PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624034}

Spartakus: Zemsta

Spartacus: Vengeance
2012
7,8 40 tys. ocen
7,8 10 1 40161
6,9 8 krytyków
Spartakus: Zemsta
powrót do forum serialu Spartakus: Zemsta

no więc Seppia R.I.P jak się można było spodziewać, a jej śmierć dość spektakularna, fajny
pomysł scenarzystów. Gannicus Onomajos jednak friends, ciekawe co z tym drugim się
stanie, z jednym okiem ciężko będzie walczyć, ale z tego co czytałem to pod Wezuwiuszem
straty po stronie niewolników były znikome więc może zobaczymy go w następnym
sezonie...

ocenił(a) serial na 9
kondi13

A do diabła z Seppią. Świetna scena walki rzymian z Rebeliantami - muszę to zobaczyć jeszcze kilka razy. Straty wśród Powstańców niewielkie- teraz wszyscy walczą z przekonaniem. Piękny moment, zobaczyć Variniusa pojmanego i później zabitego- czekam na finałową walkę z niecierpliwością- musi być najlepsza ze wszystkich dotychczasowych.

ocenił(a) serial na 8
korndddd

Ale skąd macie ten odcinek? Na dreamside go nie ma!

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 10
grzesiekmistrz

Właśnie, ja nie wiem czy ty w ogóle próbowałeś szukać ??

ocenił(a) serial na 8
theobiwan585

Próbowałem, nie ma go nigdzie. Na żadnych torrentach, gdziego znaleźliście?

cooperwoolf

na odsiebie.pl juz jest

ocenił(a) serial na 4
cooperwoolf

kurcze może my mamy inny internet ??

ocenił(a) serial na 8
cooperwoolf

Na żadnych torrentach mówisz? ;] Ja widziałem z 10 szukając jakieś 30 sekund. Trochę samodzielności kolego ;] looknij piratebay

Stolarcfc

Dokładnie ja z Pirat bay też mam !;)

ocenił(a) serial na 8
cooperwoolf

iitc . info - jeśli nie przeszkadza Ci średnia jakość jest tam wszystko

ocenił(a) serial na 9
cooperwoolf

Już w innym temacie było pytanie skąd wziąść ten odcinek. Na HBO można obejrzeć, proszę wypowiadajcię się tu na temat odcinka.

ocenił(a) serial na 6
cooperwoolf

Bo ta strona to g.. a wiesz o niej zapewne tylko stad, bo spamuje/reklamuje ja jeden koles. Lepiej pomyslec i poszukac czegos samemu niz liczyc, ze ktos to poda na tacy. Widac zreszta, ze to co niby jest podane-reklamowane nie jest warte Twojej uwagi.

ocenił(a) serial na 8
kondi13

Umiejętności Egipcjanina są moim zdaniem przesadzone. Skoro już przedstawiają go jako takiego zabójcę-twardziela, mogliby chociaż w skrócie przedstawić jego tło historyczne, wyjaśnić kim był, jak nabył takich umiejętności. Oenomaus też w końcu nie jest byle cieciem, powinien był sobie lepiej z nim poradzić, chociaż go zranić raz. Taka walka byłaby dla mnie bardziej przekonywująca.

Zastanawia mnie jeszcze, czemu oni w tym lesie nie pozastawiali pułapek, wilczych dołów na Rzymian. Także to, czemu Rzymianie nie wykorzystują swoich łuczników. Historycznie legiony rzymskie posiadały także swoich.

ocenił(a) serial na 8
el_amigo

Jeszcze jedno. Ilithyia jest tyle samo warta co Glaber. Spartacus źle odniósł się do kwestii zabicia Ilithyi. Nie powinien był tego zrobić ze względu na zemstę, a ze względu na uczynienie świata odrobinę lepszym.

ocenił(a) serial na 8
el_amigo

Czasu na wilcze doły nie było. Łuczników rzymianie mieli niewielu, raczej nie korzystali z tej broni. na dystans używali pilum, a na większy tego co w 9 odcinku Glaber :D
A tak poza tym to co tam walczy to nie jest legion, tylko "milicja" bardziej. Na legiony czas dopiero przyjdzie, ale wtedy Sparti już będzie miał kolosalną przewagę liczebna ;)

el_amigo

Co do egipskiego kozaka, zastanawia mnie, że tak szybko wrócił do formy po oberwaniu w nogę, rękę i brzuch strzałami.

kondi13

Panowie czy będzie kolejny serial sezon serialu cy to już ostatni?

fantek

Z pewnością nie będzie ostatni, Spartacus przecież musi na końcu zginąc bohaterską śmiercią żeby zostac legendą:P
I panie;P

alien_2

To wcale nie jest powód żeby robić kolejny(e) sezon. Dla stacji liczą się zyski. Kolejne sezony jednak z pewnością powstaną, bo serial ma dużą oglądalność.

