmistrz

również popieram, aż uszy bolą.

ocenił(a) serial na 8
Roy_v_beck

Też popieram, w poprzednich sezonach dialogi były tak samo sztuczne, ludzi skaczących na 5 metrów wzwyż też nie brakowało i absurdów było wiele (np. łeb urwany za pomocą łańcucha, odskakujący od tułowia jak korek od szampana). Jeżeli oglądałeś poprzednie sezony to powinieneś wiedzieć czego można się spodziewać. Ten serial jest głupi, prymitywny i sztuczny jak jego sceneria, dialogi i walki... i właśnie za to go lubię.

ocenił(a) serial na 10
matips

Pierwszy odcinek faktycznie odbiega klasą od wcześniejszych sezonów ale uwierz mi po 4 -5 odcinku nie będziesz mógł się doczekać kolejnych odcinków. Stary klimat powróci nowy Spartakus pokaże że jest godny tej roli a żądza zemsty opęta i Ciebie :) Miłego oglądania :)

ocenił(a) serial na 10
matips

Nie zrażaj się- z odcinka na odcinek jest coraz lepiej:)

matips

Czy oglądałeś "Krew i piach"? Jeżeli tak, to wiesz, że po pierwszym odcinku nie ma co się zrażać. :) Przytoczone przez Ciebie metafory padły z ust Kriksossa, jeśli się nie mylę, a on w tej części jest trochę jak zakochany Werter. Gladiatorzy nie potrafą grać, oni umieją tylko walczyć ;) Co do Lukrecji, cierpliwości, wszystko się wyjaśni. Moim zdaniem Glaber wyrasta na jedną z najbardziej wyrazistych postaci. W "Gladiatorze" - jeśli w ogóle można użyć takiego punktu odniesienia - Rzym też wyglądał na namalowany.

AureliaKotta

Nie chodziło mi o to, że ludzie tak nie mówią lub nie mówili. Chodzi mi o to, że mowa, której używaj gladiatorzy jest zbyt wyszukana jak na niewyedukowanego niewolnika.

matips

A ja też nie napisałam, że ludzie tak nie mówią lub nie mówili. W kwestii górnolotnych metafor odniosłam się tylko do Kriksossa, który od pierwszego weschnięcia do Neavii, zasypuje widza takim kwiatkami. Rozumiem, o co Ci chodzi, ale trudno z całą pewnością stwierdzić, jak ktokolwiek mówił w tamtych czasch. Gladiatorzy często przebywali "na salonach" i mogli usłyszeć to i owo - podchwycić zwroty i wyrażenia. Trzeba zaakcepować, że tak mówią i już, bo inaczej można odebrać sobie radość z oglądania.

ocenił(a) serial na 9
matips

to wypowiadaj się w temacie o pierwszym odcinku, my tu czekamy na 8 odcinek

korndddd

no właśnie. dziwi mnie to, że zawsze znajdzie się ktoś kto zamiast po prostu cieszyć się seansem, zajmuje się czymś naprawdę mało istotnym. ba, w sumie już mnie to nie dziwi.

ocenił(a) serial na 10
bigvara

TAK! bedzie lepiej , nastepne odcinki dadzą ci odpowiedz na twoje pytania i zaskoczą nowymi faktami !

matips

i jeszcze malutkie sprostowanie. to jest Batiatus nie Batacus. ; )