PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624034}

Spartakus: Zemsta

Spartacus: Vengeance
2012
7,8 40 tys. ocen
7,8 10 1 40161
6,9 8 krytyków
Spartakus: Zemsta
powrót do forum serialu Spartakus: Zemsta

Witam, wpadlem przez przypadek niedawno na wywiad z producentem serialu Steven'em S. DeKnight z 30 marca
Wprowadza on troche wyjasnien co do finalu oraz przedsmak tego co bedzie nas czekac w nastepnym sezonie.

Z racji, ze sam nie wladam jezykiem angielskim biegle, prosze kogos o przetlumaczenie wywiadu oraz wstawke na forum ( byc moze zrobilaby to nasza filmwebowa ekipa szybkiego reagowania od napisow ? ;) )

Dziwi mnie jedno, producent zapewnia, ze w sezonie 3 postac Krassusa bedzie odgrywana przez Luke'a Pegler'a - a on gral przeciez Marcus'a ( tego od Glabera, co go Ashur zaciachal w lesie ) Czyzby powrot zza grobu ? ;)

A tu o to link:
http://tvline.com/2012/03/30/spartacus-vengeance-finale-spoilers-deaths/

Pomyslalem rowniez, ze ow temat moze sluzyc jako miejsce do rozmow nt. sezonu 3 w odniesieniu do fragmentow z wywiadu powyzej - tak wiec prosilbym o kulturalna rozmowe bez trollowania, nie przekrzykiwania sie i zrozumienie, ze kazdy ma swoj wlasny GUST ! Bo to co sie wyrabia tu na forum od momentu finalnego odcinka 10 przechodzi wszelkie granice ;) A dotyczy to zwlaszcza osob nowych na forum

Hejka, pozdrawiam ;)

ocenił(a) serial na 10
kaishaku27

co do Krassusa i aktora to po prostu jest błąd w tekscie, bo aktora już wybrano choć nie pamiętam jak się nazywa ale nie jest to Luke

ocenił(a) serial na 10
bartusezg

Z ciekawszych rzeczy to Lithia (czy jak jej tam) nie żyje na bank :)

ocenił(a) serial na 10
bartusezg

Liam na facebooku napisał, ze właśnie rozpoczął się obóz gladiatorów a za kilka tygodni rozpoczną zdjęcia do 3 sezonu. Taka ciekawostka, którą znalazłem: Liam do 2 sezonu schudł 20 kilo :) Czyli można się spodziewać lepszej muskulatury w 3 sezonie czego tak wielu się domaga.

ocenił(a) serial na 10
bartusezg

po co on schudl 20 kilo? jak wczesniej byl szczylem ? w kilka tygodni cudow nie zdziala raczej , ale pewnie juz od dawna cwiczy zeby wypaść lepiej w nast sezonie ,

ocenił(a) serial na 8
Anxej

dorwalem jeszcze jeden wywiad.

http://insidetv.ew.com/2012/03/30/spartacus-finale-spoilers-died/

Dowiemy sie w nim dlaczego
- producent podjal taka a nie inna dezycje w sprawie Ashura w finale
- Onomejos odszedl tak wczesniej
- na lianach z winorosli z Wezewiusza zeszlo tylko 4 ludzi

Zostanie takze poruszony watek "Co dalej w 3 sezonie ?" oraz dowiemy sie, ze na pomysl jak usunac Lukrecje - producent wpadl pod prysznicem ( jak dobrze zrozumialem ) ;)

BTW. Ciekawe czy przykoksi troche ten Liam na tym obozie - jedno jest pewne - napewno nie bedzie sie tam opierniczal ;) Moze znow dadza jakis fajny material z Gladiator Campu na youtube ?

kaishaku27

Bardzo fajny temat . Na pewno będe tu częściej zaglądał

ocenił(a) serial na 8
kaishaku27

Tak naprawdę nic ważnego nie dowiadujemy się z tych wywiadów. Nic czym warto zaprzątać sobie głowę, a już z pewnością nie zdradzają one żadnych nowości w odniesieniu do 3 sezonu.