Demolka25

Pewnie, że to jest powód. Jak przestanie przynosic kase zrobią odcinek gdzie go szybko usmiercą a na tym jeszcze dodatkowo zarobią. Smierc Hanki i Rysia z Klanu były dochodowe;P

alien_2

Stacje takie sytuacje raczej przewidują, i jeśli przykładowo obecny sezon nie rokowałby zysków, doprowadziliby go mimo to do końca, ale zmienili by scenariusz, którym ostatecznie zakończyli by przygodę Spartacusa.

Offtop: Dlaczego jeszcze nie widziałem śmierci Ryśka? :P

Demolka25

Nie wiem, ale z tego co wiem ostatnio zginął:P

ocenił(a) serial na 8
fantek

http://insidetv.ew.com/2011/11/07/spartacus-renewed-for-season-three/ - póki co mówi się, że tak.

ocenił(a) serial na 10
kondi13

Lugo to chyba najbardziej pozytywna postać serii. Powinien słuchać reggae :D
No i wyjaśniło się, czemu Crixus tak słabo się ostatnio prezentował :D Poruchał chłopak, to od razu lepiej walczył :D

kondi13

dobry odcinek ;) Seppia, będzie brak mi jej piersi ;p Illythia - jej to się zmienia jka w kalejdoskopie, Powstańcy - coś ich mało jest, zaledwie 50 osó można się dopatrzeć, a przeciwko nim jest 3000 żołnierzy ... Gaius - chłop jednak zginie z ręki Spartacusa, myślałęmże z pomocą Illythii i Lukrecji, ale nie wiem co już te kobiety kombinują i jak to się skończy ... (czy Illythia faktycznie jest friedns z Lukrecjąc i co z nią będzie ...)

ocenił(a) serial na 7
kondi13

9 odcinek należy do moich najlepszych, podobał mi się od początku do końca. Cieszy mnie fakt że Crixus i Agron się pogodzili, żałuje że moja piękność zginęła "Seppia", choć wiedziałem że tak będzie po zwiastunie na którym widziałem jej śmierć. Oenomaus został poważnie ranny, z tego co widzimy to Egipcjanin sobie dobrze radzi.
Gannicus to rzeźnik jakich mało, pije.. bawi się i jeszcze raz pije a po raz kolejny udowadnia że jest mistrzem.

ocenił(a) serial na 10
Roberto17k

Gannicus to pieprzona gwiazda rocka. Świetnie wyglądała scena pojmania Weryniusza w jego wykonaniu. Z każdym odcinkiem coraz bardziej przekonuje się do Liama, może dlatego, że w końcu dostaje ciekawsze dialogi.
Ostatnia akcja jest epicka. Strasznie szkoda mi Doctore i też siędziwie skąd ten egipcjanin jest taki przechuj. Rozumiem ze Doctore był ranny ale mógł go chociaż drasnąć. Myślę, że Gannicus go sieknie raz dwa. Akcja z kulami ognia i ogólnie z 2 częścią bitwy naprawdę świetna. Sprawa z tunelem dość przewidywalna, co nie znaczy ze zła. Glaber ogólnie zaskoczył Spartakusa, ale długo nie pozyje.

bartusezg

W NASTĘPNYM SEZONIE BĘDZIE CEZAR I BĘDZIE DOBRZE WŁADAĆ MIECZEM ODCINEK BARDZO FAJNY ZA TYDZIEŃ FINAŁ I BĘDZIE SIĘ DZIAŁO

sebamu

W roku 73 p.n.e. wybuchło trzecie antyrzymskie powstanie niewolników. Po zdobyciu pewnej ilości broni powstańcy dowodzeni przez Spartakusa wycofali się z Kapui chroniąc się na zboczach Wezuwiusza. Tutaj też Spartakus rozpoczął organizację własnych oddziałów, w szybkim czasie skupiając wokół siebie setki zwolenników. Rzymianie przeciwko powstańcom wysłali 3 000 nieregularnego wojska pod wodzą propretora Klaudiusza Glabera. Dowódca rzymski licząc na łatwe zwycięstwo zupełnie zlekceważył powstańców Spartakusa (jego obóz pozbawiony był wystarczającej liczby straży), odcinając tylko jedną główną drogę prowadzącą ze zbocza. Sytuację wykorzystali powstańcy. Za pomocą mocnych lin splecionych z winorośli, zeszli oni nocą ze stromej skały, podchodząc pod obóz rzymski. Po zlikwidowaniu strażników ludzie Spartakusa uderzyli na nieprzygotowanych do obrony Rzymian w obozie. W wyniku rzezi poległo około 1 500 żołnierzy, reszta znajdująca się na wyższych posterunkach zbiegła. W zdobytym obozie powstańcy znaleźli wielkie ilości zapasów i broni. Zwycięstwo pod Wezuwiuszem odbiło się szerokich echem w całym regionie, przyciągając do powstańców tysiące ochotników.

