PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624034}

Spartakus: Zemsta

Spartacus: Vengeance
2012
7,8 40 tys. ocen
7,8 10 1 40130
6,9 8 krytyków
Spartakus: Zemsta
powrót do forum serialu Spartakus: Zemsta

szkoda tylko

ocenił(a) serial na 8

że wszyscy wiemy jak kończy się powstanie Spartakusa

ocenił(a) serial na 9
tymbarkowy

To zależy czy twórcy serialu będą się opierać na historii czy też sami zdecydują jaki los spotka Spartacusa .

Emilkolo

Obstawiam to drugie, skoro początek był inny to czemu i koniec nie miałby być.

MrZajac

a czemu wg Ciebie poczatek byl inny? dla mnie raczej normalny , Spartacus dostaje sie do niewoli , zostaje gladiatorem , jednym z lepszych i doprowadza do powstania , oczywiscie masa szczegolow jest wymyslona ale tak naprawde nawet w historii ciezko cos pewnego znalezc o historii Spartacusa poniewaz byl niewolnikiem i malo kto sie w tamtych czasach tym interesowal a pozatym musieli cos wymyslic bo sama historia ( ta znana swiatu) Spartacusa to nie jest material na 3 sezony a moze na 3 godziny

tak czy siak zarowno 1 seria skonczyla sie tak jak powinna ( w sensie krwawa jatka w Ludus i powstanie niewolnikow ) to mysle ze i kolejne skoncza sie tak jak powinny , oczywiscie po drodze dojdzie masa wymyslonych watkow ale zakladam , ze skonczy sie porazka powstancow i smiercia Spartacusa ( raczej nie wymysla , ze niewolnicy zdobyli Rzym a Spartacus i jego swieta sobie rzadza Imperium)

Nazarioxx

Chwila, chwila. Zanim Spartakus dostał się do niewoli już trochę akcji się rozegrało. Pisząc początek miałem na myśli, dokładnie pierwszy odcinek, w którym Glaber proponował Trakom zjednoczenie się z Rzymem oraz ich późniejsze rozterki. W sumie, samo zniewolenie Spartakusa zrobili przyzwoicie i zostało ładnie przedstawione. Lecz z tym, że akcja Spartakusa jest na trzy godziny, się nie zgadzam. Po wydostaniu się z ludus przez gladiatorów akcja rozgrywa się jeszcze bardziej, dochodzą nowe postacie (historia) oraz ginie więcej niż to można było sobie wyobrazić. Polecam książkę Haliny Rudnickiej pt. "Uczniowie Spartakusa". Książka ma zbliżoną (a może nawet taką samą?) fabułę, do tej historii znanej światu, lecz w głównej mierze opisuje co się działo po buncie w ludus Batiatusa a nie w trakcie i przed. Chociaż pomińmy fakt, że głównym bohaterem tej książki nie jest Spartakus ;]

I właśnie to mnie zastanawia, jak reżyser postanowi przedstawić to w samym serialu. Rozmyślanie o zakończeniu możemy sobie zostawić, ponieważ będzie zależne od tego jak wyobraźnia poniesie pana DeKnight' a i reszty.

MrZajac

o ile wiem wg Florusa Spartacus byl dezerterem wiec niejako sie zgadza , wiadomo w serialu przejaskrawiono i dodano sporo watkow( watpie aby naprawde on wogole spotkal Glabera , nie mowiac juz o reszcie) ale chodzilo mi o to , ze najwazniejsze wydarzenia sie zgadzaja stad mniemam , ze i w dalszych seriach glowne watki beda sie zgadzac

co do 3h moze przesadzilem ale napewno byloby tego duzo mniej , zwlaszcza w 1 sezonie , bo niewiele wiadomo o historii Spartacusa w Ludus

tak czy siak dla mnie akurat zakonczenie jest najmniej istotne , wazniejsze jak do niego dojdzie

Nazarioxx

Wszyscy po kolei zginą- powstania nie przeżył chyba żaden z przywódców czyli z głównych bohaterów których oglądamy. Na pewno nie skończy się nagłym i niespodziewanym zwycięstwem niewolników. Ciekawi mnie tylko jak zabiją Spartacusa, bo w sumie nie są znane okoliczności jego śmierci. Na pewno nie będzie tak patetycznie jak w filmie z Kirkiem Douglasem, tutaj mają pole do popisu.