Dowiadujemy się tylko, że Illythia na pewno nie żyje, co nie zostało w 100%-wy sposób ukazane i czego producent żałuje, a także, że w 3 sezonie zobaczymy Krassusa i jego syna, młodego Juliusza Cezara i kilka nowych bohaterek. No i akcja toczyć się będzie z daleka od Kapui i Wezuwiusza - na terenie całej Republiki. W sumie tyle. Ale warto przeczytać.

ocenił(a) serial na 8
Heartbreaker

Skoro nie zyje ilithyia to w sumie spartacus zostaje bez wrogów Oo

mariiox

IIilithia to najmniejszy wróg spartacusa. Został mu największy- Republika i brzemię niewolnicze. Producent usunął te postaci by rozpocząć nowy rozdział. Zrobił miejsce dla nowych postaci, ponoć barwniejszych

ocenił(a) serial na 9
ruski011

Myślę że dobrze że w kolejnych sezonach nie będzie już Ashura, Glabera, Ilithii czy Lukrecji bo przyznam szczerze mnie już pomału zaczęły męczyć te same postacie i nudzić, a zupełnie nowi "źli" reprezentanci Republiki mogą dodać serialowi powiewu świeżości, nowych intryg, nowych ludzi. Jak kolega powyżej napisał, nowy rozdział. Może taki zabieg wcale na złe serialowi nie wyjdzie? Jak wy uważacie? PS: Szkoda mi jednak Oenomeos'a.

ocenił(a) serial na 8
Sawyerr

Na pewno wyjdzie serialowi na plus. Trzymanie tych postaci (no może prócz Glabera, który nawet wg źródeł historyczny zginął w walce pod Wezuwiuszem) nawet nie miałoby sensu, gdyby Spartacus miał poruszać się po całej Republice, bo co oni mieliby robić? Poza tym ile dzięki ich śmierci człowiek przeżył grozy i ile emocji?! :) Bardzo dobry zabieg!
Będę oglądał ten serial dopóki będzie w nim żył Gannikus, bo dla mnie jest to najlepsza postać i najlepszy aktor w całym serialu, po prostu wymiata!
Ojnomajosa (tak go nazywałem) trochę szkoda, ale z drugiej strony chłopak już tyle razy dostał, tyle razy go pocięli, przebijali, wbijali noże i nie wiedzieć co jeszcze, że i tak mocno naciągana była jego obecność w ostatnich kilku odcinkach.

ocenił(a) serial na 8
Heartbreaker

Usmiercajac Onomajusa - tworcy serialu pokazali, ze maja gdzies historie ;) Tyczy sie to rowniez Waryniusza, ktory mial scigac powstancow zaraz po klesce propretora Glabera.

Jak tlumaczy DeKnight w wywiadzie - smierc Onomajusa jest pierwszym historycznym niewypalem w serialu, aczkolwiek ma ona pozwolic Gannikusowi bardziej zwiazac sie z powstancami w sezonie 3

Nawiazujac do smierci bohaterow w serialu, chcialbym zauwazyc ze jest to serial wlasnie o SMIERCI nie tylko po stronie Rzymian, lecz takze i powstancow. Kazdy z powstancow, ktorego widzicie na ekranach oraz bedziecie widziec przez pare nastepnych sezonow ( daj boze ;) ) zgina smiercia tragiczna i trzeba sie z tym pogodzic ;)
Dlatego dziwia mnie takie wpisy typu "Jak zginie Gannikus to ja przestaje ogladac" z calym szacunkiem, ale jest to nieuniknione. Tym bardziej, ze wlasnie smierc Boga Areny jest przez historie przewidziana, jak i reszty powstancow.

