PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624034}

Spartakus: Zemsta

Spartacus: Vengeance
2012
7,8 40 tys. ocen
7,8 10 1 40158
6,9 8 krytyków
Spartakus: Zemsta
powrót do forum serialu Spartakus: Zemsta

Jak wiadomo, zgodnie z faktami historycznymi, ani Glaber, ani Spartacus nie straca życia pod Wezuwiuszem - to takie mało info dla niedoinformowanych, którzy snuja błedne domysły dotyczące zakończenia finałowego odc. tej serii,,,,a w jednym z odc Zemsty, pojawiła się informacja,że serial bazuje właśnie na historii,,,To była pierwsza z wielu wygranych bitew Spartacusa, którego zwyciestwo zmotywowało tysiące niewolników do przyłaczenia sie do jego misji w imie wolności..... Ale ja nie o tym chciałam- pytanie moje brzmi nastepująco- czy ktoś cos wie na temat kontynuacji serii- czy,a jeśli tak to kiedy zaczną się zdjęcia, ewentualnie na kiedy przewidziana jest premiera kolejnego sezonu, bo osobiście nie mogę natrafić na zadne wzmianki w necie i robie się bardzo niecierpliwa :)
Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
marciocha007

naprawde Glaber nie ginie wtedy?

ocenił(a) serial na 10
Anxej

nastepny sezon tradycyjnie w styczniu

ocenił(a) serial na 10
bartusezg

z kąd wiesz??
ja umre do stycznia ;/ i co z tym glaberem?

ocenił(a) serial na 6
marciocha007

Bedzie kontynuacja bo już kompletują obsadę do nowego. Pojawi się Cezar i Kasjusz (?).

ocenił(a) serial na 8
shamar

Krassus. Marek Krassus, najbogatszy obywatel Rzymu." Slayer of Spartacus, bringer of the rain" :D Przyszły Triumwir. Padnie w walce z Partami ;)

ocenił(a) serial na 6
Curse11

No blisko byłem. Pamiętałem, że na K.

marciocha007

Oczywiście, że serial bazuje na historii, ale to nie znaczy, że wszystko musi być w 100 % zgodne z faktami historycznymi. Wydaje mi się, że po bitwie pod Wezuwiuszem Glaber nie dowodził już wojskami rzymskimi (przynajmniej w walce z ekipą Spartakusa). Zresztą po tak hańbiącej porażce podejrzewam, że nie miał zbyt dużego udziału w życiu publicznym Rzymu (nie mam wiedzy na ten temat, mogę tylko domniemywać, więc popraw mnie proszę, jeśli się mylę). No a przecież Spartakus musi mieć w tym sezonie swoją tytułową "zemstę".

ocenił(a) serial na 8
marciocha007

Podaj źródło tej informacji, jakiejkolwiek, choćby jego datę śmierci :). Później wielu "poważniejszych" obywateli obrywało od Spartacusa, to porażka Glabera, powinna wychodzić z cienia wielkiej niesławy :).

ocenił(a) serial na 7
marciocha007

Nie ma informację na temat Glabera po bitwie pod Wezuwiuszem tzn. iż prawdopodobnie zginął, lub okrył się niesławą. Polecam Strauss "The Spartacus War" i Shaw "Spartacus and the Slave Wars"

ocenił(a) serial na 4
interpolis

ja czytałem "Spartakus. Powstanie niewolników. - Max Gallo" i według tego Glaber zginie pod tym zasmarkanym Wezuwiuszem w łożku zasztyletowany :] ale to jest bardziej jako beleterystyka niż poważna pozycja historyczna :]

ocenił(a) serial na 9
grzesiekmistrz

Oho, w łóżku powiadasz... Wy też widzicie Lukrecje jak go dziaba, a chwilę potem idzie "odebrać" poród Ilithi???

ocenił(a) serial na 8
Bartes123_2

czytałem wiele tego opcji że on zginie albo nie trochę to pogmatwane

ocenił(a) serial na 8
Bartes123_2

No też miałem taką wizję :D hehe