PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624034}

Spartakus: Zemsta

Spartacus: Vengeance
2012
7,8 40 tys. ocen
7,8 10 1 40161
6,9 8 krytyków
Spartakus: Zemsta
powrót do forum serialu Spartakus: Zemsta

Jak myślicie, kto nie doczeka napisów po ostatnim odcinku? Moim zdaniem na pewno Glaber, skoro sezon ma się skończyć bitwą pod Wezuwiuszem. Szkoda kurde, bo jego postać zaczęła się świetnie rozwijać. On jest moim pewnikiem do odejścia w zaświaty. Poza nim - niestety Onomejus. Obawiam się, że czeka nas epicki pojedynek jego z Egipcjaninem i O go pokona, ale umrze od odniesionych ran. Onomejus umiera szybko wg historii, a poza tym Peter dostał rolę w Czystej krwi, także pewnie i jego pożegnamy. Ciekawe czy wcześniej zdąży wybaczyć Ganikusowi?
Wątpliwości mam co do tych postaci: Seppia - bez braciszka i Gl;abera jej postać raczej nie ma sensu bytu w serialu, więc pewnie i ona nam zejdzie, albo wyjedzie do Rzymu, ale raczej nie będziemy jej oglądać w następnym sezonie. I ciekawe jak Lukrecja i Ilithia? Ich obecność w następnym sezonie też jest już niepotrzebna, skoro akcja pójdzie dużo dalej poza ludus i Kapuę. Choć może Ilithia przyczai się z powstańcami <lol2> Spartakus jej nie zabije jak zobaczy, że jest w ciąży i ją przygarnie :) (chyba bym z siebie wyszła, przecież trzeba pomścić Varro!!)
Ashur raczej przeżyje, to za cwana bestia by tak szybko umrzeć. Zresztą, to najciekawsza postać serialu. bez niego będzie nudno.
A osobiście trzymam kciuki za Neavię - by nas opuściła w cholerę! :)

ocenił(a) serial na 8
Kasiek_haz

na pewno Onomejus i bardzo prawdopodobnie Glaber. Wydaje mi się, że Ashur na pewno nie, jako że nie ma o nim nic w źródłach historycznych to taka postać jest potrzebna żeby napędzać akcje i kierować ją na nieco inne tory. A po romansie Seppi z Glaberem jej śmierć będzie nieunikniona jako że Ilithia i Lukrecja umieją rozwiązywać takie sytuacje:)

ocenił(a) serial na 8
Kasiek_haz

Czy to jest fakt historyczny, że Onomejus zginał właśnie pod Wezuwiuszem? Czy po prosty zginął "wcześnie"? Fakt, że pasowałaby tu jego śmierć, a wraz z nią znak przebaczenia Gannicusowi, ale skąd aż taka pewność?
I widzę już nie pierwszy raz opinię, że to on będzie walczył z Egipcjaninem. Wynika to z jakiegoś trailera czy co?

ocenił(a) serial na 9
Kasiek_haz

kondi13
pewnie masz rację, że Seppia zakończy żywot przez romans Glaberem :)

Stolarcfc
po prostu wydaje mi się, że któraś z ważniejszych postaci po stronie gladiatorów umrze i wszystko wskazywałoby na Onomejusa.
Przynajmniej ja bym to tak rozwiązała. Gannikus będzie z powstańcami, bo nie będzie miał wyboru, albo będzie miał wybór oni lub Glaber i Ashur, więc wybierze powstańców, ale nie będzie do końca przekonany o słuszności ich sprawy. Dopiero na koniec, jak Onomejus mu wybaczy i umrze to Ganikus w pełni przystąpi do rebelii i zostanie jednym z dowódców.
Tak samo jak motyw z Egipcjaninem. Jest przedstawiony jako ultimate killer machine, więc kto dostąpi zaszczytu pokonania go? Tylko Onomejus. Wreszcie zobaczymy go w prawdziwej walce z godnym siebie rywalem.
Ale znowu - przynajmniej ja bym tak to rozwiązała, więc stąd moje przypuszczenia.

ocenił(a) serial na 8
Kasiek_haz

mnie się wydaję, że Onomejus zginął jeszcze przed potyczką pod Wezuwiuszem, ale nie pamiętam gdzie o tym czytałem.

