Sprostowanie (2024)
Rok 2024 Sprostowanie Rok 2024, odcinek 7
odcinek Sprostowanie (2024)

Sprostowanie | VII

56m
7,3 166  ocen
7,3 10 1 166
Sprostowanie
powrót do forum 7 odcinka

Co nami mówi odbicie Nicholasa w lustrze w zdjęciu, które zostaje spalone przez Stephena w ostatnim odcinku?

ocenił(a) serial na 7
ericfilmweb

Myślę, że chodzi o to że Nicolas myślał że matka zdradza celowo ojca co później przez całe życie powodowało niechęć do matki oraz w konsekwencji problemy z nałogami.

Katarzyna_Ciucios

Ale czy chodzi tutaj tylko o niego? Czy nie nasuwa się, że autor książki posiadł tą relację od Nicholasa? Wrzucili to, Stephan podszedł do tego w ten sposób jak myślisz ale ta książka miała swojego informatora wg mnie…
…jedno oczywiście drugiego nie wyklucza…
…dla mnie jednakże pozostawili tą wątpliwość o jej szczerej opowieści.

ocenił(a) serial na 9
ericfilmweb

Informatorem mógł być tylko jej syn, a w ostatniej scenie przecież on szczerze mówi, że nie pamięta, a ten dramat którego był świadkiem wpłynął na jego problemy, bo została ta sytuacja zakodowana w nim głęboko w świadomości.

ericfilmweb

Przecież cała książka to wymysły jego matki, która sobie w głowie zrobiła ołtarzyk dla syna zwyrola. Moim zdaniem Nicholas wszystko widział, ale zadziałał syndrom wyparcia - na końcu mówi zresztą Kathrine ze nic nie pamięta, a przez cały serial przewija się wątek ze nie pamięta też całej akcji ratunkowej na plaży. No ale trauma zawsze gdzieś tam drąży człowieka od środka, więc pewnie dlatego później tak się potoczyło jego życie.

ocenił(a) serial na 9
ericfilmweb

Sasza nie pojawiła się na pogrzebie

ocenił(a) serial na 9
ericfilmweb

Sasza nie pojawiła się na pogrzebie, więc to nie była zwykła kłótnia, ale zapewne też ją skrzywdził, poza tym narrator wspomina, że rodzice ignorowali znaki, że z chłopakiem jest coś nie tak, a zdjęcie ma tylko nam potwierdzić, że Nicolas miał problemy ze sobą, bo głęboko w świadomości został z nim koszmar, którego był świadkiem.

ocenił(a) serial na 8
ericfilmweb

Że Nicholas widział gwałt. Za każdym razem mówił, że nie ma wspomnień z tamtych wakacji, więc wygląda to na wypartą traumę, która objawiła się wypaleniem życiowym i narkomanią.

Keiser_Soze_666

Tak. Precyzyjnie o to chodzi w tej scenie. Wyparta trauma z wczesnego dzieciństwa która wykoleiła całe jego życie.

ocenił(a) serial na 10
ericfilmweb

To odbicie w lustrze na zdjeciu wyjasnia geneze jego uzaleznienia.

ocenił(a) serial na 8
ericfilmweb

Dla mnie jest to ostateczny dla Stephena dowód, że Cathy mówiła prawdę. Wcześniej była to tylko wersja w którą uwierzył, nawet nie zwrócił uwagi, że wersja Cathy, jako jedyna, zawiera wyjaśnienie rany na ręce Jonathana. Przyjął wersję Cathy bo tak mu serce mówiło, dopiero myśl, że kochająca matka nie pozwoliłaby aby synek przyglądał się jej zabawom z kochankiem utwierdziło go ostatecznie.

ocenił(a) serial na 8
ericfilmweb

Mówi nam o jego traumie i wyparciu tego co widzial w pokoju i dlatego nie może się z tym uporać obwiniając matkę!