PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=503501}

Sprawiedliwi

2009 - 2010
7,2 3,2 tys. ocen
7,2 10 1 3238
Sprawiedliwi
powrót do forum serialu Sprawiedliwi

Polecam, świetna odtrutka na kłamstwa Grossa i Pasikowskiego!!! Polecam także do obejrzenia redaktorom GW i TVN24 ględzących o polskim antysemityzmie.

ocenił(a) serial na 6
maciekd_filmweb

polecam także Dzieci Ireny Sendlerowej

maciekd_filmweb

Widzę,że jesteś jednym z tych,którzy wolą widzieć Polaków wyłącznie w białych barwach.

ocenił(a) serial na 9
p_i_u_2

Nie nie jestem, ale nie nawidzę filmów w których pokazują nas jako sprawców holokaustu

maciekd_filmweb

Ja również, a także "polskich obozów śmierci" ale to nie powód do negowania czegoś co wydarzyło się w naszej historii(w marginalnym stopniu ale jednak).

p_i_u_2

A ty "naród wybrany" widzisz tylko w białych barwach ? Również w Palestynie ?

ministerfinansow

Oczywiście,że nie ale rozmawiamy o Polakach.

p_i_u_2

Ok ok ale fakt faktem że wkrótce dojdzie do tego że to my Polacy będziemy zbrodniarzami którzy przyczynili się do masowego mordowania Żydów, a Niemcy jako bohaterzy jak już to zmuszani do stosowania przemocy . Za niedługo Polska zostanie oceniana jako kraj nazistowski jeszcze trochę. Jeszcze parę książek, parę filmów, które mają niby tylko pokazać elementy czarnej karty naszej historii. Zacznie się zbierać to w całość i boom I wtedy nowe pokolenie Polaków nie znające prawdziwej historii tylko wpojoną przez zakłamane źródła zada sobie pytanie ,, z jakiego ja zbrodniczego kraju pochodzę''. A bohaterzy wojenni tacy jak Pilecki już są i będą oczerniani ale to już trochę inny temat

wieslaf16

Obawiam się,że świat zmierza trochę w tym kierunku.Coraz częstsze określanie w mediach obozów śmierci jako polskich(nawet światowi przywódcy jak Obama okazują się ignorantami) a niedawno niemiecki serial nasze matki,nasi ojcowie przyczyniają się do tego.Przydała by się jakaś odtrutka,coś mocnego i głośnego co przypomni reszcie świata jaka jest prawda.Mam nadzieję,że coś takiego się wydarzy i jednak nie spełni się czarny sen o którym piszesz.

p_i_u_2

Obama ignorantem? A może serial o niemieckich "matkach i ojcach" to też dzieło nieznających historii? Takie tezy to skrajna naiwność. Polityka zrzucania odpowiedzialności za II wojnę i holokaust z Niemców trwa od zakończenia tej wojny. Jest konsekwentna i skuteczna.

Cieszy jednak pewna ewolucja postów "p i u 2" od pierwszego w tym wątku, wyglądającego na wytwór ideowych dzieci Michnika, do ostatniego, gdzie pojawiają się już realne dla Polski zagrożenia. Z którymi można walczyć m.in. dzięki serialowi takiemu jak "Sprawiedliwi". To nie ten kaliber produkcji i promocji co "Nasze matki...", ale krok w dobrym kierunku.

maciekd_filmweb

Dlaczego kłamstwa? Nie wszyscy Polacy byli bohaterami, tak samo jak nie wszyscy Niemcy byli zbrodniarzami, nie rozumiem, dlaczego w kinematografii ma być ukazywana tylko jedna strona medalu. W życiu nie ma wyłącznie czerni i bieli, a jak zwykle "obrońcy" narodu rzucą się z wyzwiskami i "oskarżaniem" o żydowskie pochodzenie. Uprzedzając, nie mam żydowskich korzeni, GW nie czytam, TVN-u nie oglądam.

ocenił(a) serial na 9
mzelle

ale czy ja oskarżam kogoś o posiadanie żydowskich korzeni, bycie Żydem to żadna ujma, było wielu Żydów którzy bardzo dobrze przysłużyli się Polsce np. W. Szpilman, ale byli też Żydzi którzy byli katami Polaków, np. Salomon Morel

maciekd_filmweb

No właśnie, podobnie było z Polakami, więc nie rozumiem oskarżeń o kłamstwa odnośnie Pokłosie i temu podobnych, a co do żydowskich korzeni miałam na myśli to, że w sieci bardzo często spotykam się z takim mieszaniem z błotem ludzi, którzy sprzeciwiają się antysemityzmowi.

ocenił(a) serial na 9
maciekd_filmweb

Jesteś jednym z tych, którzy lubią aby tylko chwalić Polaków, a przecież byli i tacy jak w Jedwabnem.
Z opowiadań dziadka wiem o jednej miejscowości, w której Polacy zamordowali dwie żydówki, dla pieniędzy, przykrywając ich ciała tylko gałęziami w lesie, jednocześnie inna rodzina ukrywała rodzinę żydowską w kryjówce do której wejście było przez studnię.
Jak w każdym narodzie byli i tacy i tacy.
Nie należy obrażać się na Pasikowskiego, który pokazał fragment trudnej polskiej historii. Każdy filmowiec może nakręcić kolejnych <<Sprawiedliwych>>Radzę obejrzeć spektakl <<Nasza klasa>>, będziesz nmiał kolejnego ,,wroga " Polski i Polaków. POZDRAWIAM i życzę trochę pokory i zastanowienia się nad trudną historia naszego kraju.