ocenił(a) serial na 7
Roberto17k

najlepszy odcinek, no po prostu zaje***ty, jedyna rzecz, która mi się nie podobała to, że Doctore znowu oberwał chociaz mogłby zranic tego egipcjanina (jak ktos wczesniej napisał) chociaz jedno drasniecie bo wychodzi nam, ze typek miażdzy dosłownie wszystkich. A co do śmierci Seppi to kompletna demoralizacja, seks przy trupie z poderżnietym gardłem, będącym całym w jego krwii.

ocenił(a) serial na 7
Sindbad95

Drasnął go, zobacz jeszcze raz a się przekonasz że Egipcjanin oberwał od Oenomausa.

ocenił(a) serial na 7
Roberto17k

racja drasnał, moze dlatego ze miałem pełno w gaciach o Oenomausa nie zauwazylem ;d

ocenił(a) serial na 10
Roberto17k

Gannicus jest poprostu genialny to moja ulubiona postać, a nie sądziłem że aż tak dogada się ze Spartacusem ale w sumie to dobrze. Szkoda mi Onomausa jeszcze nigdy się ie wykazał wiadomo tylko tyle że walczyl z Teoklsem i przeżył najdłużej po za tym nic jeszcze w krwi i piachu to był zajebisty bo wydawał się takim twardzielem, którego nic nie rusza ale od Bogów Areny zaczeło mi sie go robić żal ciągle odsuwany od walki i traci wszystko co kocha co do Sepii ani troche mi jej nie żal od początku jakoś specjalnie jej nie lubiłem wydawała mi się po prostu taką rozpieszczoną gówniarom szkoda że Spartacus nie zabił Ilithii je*ana dzi*ka

ocenił(a) serial na 8
kondi13

sporo się działo :) Gannicus rządzi , Waryniusz upieczony , a Egipcjanin to naprawdę konkretny wojownik .
Szkoda Seppi , z pośród rzymian była jedyna w miarę przyzwoita.
Najlepszy tekst odcinka : Ilythia do Glabera "Ty mnie nie kochasz" :p

Jednej rzeczy nie ogarniam ?? : Czemu Lucretia mówi, że zabrali jej dom ( z poprzednich odcinków faktycznie tak wynika ). Chyba powinna odziedziczyć po mężu, a tu wygląda że jest tam ledwie gościem i jeszcze Ashur sobie na niej używa.

ocenił(a) serial na 8
mateusztt

Wydaje mi się, że w starożytnym Rzymie kobieta nie mogła niczego odziedziczyć po mężczyźnie, albo kobieta nie mogła sama prowadzić takiego miejsca jak ludus. Jedno z tych dwóch, o czym była chyba mowa w serialu.

el_amigo

Racja, kobiety miały ogólnie słabą pozycję. A w kwestii spadku, to z tego co mi wiadomo, dziedziczył go najstarszy syn.

ocenił(a) serial na 8
el_amigo

Czyli to z takich powodów . Dzięki ! :)

ocenił(a) serial na 8
el_amigo

Mi się zdaje że pod koniec republiki kobiety zyskały trochę praw i mogły dziedziczyć w przypadku braku syna. No ale tak czy inaczej przecież wszyscy myśleli że ona nie żyje a Glabber zajął jej dom z polecenia Senatu więc już po jej odnalezieniu nie miała chyba dużo do gadania.

kcpr

Dokładnie widzę ze są jeszcze myślący ludzie ;)

kcpr

dodatkowym argumentem może być to, że nie ma żadnego źródła dochodu. nie miałaby z czego utrzymać tego ludus:)

ocenił(a) serial na 8
kondi13

Odcinek kozacki. Ciekaw jestem co będzie dalej. Rzeczywiście tak jak w podanej przez kogoś notce historycznej rebelianci jakoś podejdą rzymian?
Cieszy integracja, wkurzające było że tak cały czas skaczą sobie do gardeł. A tak mieliśmy fajny motyw z całym tym turniejem i fajnie jest widzieć ich wszystkich w dobrych stosunkach. Cieszy powrót do formy Crixusa, bo to był poprzednio największy mankament.
A duet Lugo i Nasir - najpocieszniejszy motyw póki co. ^^ ten Lugo powinien dostać order uśmiechu, oby go nie "zdjęli" w ostatnim odcinku.
Tak jak wspomniane walka Onemaosa na minus, za duży wpierdziel dostaje jak na byłego Doctore. Mamy tutaj niepokonanych gladiatorów, bogów areny co tną po 30 rzymian na raz, a wyskakuje jakiś socjopata bez szkoły ze studni i wszystkich wycina? Naciągany motyw, choć ciekawy to przesadzili.

ocenił(a) serial na 9
Stolarcfc

dokładnie, Lugo i Nasir w duecie dali rade :)
i jeszcze text Agrona: "Soft kisses and whispers of love" i ten uśmiech
jakby Varro znów był z nami :)

ocenił(a) serial na 8
kondi13

@kondi13,
Oenomaus, o ktorym mowisz przezyje napewno, gdyz wlasnie on ma stanac jako jeden z dowodcow powstania armii niewolnikow ;) Przynajmniej tak podaje historia :) Wiec hucznie powitamy go ponownie w 3 sezonie, lecz bez jednego oka.

