1.Ashur.
2.Gaius Claudius Glaber.
3.Lucretia.
4.Ilithyia.
5.Gannicus.
6.Crixus.
Jeszcze chcę dodać , że spartakus rzeczywiście jest jakiś suchy ani mięśni, nie mam nic do aktora bo nawet lubię jego głos no ale nie róbmy jaj. :D
Ogolnie w calym serialu we wszystkich sezonach naj naj byl Batiatus, ale biorac pod uwage tylko Vengeance to:
1. Ashur
2. Glaber
3. Gannicus - dla mnie najlepszy fighter po prostu calego filmu
4. Spartacus - moim zdaniem sie sprawdzil. Nie oceniam wygladu. Nie jest tak wielki jak Ś.P. Andy, ale uwazam, ze gra naprawde dobrze i to co mi sie podoba to przede wszystkim glos. W Walkach tez juz daje rade.
5. Lucretia
Właśnie Gannicus najlepszy fighter? Czy on wogóle oberwał kiedykolwiek od jakiegoś Rzymianiana? ani jednego ciosu nie dostał, a reszta przywódców owszem... nawet Oenomaus oberwał i to nieźle.
http://www.filmweb.pl/serial/Spartakus%3A+Zemsta-2012-624034/discussion/Wielka+t r%C3%B3jca%2C+czyli+kto+jest+najlepszy,1885904
Lucy Lawless za role w Krew i Piach dostala Saturna ! zresztą kto ogldal Xene to wie jak wiele twarzy ma ta aktorka
Crixus aktorska jest bardzo slaby , jedna wykrzywiona mina tak samo Ganikusa
Oprucz dobrze napisanych rol przez scenarzystow niema w tych aktorach nic szczegolnego tylko miesnie
Tak samo dziwie sie nad zachwytami co do Batiatusa , rola świetna ale aktorsko hmmmmmm robienie posepnej miny i wykrzykiwanie wyzwisk to nie szczyt aktorski:)
"robienie posepnej miny i wykrzykiwanie wyzwisk to nie szczyt aktorski:)" To jest właśnie rola, a ocenianie aktorsko, to jak to robił ;). Był ekstra zupełnie jakby był Batiatusem, wszystko to odczuwał i robił nadzwyczaj prawdziwie itd. Nie trzeba być znawcą by to wyczuć :). Wbrew pozorom, może Terminatora by tak nie zagrał, mimo, że tam nic nie trzeba robić z twarzą (najlepiej wstrzyknąć litr botoksu przed kręceniem) :).
,,robienie posepnej miny i wykrzykiwanie wyzwisk to nie szczyt aktorski,, mylisz sie , nic wiecej nam ten aktor nie pokazal w tym serialu , trudna jego rola nie jest to zagrania , wybuch gniewu , nerwy i wyzywiska , to proscizna , ogolnie to taki troche twarzowiec , ale mniejsza o to :) zaraz posypą sie gromy
doceniam Lucy Lawless bardzo jako aktorkę, ale argument że dostała Saturna zupełnie do mnie nie przemawia i nie przekonuje, że zagrała tak bosko w 3 części (bo wydawało mi się że tylko Zemstę omawiamy, w przeciwnym razie ujełabym też Batatiusa, a jakże!) Nie przyrównuje się rzecz jasna do wielkich krytyków filmowych zasiadających w komisji, i nie neguje ich oceny, ale to nie oznacza że mój gust musi być taki sam jak ich. każdy tu sobie subiektywnie ocenia i git:)
gra aktorska to nie tylko miny i "wiele twarzy". Może i Crixus gra tylko 1 miną, nie przeczę, ale ile wyraża oczami...miłość, ból, gniew, zaskoczenie etc., zwróć uwagę. A Batatius jak dostał wulgaryzmy w scenariuszu to je sobie wykrzykiwał aż miło, i świetnie mu to wychodziło moim zdaniem ergo w moich oczach jest świetnym aktorem:)
(Powyższe jest oceną zupełnie subiektywną)
1. Glaber - jak ja go uwielbiam :)
2. Ashur
3. Ilithyia
____
4. Crixus
5. Lucretia
6. Spartacus
Gdyby patrzeć na poprzedni sezon na wyższym miejscu znalazłby się Spartacus grany przez Andy'ego.
Co do John Hannah, uważam, że świetnie grał Batiatusa i był bardzo przekonujący, szczególnie w Bogach Areny.
Natomiast Oenomaus i Gannicus jakoś mi w tym sezonie nie podpasowali.