PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624034}

Spartakus: Zemsta

Spartacus: Vengeance
2012
7,8 40 tys. ocen
7,8 10 1 40161
6,9 8 krytyków
Spartakus: Zemsta
powrót do forum serialu Spartakus: Zemsta

Hej. pewnie podobnych tematycznie wątków juz kilka było - ale ogrom wszystkich tematów - zniechęca do szukania. Prosze Was o wypowiedzi w nastepujacych kwestiach:

1. Czy w finale serial zblizy się do historii czy będzie tylko historią w miniaturze? Mam na myśli fakt, że historycznie Spartacus dowodzil kilkudziesięcioma tysiącami buntowników., toczył regularne bitwy z wojskami rzymskimi - na których czele stanął nawet sam Krassus. Mamy 8 odcinek a Spartacus ma pod swoimi rozkazami co najwyzej kilkudziesięciu ludzi!!!

2. Tez macie wrażenie, że Kriksos (tego bohatera lubie) - w tej serii jak na dawnego mistrza obrywa na lewo i prawo? :)

3. W nawiązaniu do pytania 1 - czy myslicie, że twórcy postanowią nieco odejść od faktów historycznych i nieco zmienić finał? Ja nie mówie, że Spartacus obali Rzym - ale może np. zbiec do Tracji...

4. Fascynuje mnie historia - Rzymu zwłaszcza - stąd zacząlem zastanawiac sie czy Starz lub HBO cos jeszcze wymyśli... - może cos w oparciu o V wiek n.e.? Hunowie itd.

5. I na kociec - czy nie brakuje Wam tego co było kwintesencją wcześniejszych serii - areny i walk na niej?

ocenił(a) serial na 10
joel85

1. Akcja idzie powoli i na razie zgodnie z historią. Wiadomo, że legendę Spartakusa można opowiedzieć w 120 minut ale można też robić tak jak Starz czyli prawdopodobnie 1 sezon jedna(dwie) bitwa. Ten sezon zmierza do bitwy nr 1 pod Wezuwiuszem gdzie Spartacus miał chyba 300 ludzi a Glaber 3000. Myślę, że tak to właśnie pokażą bo ten serial opiera się na faktach ( o ile to co piszą w książkach historycznych to prawda bo jest kilka wersji opartych na domysłach i nie jasnych źródłach)
2. Było już o tym gadane. Miłość wypompowała z niego energie do walki, ale powoli staje na nogi. Mały zalążek tego był w odc 8. Ze zwiastunów wynika, że w bitwie zbierze niezłe żniwa. Wolałbym może, żeby Kriksos był bardziej bad ass ale zauważmy, że żaden bohater nie jest taki jak dawniej. Rzeź w domu Batiatusa ( ta z B&S i GotA) zostawiła na nich piętno. Nie jest to powiedziane wprost ale to prawda.
3. Nawiązując do odp 1 myślę, że serial będzie trzymał się histori a jedyne co to samo zakończenie. Może Spartacus przeżyje, ale nie wiem czy bym tego chciał.
4. Nie wiem, mogą robić :P
5. Brakuje czy nie, akcja idzie do przodu. Spartakus nie sterroryzował Rzymu siedząc u Batiatusa i na arenie. I tak dostaliśmy już bonus w postaci Bogów Areny :)

ocenił(a) serial na 8
bartusezg

wolałem zdecydowanie Kriksosa Z krwi i piachu

Lukario

a kto nie? ;p w ostatnich odc pokaze na co go stac ;)

ocenił(a) serial na 8
bartusezg

1. Nawet tych 300 nie miał.
4. Mogliby zająć się II wojną punicką bo lubię oglądać/czytać/słuchać jak rzym dostaje baty.
5. Nie brakuje. Zawsze wolałem bitwy i z niecierpliwością czekam na finał serii :)

ocenił(a) serial na 7
joel85

Jeśli chodzi o serial historyczny to marzy mi się serial o Bizancjum. Na przykład VI wiek, czas panowania Justyniana: dworskie intrygi, władcza cesarzowa Teodora, wielkie bitwy Belizariusza i samo życie w Konstantynopolu. Ach......

ocenił(a) serial na 9
lord_of_angmar

ale tylko w wykonaniu Starz'a :P

joel85

1 do finalu daleko , narazie mamy przed soba final 2 sezonu czyli poczatku powstania a tam nie bylo jeszcze takich duzych armii ale napewno nie liczylbym na epickie bitwy jak we wladcy pierscieni, to jednak serial i ma malutki budzet;p

2 Crixos jak pisalem w innym watku, moze jeszcze nie wrocil do pelni formy po dosc jednak ciezkiej kontuzji aczkolwiek mysle ze w finalowej bitwie tego sezonu pokaze wiecej cojones

3 tak naprawde nigdy nie znaleziono ciala Spartacusa wiec maja pole do popisu i moga cos wymyslic, aczkolwiek bardziej epicka bedzie jednak smierc;p

4 Hbo wyprodukowalo serial Rzym , jeden z lepszych seriali tej stacji moim zdaniem , opowiada o czasach podobnych do Spartacusa ( wojna w Galii, opanowanie Rzymu przez Juliusza, jego smierc az w koncu powstanie cesarstwa)

5 czy brakuje , troche napewno aczkolwiek jesli mialbym powiedziec czego mi najbardziej brakuje to Batiatusa;p

ocenił(a) serial na 10
Nazarioxx

Rzym - faktycznie świetny serial.

Napiszcie mi proszę jakie są plany Starza - tzn. ile odcinków ma powstać - czy w jednej serii (vengeance) czy w kilku?

Pewnie gdzieś w innych wątkach to jest - ale znowu wyrywa lenistwo :)

joel85

podobno planuja 7 sezonow ale nie wiem ile w tym prawdy , natomiast juz pewne ze bedzie co najmniej jeszcze 1 sezon a co do tego sezonu to niestety jeszcze tylko 2 odcinki;p

Nazarioxx

Kiedyś, gdzieś czytałem o 3 sezonach (nie licząc GoA) ale rzecz jasna mam ochotę na więcej