@el_amigo ,
"Zastanawia mnie jeszcze, czemu oni w tym lesie nie pozastawiali pułapek, wilczych dołów na Rzymian. Także to, czemu Rzymianie nie wykorzystują swoich łuczników. Historycznie legiony rzymskie posiadały także swoich."

Dlatego, ze nie byla to regularna armia imperium Rzymskiego. Glaber zebral 3tys ludzi przeciwko powstancom, nalezy nadmienic, ze byli oni czyms w rodzaju "policjantow".

@korndddd ,
"--zobaczyć Variniusa pojmanego i później zabitego"
No wlasnie tu troche sie zdziwilem poniewaz to wlasnie po wygranej Spartakusa na Wezewiuszu - Dla Rzymu bedzie jasne, ze powstania nie mozna lekcewazyc. I z tego co udalo mi sie wyczytac z roznych zrodel, zaraz po klesce Glabera, w pogon za Spartacusem ruszy wlasnie [SPOJLER] pretor Publiusz Waryniusz ! Wiec on nie moze zginac ! :) Wedlug mnie uratuje sie i zobaczymy go w 3 sezonie.

Odcinek naprawde super, szkoda ze na 3 sezon bedziemy musieli czekac. Rowniez jak inni - przekonalem sie do Liama ;) Super, ze wszyscy w obozie pogodzili sie i zrozumieli, ze tylko bedac jednoscia moga zadac cios dla Imperium. Nawet Crixus rzucil w niepamiec to co zrobil wczesniej Agron, no i nasza Naevia sie obudzila :)

Jestem pod wielkim wrazeniem tego serialu. Kibicuje tworcom aby dobili i nawet do 10 sezonu - lecz kiedys to skonczyc sie musi a i wiadomo juz jak. Aczkolwiek do czasu kleski Spartacusa i jego powstania jest jeszcze wiele do opowiedzenia !!

Pozdrawiam i dziekuje naszej grupie tlumaczy FILMWEB, ze odcinek moglem sobie obejrzec dzis po poludniu ;) Kawal dobrej roboty !

Do zobaczenia za tydzien przy 10 odcinku ;).

kaishaku27

Ciężko będzie się uratować Waryniuszowi ze spalona twarzą, po oberwaniu wielkim pociskiem, który miał moc uderzeniową większą od rozpędzonego auta, w tamtych czasach ludzie umierali od mniejszych ran.

ocenił(a) serial na 8
Arg

Byc moze pomylilem imiona, ale w ksiazce Bernarda Nowaczyka pisze jak byk Pretor Publiusz Waryniusz..

ocenił(a) serial na 8
kaishaku27

Marek Licyniusz Krassus rozgromił powstanie Spartacusa, więc Waryniusz raczej się do niczego nie przyda ;)

ocenił(a) serial na 8
Szikak

Ale zanim Krassus go rozgromił, to Spartakus naciął wielu rzymian i kilka armii konsularnych, w tym Waryniusza i ja nie wiem co oni odwalili tutaj :/ No chyba że wkręcą w 3 sezonie jakiegoś brata waryniusza żądnego zemsty za śmierć tego... Tak czy siak po Klęsce Glabera wrogiem nr uno był Waryniusz, więc IMHO powinien być w 3 serii.

ocenił(a) serial na 10
Arg

Zgadzam się z Arg'iem. Przegięciem byłoby, gdyby Waryniusz to przeżył. A pokierowanie historią trochę inaczej, byłoby też jasnym sygnałem od twórców, że i w innych aspektach historia może potoczyć się innymi ścieżkami.

andarf

Może to Glaber przeżyje i będzie walczyć ze Spartim w 3 sezonie, gdzie może go uśmiercą, a może będzie oglądał w finale ocalałych, przybitych do krzyży buntowników.... Nie znalazłem info o tym, że Glaber zginął w tej rzezi obozu pod Wezuwiuszem.

andarf

spojrzcie na ujecie jak waryniusz lezy z poparzonym rylem. tak jakby rezyser chcial dac do zrozumienia, ze dla niego (waryniusza) to jeszcze nie koniec