Mówię tu oczywiście o sezonie drugim, proszę Państwa. Pierwszy był jeszcze do zaakceptowania jako męskie kino rozrywkowe, prequel był całkiem niezły z powodu absencji najgłupszej postaci całej serii - Spartakusa.
Natomiast sezon aktualny przebija głupotą wszelkie granice absurdu. Proszę Państwa, przeciwieństwie do pozostałych FilmWebowiczów(z których obeznaniem ze sztuką i kinematografią konkurować nie śmiem), nie skupię się w swojej recenzji na muskulaturze aktorów wydepilowanych i ubranych na modłę zawodników wrestlingu amerykańskiego oraz na urodzie przeszlachetnych Pań, w serialu grających. Punktem kluczowym winna być przede wszystkim głupota filmowego Spartakusa, jego naiwność i patetyczne przemówienia, poza którymi nie jest w stanie zbudować prostej, potocznej wypowiedzi, a przypomina nudnego i nadętego polskiego posła.
Jak jeden z Szanownych Panów już zdążył nadmienić, fabuła sprawia wrażenie skleconej w pięć minut przed kręceniem odcinka. Otóż jednego dnia Pan Pretor Glaber stwierdza, iż nie kocha już swojej żony, lecz liczy się dla niego potomek, następnego dnia stwierdza kapryśnie, iż potomek również na wartości stracił, lecz ze względu na reputację i serię wcześniejszych głośnych niepowodzeń, żonę odbić musi z rąk buntowników(jakiż byłby to wstyd w Rzymie, gdyby zginęła). Jednak, proszę Państwa, nastaje dzień kolejny i Szanowny Pan Glaber stwierdza, iż jednak i reputacja się zdewaluowała i nie warto o nią dbać nawet kosztem dalszej kariery.
To tylko jedna z perełek fabularnych, generalnie zamierzałem postawić ocenę 3-4, lecz głupota ostatniego odcinka zmusiła mnie do obniżenia oceny. Mam tu na myśli szczególnie sceną walki pewnej opalonej niewolnicy z Szanownym Panem Ashurem(moją ulubioną postacią).
troll i tyle
Zresztą po co słuchać twoich wypocin . Ocena mówi wszystko i ja się z nią w 100 % zgadzam ! A twoja ? Wybacz ,ale mam to gdzieś. To chyba tyle. Pozdrawiam
Proszę Pana, moim zdaniem ten film nie powinien być dostępny dla gimnazjalistów. Mógł Pan jeszcze trochę poczekać. Pozdrawiam serdecznie.
Tej, to po co oglądałeś do końca ten beznadziejny serial, skoro dałeś 2??? To taki masochizm, jakby na przykład wkładać fujarę między gorące żebra kaloryfera i kontynuować do końca mimo zwiększającego się bólu...
Fakt, że z uporem maniaka oglądałeś do końca beznadziejny w Twoim mniemaniu serial, świadczy o Twojej inteligencji. A raczej poważnych w niej brakach.
Pełen szacunku do Pańskich egzotycznych upodobań, którymi łaskaw Pan był FilmWebowiczów uraczyć we wpisie powyższym, pragnę oznajmić, iż staram się zawsze dotrwać do końca filmu, by móc wystawić najobiektywniejszą notę. Gdyby Pan raczył doczytać uważnie mój wpis do końca, spostrzegłby Pan, iż właśnie odcinek ostatni znacząco wpłynął na moją ocenę, zatem warto być wytrwałym, nie sądzi Pan? Pozdrawiam serdecznie.
Musi Pan zatem nałogowo karmić się filmami na poziomie, za co Pana niezwykle szanuję. Pozdrawiam serdecznie.
"Czarna śmierć" jaśnie Panie była bardziej absurdalna, a Pan ze swoim obiektywnym okiem tego nie dostrzegł. Arcydzieło to raczej nie jest i uwłacza Pana inteligencji tak wysoka ocena. Sprawdzając pański gust natrafiłem na perełkę w postaci 1 dla "Kompani Braci". Śmiem Pana nazwać zwykłym trollem, który się kamufluje za pseudointelektualnym wizerunkiem.
Co do serialu i sytuacje, które padły.
Glaber miał prosty wybór dać im broń i zyskać cieżarówke. Co wtedy skutkowało by porażką lub zrobić fortel i zabić Spratacusa na miejscu. Strata żony z potomkiem jest do zaakceptowania.
Ostatnia walka jest tak oceniana ze względu na zabicie w podły sposób ulubionego Ashura. Przykro mi.
Wóz żelastwa dla grupki niezdyscyplinowanych niewolników niemających najmniejszych szans z Rzymianami wedle Pańskich odkryć okazuje się być śmiercionośną bronią. Przyznam szczerze, iż zaintrygował mnie Pan po raz kolejny. Pozdrawiam serdecznie.
Czym Pan swym ograniczonym umysłem potrafi dostrzec coś innego prócz zagrożenia jakie przedstawia wóz.
Czy dostrzega Pan Spartacusa podanego na tacy i to, że ewentualne wsparcie jego działań da im kolejne miesiące poszukiwań, napadów itd.
Dostrzegłem, proszę Pana. Dlatego sam pomysł tego typu wymiany świadczy o poziomie serialu i jego fanów. Pozdrawiam serdecznie.
Tylko czy każdy by przewidział, że w wozie może ukryć się ta banda Ushera. Teren i plan był dobry. Zagrożenie minimalne.
