PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624034}

Spartakus: Zemsta

Spartacus: Vengeance
2012
7,8 40 tys. ocen
7,8 10 1 40183
6,9 8 krytyków
Spartakus: Zemsta
powrót do forum serialu Spartakus: Zemsta

Dlaczego Agron i jego ludzie są "ludźmi z ziem na wschód od Renu", a nie po prostu Germanami?

użytkownik usunięty
Madoq

Ziemie na wschód od Renu nie zostały przyłączone do Cesarstwa może o to chodzi a może oni są Sarmatami a nie Germanami.

ocenił(a) serial na 7

Mówili po niemiecku, a przynajmniej językiem zbliżonym do niemieckiego. Poza tym bezpośrednio na wschód od Renu znajduje się Germania, Sarmaci zamieszkiwali tereny na przy wschodnich wybrzeżach Morza Czarnego.

użytkownik usunięty
Madoq

To nie wiem skąd ci ''ludzie z ziem na wschód od Renu'', to mi się tylko kojarzy z podkreśleniem tego że dla Rzymian był to teren prawie całkowicie nie poznany. Jak mówili po niemiecku to muszą być Germanami. Z Sarmacją masz rację, trochę mnie poniosło za ogólną mapę sobie wzięłam.

ocenił(a) serial na 8

Obawiam się że w 70 r.p.n.e tak właśnie było. Juliusz Cezar nie podbił jeszcze wówczas nawet Galii. Dopiero 30 lat po powstaniu Spartakusa pokonał wodza Galów Wercyngetoryksa w bitwie pod Alezją i włączył Galię do Imperium. Germania była przez rzymian prawie nietknięta. Do niewoli dostawali się wtedy przeważnie ci Germane którzy sami napadali na rzymskie prowincje.

ocenił(a) serial na 8

W pierwszym sezonie nazywano ich Germanami tz: Agrona i jego brata gdy jeszcze żył. Ziemie na wschód od Renu były na krótko częścią imperium za Marka Aureliusza, ale jego syn Komodus je stracił, tak że Germanią zwykło nazywać się już potem prowincję rzymską jedynie po zachodniej stronie rzeki. Nastąpiło to jednak dopiero po 180 r.n.e. Akcja Spartakusów rozgrywa się w 70 r.p.n.e gdy Rzym tak naprawdę nie uporał się jeszcze nawet z Galią którą do imperium włączono na stałe dopiero po 42 r.p.n.e a co dopiero mówić o Germanii.

ocenił(a) serial na 6
Rahabiel

ziemie na wschód od Renu ( między Renem i Łabą) były pod jako taką ( bliżej Renu znaczną, bliżej Łaby iluzoryczną) kontrolą Rzymu za Augusta, który próbował tam utworzyć nową prowincję, ale po bitwie w Lesie Teutoburskim sobie odpuścił i wraz z następcą Tyberiuszem postanowił skonsolidować i przetrawić to czego się dotychczas nachapali opierając się na Renie i Dunaju, a za Marka Aureliusza rzymskie wojska przejściowo okupowały ziemie dzisiejszych Czech i Słowacji

ocenił(a) serial na 7
Madoq

Gdyż Germanie zasiedlali o wiele większe tereny.

Madoq

Termin "Germanie" zaczął być używany przez Rzymian dopiero po śmierci Juliusza Cezara.