Pierwszy odcinek był strasznie krótki. Jednak sądzę, że miał on za zadanie, jedynie przedctawić poszczególnych bohaterów. I według mnie zrobił to dobrze. Po intrze widać, że będą tam strzelaniny, akcja itp. Jestem więc dobrej myśli, że serial ten rozkręci się i nie podzieli losu "Pacyfiku".
A co jest tak złego w serialu Pacyfik? Rozumiem że to nie jest "Kompania braci", ale już sam rejon działań powoduje inny klimat niz w wyżej wymienionym serialu. Jest po prostu trochę gorszy, TROCHĘ.
Dla mnie po obejrzeniu 1 odcinka pozostaje fatalne wrażenie. Już samo to że serial jest słabo zmontowan - te porozrzucane retrospekcje, postaci mało wciągające - szkoda że Englert mało wystąpił tutaj bo reszta jest bezbarwna. Wątek miłosny wyjątkowo naiwny. Sama kampania wrześniowa z powodu zerowego budżetu pokazana wyjątkowo nieciekawie - ot 3 kawalerzystów jedzie na koniach prez las - i tyle tej wojny.
Współczesny film/serial polski o II wojnie światowej oczywiście muzi przede wszytskim opowiadać o tych wspaniałych, nieskazitelnych Żydach, pod koniec serialu to będzie pewnie tańsza wersja durnego "Oporu". Niezrozumcie nie źle ajko jakiegoś antysemity - ale przecież już kiedyś TVP oszczędziła 5 milionów złotych na filmie o Żydach, a teraz wylali kupę kasy na to - niewiadomo co w sumie - teatr telewizji po prostu - w opowieści o Hansie Klosie ta opcja sprawdza się genialnie, ale po tylu latach można to byłoby zrobić lepiej. . Zamiast odłożyć kasę nieco dłużej to można stworzyć naprawdę świetny film o polskich bohaterach jak to robią Czesi o swoich - miał być film o 303 dywizjonie - nie ma nic. Można by zrobić o powstaniu warszawskim, kampanii wrześniowej, już nie mówię o marzeniach żeby dożyć filmu o np. Falaise, Arnhem, Narwiku czy też coś o odkłamaniu polskiej historii na wschodzie - cała prawda o Lenino albo o fatalnej bitwie pod Budziszynem w 1945 roku. Nie żeby na cos wydać kaśę to być to przeciętny "Czas Humoru", serial o Żydach albo jakiś obrazoburczy syf jak Westerplatte. Marzenia...
Może ocena po całym serialu mi się podniesie, ale na razie po 1 odcinku brutalnie dałem 2/10. Zanim padnie argument że oczerniam "bo polskie" to nadmienie że "Twierdza Szyfrów" miała by u mnie za całokształt jakieś 7/10, a raczej marnie wykonany "Czas Honoru" 5/10. Mimo wszystko ocena wynika na razie z tego że ci "Sprawiedliwi" są po prostu koszmarni.
Myślę, że w najbliższej przyszłości będą powstawać właśnie takie filmy jak ten. Nie ma bata, aby nagle ktoś nakręcił film wojenny na światowym poziomie. A co do Żydów...Kolejny film o tym jacy byli bedni. Mieli w tedy okropnie, ale nic się nie mówi o tym, jak sobie zapracowali na taki los. Jak pluli Polakom na stopy itp.
Niby tak - czarne wizje produkcji o tej tematyce jak najbardziej aktualne:(. Ale przypomina mi się czeski film "Tobruk" - film jak dla mnie niezbyt udany ale pokazujący jak można nakręcić taką małą hstorię z wojną w tle - tylko z lepszym scenariuszem - a na razie pozostaje tylko marzyć o porządnych produkcjach oglądając "żydowską" odmianę "Czasu Humoru":).
Ten serial to nie wojenny film sensacyjny i nie o Żydach a o Polakach , którzy z narażeniem własnego życia pomagali Żydom przeżyć wojnę. (Izraelski Instytut Pamięci Ofiar i Bohaterów Holokaustu Yad Vashem zainicjował na początku lat 60. wielką akcję upamiętniania tych osób, które w czasie drugiej wojny światowej ratowały Żydów z narażeniem własnego życia) Obecnie na Liście Sprawiedliwych z Polski znajduje się ponad 6200 nazwisk, co stanowi 28% wszystkich Sprawiedliwych na świecie.
Ale po co o tym wspominać? Każdy kto ogląda ten serial to wie. Ten serial będzie niemal na bank jesczze bardziej niszowy niż "Czas Humoru", tak więc ci co go będą oglądać, raczej zaliczają się do osób znającychc te fakty.
czytałem że w następnym odcinku już będą kogoś ratować. a co do samego serialu to chyba jedyny o ciekawej fabule w publicznej telewizji.
Dla mnie jedyny serial na który szczerze niecierpliwie czekałem w tym sezonie.....