Po swietnym 1&2 sezonie przyszedl czas na to cos... Dla mnie doslownie kpina, pelna niedorzecznosci, mdlych tekstow i miernego aktorstwa (Spartakus i przyprawiajaca o mdlosci Naevia). Z dobrego pelnej akcji i intrygi serialu zrobil sie melodramat, kompletny brak spojnosci a przede wszystkim logiki - rzymska armai atakujaca szope z gliny i cegiel pod wezuwiuszem jak twierdze WTF?, BA! nawet tak sobie nie dali rady. Kilku gladiatorow (notabene wyszkolonych przez rzymian) bez problemu dziesiatkuje rzymskich zolnierzy (nawet kobiety swietnie sobie z nimi radzily) - .Az tak trudno bylo wysledzic gniazdko Spartakusa zwlaszcza ze jego ludzie poruszali sie jak chcieli i gdzie chcieli i tu : Uwaga!:przez nikogo nie zauwazeni? Ogladajac serial odnosilem wrazenie ze potrzeba do tego calej armii, kiedy tak naprawde wysyla sie zwiadowcow/ tropicieli w roznych kierunkach by wysledzil wroga (Carstwo rzymskie nie byloby tym czym bylo gdyby nie ten sposob rozpoznania i wysledzenia preciwnika) Zwolnione tempo walki i heroizm jak z tanich komiksow. Przemowienia Spartakusa pelnych nadzieii na wolnosc, rownosc i sprawiedliwosc by podniesc na duchu swych brci niedoli z odcinka na odcinek zaczynaly powodowac odruchy wymiotne. Trudno dotrwac do konca (podczas gdy sezon 1 i 2 ogladalo sie jednym tchem) - 3/10
Spartakus: Bogowie areny jest miniserialem ,a nie serialem i zarazem prequelem serialu "Spartakus: Krew i piach" jeżeli go w ogóle oglądałeś powinieneś zajarzyć ze opowiada całkiem inną historię
To wlasnie jest drugi sezon więc oczym ty piszesz???druga sprawa ze pod Wezywiuszem Spartakus rozgromil armie Glabera po zejsciu drabinami linowymi ze zbocz i to są fakty historyczne,pokonali 3000 rzymian,poczytaj troche doucz sie a pozniej komentuj boodruch wymiotne dostaje gdy czytam takie wypociny.
Po pierwsze nie byla to 'armia' Glabbera (w kazdym badz razie nie regularna armia rzymska - bardziej pospolite ruszenie ktore nawet nie rozbilo obozowiska typowego dla rzymskiego wojska) - zejscia po linach z wezuwiusza nie kwestionuje (choc wielu historykow tak) i nie pokonali zadnych 3000 rzymian tylko kilka slabszych oddzialow ( i nie trwalo to jednej nocy), reszta sie rozproszyla - czytaj mniej komiksow i ogladaj mniej filmow made in US gimbusie
Poległo ok.1500 Rzymian. To naprawdę nie było trudno znaleźć...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Wezuwiuszem
Naucz sie jednego i byc moze kiedys ci sie to przyda w przyszlosci - wikipedia nie jest wiarygodnym zrodlem wiedzy. Na studiach kazda praca jest automatycznie odrzucana jesli referuje do wikipedii
Popisz sobie w necie moze to wynagrodzi ci niepowodzenia w życiu.W realu grzecznie byś przeprosil ,spuścił wzrok i inkasując na odchodnym siarczystego kopa pobiegł do domu....pajacyku
Przeciez napisalem ze nie kwestionuje tego - czytanie ze zrozumieniem sie klania
Naucz się jednego, może kiedyś ci się przyda w przyszłości: czasem warto skorzystać ze słownika, ewentualnie z podręcznika do gramatyki języka ojczystego. Nie ma takiego słowa jak "zbocz", chyba, że chodzi o zboczenie... Czytanie ze zrozumieniem zawsze w modzie, zgadzam się, warto przyswoić...
Wow coz zaintelekt,zjadłem litere a miało być ze "zbocza" kto inteligentny zrozumiał kto nie jego ból,ile ty masz lat 12?13?
Mam trochę więcej i właśnie dlatego nie mogę spokojnie patrzeć i słuchać, jakim językiem posługuje się dzisiejsza niedouczona młodzież.
Widzę, że też popełniłem błąd posądzając AstonMarkiza o te "zbocza", ale skoro on odpowiedział na ten mój wpis, to odruchowo odpowiedziałem jemu. Jeśli to faktycznie była literówka to zwracam honor. Nie ma się o co pieklić.