Plan był tak dobry, że zwiadowcy nie zauważyli całego zastępu żołnierzy sunącego falangą nieco za Panem Glaberem. Jestem zaszczycony, mogąc rozprawiać z tak wybitnym planistą, jakim jest Pan Szanowny bez wątpienia.
Drugi wątek w tymże Arcydziele jest jeszcze ciekawszy, mianowicie Panowie Gladiatorzy nie odziewali się w zbroje unieszkodliwionych legionistów, narzekając przy tym na brak stali i ekwipunku, preferowali zwiewne szaty i majteczki, jak rozumiem w celu uzyskania okazalszej opalenizny. Pozdrawiam serdecznie.
Przed żołnierzami Pana Glabera mogli z łatwością uciec. Co do zbroi to mieli założone podczas akcji na arenie. Widocznie nie czuli się w nich komfortowo.
Pan raczy żartować po raz kolejny. Zbroje owe założono w celu kamuflażu, a w scenach pozostałych niewolnicy owych pancerzy nie przyodziewali, by wyjątkowo bystry i wymagający widz, za jakiego Pana uważam, przypadkiem się nie pomylił. Pozdrawiam serdecznie.
gwoli scislosci ci niezdyscyplinowani i nie majacy szans niewolnicy rozbili w pyl zdyscyplinowanych i pewnych siebie rzymian (nie tylko na filmie ale i w rzeczywistosci) pod wezuwiuszem i praktycznie we wszystkich starciach w ktorych Spartacus byl glownodowodzacym.
Gdyż zostali zbagatelizowani, proszę Pana. Ponadto, być może wykorzystali odpowiednio ukształtowanie terenu po swojej stronie, jednak brudni niewolnicy nie mieli szans z cywilizowaną armią. Pozdrawiam serdecznie.
Dokładnie, proszę Pana. Miło jest mieć okazję natrafić na tak bogate źródło wiedzy historycznej, jakim jest Pan bez dwóch zdań, Panie Jukatosie. Wybitni historycy już dawno odkryli, iż jedynie za pomocą technologii werbunku rekrutów i milicji Rzymianie podbili większość znaczacych cywilizacji i stworzyli imperium. Nasze władze w czasach PRL-u próbowały również bazować na tym tajnym planie, jednak nie udało się. Pozdrawiam serdecznie.
Glaber rzeczywiście zebrał armię rekrutów i zlekceważył zaprawionych w bojach gladiatorów ( i innych niewolników) . Dopiero po pokonaniu Glabera i Waryniusza Konsulowie ruszyli z prawdziwą armią tyle że Spartacus już nieżle urusł w siłe.
Serial jest śmieszny ( te ich skoki przed atakiem ha ha :D) i historycznie nie poprawny. Ale jest to (jak zaznaczają przed każdym odcinkiem twórcy) serial fikcyjno historyczny i nie należy go brać na poważnie :)
Chill out :)
Pan wyedukowany powinien słyszeć o bitwie po Wezuwiuszem i dlaczego to mocni rzymianie polegli z jak to Pan ujął niezdyscyplinowaną hołotą. Pewnie Pan ze swoimi zdolnościami i oceną sytuacji też by poległ.
Nie tylko nasze władze, ale ZSSR bo to oni nami rządzili.
Wiele się nie zmieniło. Już tłumaczyłem Panu, jednak na Pańską jakże uprzejmą i serdeczną prośbę, przypomnę: ukształtowanie terenu, walka partyzancka oraz niedocenienie przeciwnika. Przypominam również, iż rozprawiamy tutaj o serialu jako takim, nie zaś o historycznych aspektach. Wykonanie mierne, jak już Pan Koza zauważył. Pozdrawiam serdecznie.
Dużo zmienia. Szczególnie to, że Pan się mylił z oceną wojsk rzymu i niewolników.
Ten sezon jest oceniany jako bardzo dobry. Na szczęście większość nie ma tak wypaczonego gustu jak Pan.
Oczywiście, wszyscy wiemy, że wydepilowani modele w pozłacanych majteczkach pokonali najlepszą wówczas armię świata, jak już to nam Pan Ekspert Jukatos objaśnił, gdyż jako osoba inteligentna powtarza Pan dokładnie wszystko po większości osób, gdyż jest Pan osobą samodzielnie myślącą. Pozdrawiam serdecznie.
Nie każdy rzymianin co nosił broń był urodzonym herculesem. Jacyś zieloni rekruci czy milicja nie mają szans z wyszkolonymi, którzy co dzień szlifują swoje umiejętności gladiatorami. Nawet elita miałaby problem.
Dziękuje za wspólną konwersacje. Zawsze jestem do usług wytłumaczeniu rzeczy których Pański panel sterowania nie pojmuję. Pozdro ziom.
akurat zgadzam się z tą wypowiedzią, o ile 2 sezon był w miarę dobry to 1 i 3 są okropne,nie pod wzglądem wykonawczym,ale samej fabuły,przykro mi,ale dla mnie ten serial jest niestety mierny.
mam do ciebie pytanie po ki uj palisz glupa we wszystkich postach i na sile starasz sie byc naduprzejmy i uzywac wyszukanych slow jaki masz w tym cel ? bawi ciebie to czy probujesz sie dowartosciowac czy o co chodzi???
Najmocniej Pana przepraszam za to rażące niedopatrzenie. Chciałbym z tego miejsca podziękować najserdeczniej wszystkim z Państwa, którzy uraczyli moją skromną osobę polemiką. Pozdrawiam serdecznie.