Kasiek_haz jego potyczka z egipcjaninem to było by coś:)

ocenił(a) serial na 9
kondi13

temu na to czekam :)

ocenił(a) serial na 8
Kasiek_haz

Gannicus to przywódca drugiego rozłamu niewolników, dowodzi bitwą przeciw Krassusowi, gdzie przegrywa i ginie, a Doctore ginie przed Wezuwiuszem, co tu jest do roztrząsania i zastanawiania się, historia już wszystko powiedziała :).

ocenił(a) serial na 9
tomciog18

dzizas, historia historią, ale to jest serial, fikcja a nie program z discovery. Historia nie wspomina o syryjskiej szumowinie a taka w serialu ma się świetnie ;)

ocenił(a) serial na 8
Kasiek_haz

Dlatego myślisz, że zmienią to o czym wspomina historia? I to mocno wspomina. Mogą tylko na różny sposób to przedstawić, ja myślałem, że to oczywiste, no ale cóż, zawsze możesz powiedzieć, że rozgryzłeś scenarzystów i cały scenariusz (no bo w sumie też napisałeś to co historia, tylko bardzo szczegółowo - tak jak pisałem mogą to na różny sposób jedynie przedstawić).

ocenił(a) serial na 9
tomciog18

z jednym masz rację, staram się myśleć jak scenarzysta. Ja nie zabiłabym Onomejusa przed największą walką tego sezonu. U mnie umarłby po walce, ostatnimi słowami wybaczając Ganikusowi to co zaszło między nim a Melitą.

ocenił(a) serial na 6
Kasiek_haz

Glaber nie zginął pod Wezuwiuszem, może ewentualnie popełnić samobójstwo po przegranej bitwie.

ocenił(a) serial na 9
Alex_DeLarge_

naprawdę myślisz, że po tym wszystkim nie dostaniemy sceny, w której Spartakus zabija Glabera?

ocenił(a) serial na 6
Kasiek_haz

liczę że scenarzyści nas zaskoczą

ocenił(a) serial na 8
Alex_DeLarge_

na pewno zginie Spartacus jak każdy się domyśla
Glaber- na 80% zabije go Spartacus
Kriksos- zginie w walce
Oneamaus- zginie w walce
myślę że Lukrecja i ta druga też zgona walną

ocenił(a) serial na 8
Lukario

Lukario, wedlug mnie tu chodzi o ofiary na koniec 2 SEZONU, nie wybiegajmy 2-3 sezony do przodu ;) Wiadomo, ze Spartacus zginie ale zanim to nastapi da nam jeszcze troche rozrywki przez wiele jeszcze odcinkow ;)

Kurcze, naprawde Oneamaus zginie przed Wezewiuszem ? ;) Szkoda, obilo mi sie o uszy, ze bedzie on dowodzil czescia powstancow wiec jak wyglada prawda ??

Glaber mam nadzieje polegnie przy Wezewiuszu gdy powstancy zaatakuja ich od tylu ;)
Kriksos zginie i owszem, lecz to go czeka dopiero po walce na Wezewiuszu, gdy odzieli sie od Spartacusa.
Gannicus wiadomo, ze bedzie dowodzil czescia powstania
Ashur caly czas bedzie dreptal po sladach Spartacusowi ze swoimi szalonymi pomyslami, gdziekolwiek ten drugi pojdzie. Aczkolwiek nie wykluczam jego smierci, chociaz bylby to duzy cios dla serialu.

Ilithia jak Glaber polegnie znajdzie sie u boku Waryniusza i byc moze zabierze ze sobia Lukrecje - jesli stosunki miedzy tymi dwoma paniami wczesniej nie ulegna pogorszeniu ;)

No i to tyle ;) Mira z Naevia zostana przy swoich ukonanych napierniczajac Rzymian z luku ;)

ocenił(a) serial na 10
Kasiek_haz

napewno zginie Ashur , tego mu zycze ! Lukrecja mu tego nie wybaczy , napewno. Tak samo jak odpowowiednio kierujac akcje wykonczyla zabojce swojej przyjaciolki Gaji , tak teraz doprowadzi do jego śmierci !! Mysle ze Glaebr , Lukrecja i Ilythia pojawią się w 3 sezonie ,a napewno juz te dwie :):) reszta choloty bez znaczenia