Prosilbym jesli jest taka mozliwosc o przetlumaczenie wywiadow dla laikow z j.angielskiego ;)
Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 9
kaishaku27

nie wiem czy to w tych wywiadach, ale gdzieś wyczytałam, że Cezar to będzie taki rzymski Ganikus
wino, kobiety i śpiew

ocenił(a) serial na 8
Kasiek_haz

Tak, tak - masz racje i mialem o tym wspomniec lecz wylecialo mi to z glowy ;)
"He’s like Gannicus on the Roman side. He’s very brash, very confident, very roguish."

ocenił(a) serial na 8
kaishaku27

Wiem, ze śmierć Gannikusa jest nieunikniona, ale uważam, że jest to najlepsza postać z całego serialu, która pcha go mocno do przodu. Poza tym grana jest po mistrzowsku. Jak on zginie, dla mnie zginie ten serial i tyle.
Co do tłumaczeń, to proponuję skopiować cały wywiad i wkleić go do translatora googli (albo od razu skorzystać z propozycji przetłumaczenia strony). Laicy na pewno główny sens wyłapią.

ocenił(a) serial na 9
Heartbreaker

już bez przesady, ja właśnie w finale straciłam praktycznie wszystkich moich ulubieńców, w tym prawdziwie ciekawą i najlepiej graną postać, a i tak czekam na 3 sezon

szacun za avka ;)

ocenił(a) serial na 10
kaishaku27

Przecież wg. historii Onomajos zginął właśnie w bitwie pod Wezuwiuszem. Co do Waryniusza to owszem tutaj trochę pojechali po bandzie.

ocenił(a) serial na 8
SZEF23

a jestes w stanie podac mi zrodlo tych informacji ? ;)

ocenił(a) serial na 8
SZEF23

Angielska wikipedia podaje, że Onomajos ginie wcześnie w trakcie powstania, najprawdopodobniej zimą podczas plądrowania miast i wiosek na południu Włoch, więc wynika z tego, że nie jest to Wezuwiusz.

ocenił(a) serial na 8
bartoszbb07

A czy czasem Spartakus po wygranej na Wezewiuszu nie zrobil sobie chwili odpoczynku ( byla to wiosna ) przez zime ? I wznowil swoje dzialania zaraz po niej ? Moglo to byc spowodowane tym, ze rzymianie napewno nie byli w stanie skierowac nowych sil do walki z powstaniem po klesce Glabera. Obie strony mialy chwile spokoju. ( lecz nie jestem pewien w 100% co do tej przerwy od strony Spartacusa )

Sam producent w wywiadze wyznaje, ze sezon 3 bedzie mial miejsce 6 miesiecy pozniej po "Zemscie", gdzie to wlasnie jak wspomniales wyzej - powstancy pladrowali, grabili oraz gwalcili na terenie kraju.

Nalezy rowniez sie spodziewac, ze nastepny sezon bedzie napewno roznic sie od historycznego punktu widzenia, wszak tworcy serialu juz pokazali, ze potrafia zadac klam historii ;) Wiec chyba trzeba zaprzestac porownywania jej z nastepnymi produkcjami ;) Albo traktowac to z przymruzeniem oka.

Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 8
kaishaku27

Oczywiście, że nie doszło do kolejnych walk w odstępie kilku dni od bitwy na zboczach Wezuwiusza (nie mówie tu o potyczkach, bądź atakach na karwany itp.) Należy jednak pamiętać, że zycięstwo na Wezuwiuszu przyczyniło się do masowego napływania do armii Spartacusa ochotników, gdzie pojawiał się ogromny problem z zaopatrzeniem. Odwołując się do Twojej wypowiedzi, nie wiem kiedy dokładnie (w jakich miesiącach toczone były kolejne bitwy), ale jestem przekonany, że armia była zmuszona do plądrowania ziem, aby się wyżywić, nie mogła siedzieć bezczynnie.

W każdym razie wracając do śmierci Onomajosa, natknąłem się na źródło, w którym Onomajos, razem z Kriksosem, są przywódcami pierwszego rozłamu, który nastąpił już po bitwie o Wezuwiusz. Niektórych może to zaskoczyć, ale Onomajos w rzeczywistości nie był Afrykaninem, tylko Galem.
W każdym razie wnioskuję (moje przypuszczenia:P), że Onomajos zginął przed bitwą, gdzie Gelliusz pokonuje Kriksosa, dlatego jest to określone jako wczesny etap powstania:)

Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 8
bartoszbb07

Dokladnie, wybacz - chodzilo mi o przerwe walk z rzymianami. A faktycznie, ze przez zime zapasy jakos uzbierac musieli.

Co do Onomajosa, tez prawisz dobrze. Aczkolwiek gdy wyczytalem, ze stanie on na czele wojsk powstanczych jako dowodca wraz z Crixusem i Spartacusem to wtedy pomyslalem, ze miedzy okresem Wezewiusza, a kleski Crixusa powalczy on troche i pokaze sie w sezonie 3. Jak widac, rowniez pomineli watek Waryniusza, ktory to mial scigac wrogow republiki, a jak wiadomo jest to spory orzech do zgryzienia, ktory ciagnal sie troche w historii i mial znaczenie ;)

No ale coz, nie mozna narzekac i trzeba cieszyc sie, ze produkcja ruszyla po tragicznych wydarzeniach z S.P Andym. Rownie dobrze producenci mogliby wziasc zarobione pieniadze i pojsc w cholere, albo nakrecic jakas inna produkcje ;)

Ale zawsze to mozna porozmawiac o historii prawdziwej Spartacusa i jego powstania i pogdybac gdyby to, gdyby tamto - bo w koncu do stycznia 2013r nic innego nam nie zostalo ;) A temat jest bardzi ciekawe i rozlegly. Przeczytalem juz dwie ksiazki na ten temat i juz 3 nastepne leca do mnie kurierem, dzieki serialowi zlapalem bakcyla i jestem z tego zadowolony ;)

SZEF23

pamiętajcie że film nie odzwierciedla poczynań spartakusa. Jego "sprawa" jest bardziej nudna od filmowej o jego postać bardziej "tępa" od filmowej:)

ocenił(a) serial na 10
kaishaku27

Po świetnym finale (i świetnej całej serii) nie mogę się doczekać kolejnego sezonu- twórcy serialu pokazali, że potrafią trzymać bardzo wysoki poziom, który z odcinka na odcinek wzrasta:) Generalnie dzięki za założenie tematu- będę go śledzić na bieżąco:) pzdr

ocenił(a) serial na 8
dorottak

Tak, bedzie trzeba spodziewac sie, ze sezon 3 bedzie zupelnie inny od kazdej z czesci Spartacusa - nawet tej "Zemsty".
Dokonali znacznej redukcji w obsadzie oraz akcja przeniesie sie na tereny caalej Italii.
W wywiadzie wyczytalem i zrozumialem, ze ten sezon 2 byl czyms w rodzaju przygotowania do sezonu 3 (technicznie, bo fabularnie to wiadomo ;) ). Wykorzystali przeciez ludus z Blood And Sand, wykorzystali miasto Capue oraz aktorow. Teraz wszystko bedzie nowe ;) Sprawia to wrazenie jakby zbierali srodki finansowe na powaznie "BOOM"

Jestem cholernie ciekaw i nie moge sie doczekac juz pierwszego trailera.

ocenił(a) serial na 10
kaishaku27

Mnie też ciekawość zżera:) Oby jak najszybciej powstał 3 sezon

ocenił(a) serial na 9
kaishaku27

dla zainteresowanych: http://www.accesshollywood.com/liam-mcintyre-ready-to-meet-julius-caesar-marcus- crassus-in-spartacus-season-3_video_1394079 :)