PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=757950}
6,9 12 tys. ocen
6,9 10 1 11601
7,2 4 krytyków
Star Trek: Discovery
powrót do forum serialu Star Trek: Discovery

Wiem, moźe za ostro z mojej strony, ale...drazni mnie ta nachalna propaganda tolerancji i srodowisk LGBT obecna w ogromnej ilosci produkcji telewizyjnych.
Uwielbialem starego Star Treka. Ten po pierwsze jest mega slaby (scenariuszowo) bo wizualnie jest OK. Po drugie , na wymioty mnie nie bierze jak widze jakie z tego romansidlo robią. Scena całuśna doktorka ze specem od hiper głupiego napędu - żenada.

ocenił(a) serial na 5
ploomba

Sek w tym ze normalni ludzie tego nie widza tylko ci ktorzy maja problem...z reguly ze swoja seksualnoscia

hatti69

Ho ho. Ale żeś przysmarował, że nie wiem co.

ocenił(a) serial na 1
hatti69

To jest normalne tylko dla ciebie i paru procent. Dla reszty nie jest.

ocenił(a) serial na 1
ploomba

Popieram w 100%. Sfeminizowana załoga, wątek homo romansu. Okropnie męcząca propaganda.

ocenił(a) serial na 4
zwierz19811981

Lorka wg ciebie nie ma penisa? Saru to pewnie obojniak? Feminizacja to by byla jakby byla Georgiou jako kapitam, Michalina jako XO, pierwsza Pikea, inzynier Reno i na dokladke Tilly z kompletnym pominieciem reszty zalogi.
To mam uwazac, ze w starych trekach bylo za duzo facetow w zalodzie, bo tylko dwie kobiety sprowadzone niemalze do roli ladnie wygladajacych i pachnacych? To nie na tym polegala rewolucyjnosci pokazywania pewnych rzeczy w treku od samego poczatku.

ocenił(a) serial na 3
zwierz19811981

propaganda? propaganda czego? tego, że istnieją homoseksualiści i kobiety? masz raptem ledwo trzy znaczące dla fabuły kobiety i parę gejów z jednym buziakiem i jeszcze za dużo? lepiej wróć do zabawy żołnierzykami bo oglądanie jakiegokolwiek star treka przez ciebie mija się kompletnie z celem.

ploomba

Romansu głównej bohaterki z pół Klingonem jakoś nie zauważasz, tylko mniej wyeksponowany wątek "speca od napędu" i lekarza? Ciekawe. Jakich filtrów używasz do oglądania?
Dziwią mnie te wypowiedzi. Zawsze mi się wydawało, że kto jak kto, ale fani postępowego ST nie reprezentują typowego ciemnogrodu obyczajowego. Jak to jednak można się zaskoczyć na polskich stronach...
Sfeminizowana załoga? Zauważyłam, że obsada serialu jest bardzo urozmaicona. Są kobiety, mężczyźni, hetero, homo, o ciemnej skórze, jasnej, ludzie, Klingoni, Wulkanie, cyborgi (? ta dziewczyna z załogi), przedstawiciele różnych ras. Nie siedzę w fandomie ST, ale z tego, co wiem, to od zawsze był serial promujący tolerancję i różnorodność. Nikt tu niczego nowego nie wymyślił. Kompletnie nie rozumiem pretensji, że w załodze nie ma samych przerośniętych hetero smalców alfa. To raczej nie to uniwersum.

ocenił(a) serial na 4
shizonek

Wybacz, ale to nie sa fani, to sa tylko widzowie.
Z kolei paradoksalnie DSC nie jest lubiane przez tych fanow wlasnie z powodu zbytniego odejscia od kanonu i tej jasnej, spokojnej idealizacji swiata i pogladow...
Oczywiscie i w srodowisku fanow znajda sie osoby, ktore za nic nie zaakceptuja pogladow Rodenberrego co do homoseksualizmu. A na gejow na ekranie beda sie krzywic na rowni z tymi, ktorzy tez tego nie akceptuja i treka nie znaja.
Aczkolwiek ja mam pretensje do tworcow jedna, ze zamiast zwiazku homo facetow, nie dali mi zwiazku miedzy Michalina i Georgiou. Powaznie, o wiele lepiej w serialach do tej pory wychodzila im otoczka lagodnego subu z kobietami. Z facetami, to niestety nie wiedza jak to prowadzic i albo ida w parodie, albo tak jak tutaj robia krzywde i po problemie...

ploomba

Po obejrzeniu pierwszego sezonu miałem wrażenie zę malo brakowało a by przyjeli na ziemię klingońskich imigrantów, którzy wzbogaciliby kulturowo federację (ʘ‿ʘ)

ocenił(a) serial na 4
Sergi86

Nie wiem, w ktorym miejscu...
W tym kiedy klingonka dostaje w celi lomot jak od kibola, czy wtedy kiedy Federacja chciala atomowka wysadzic im cala planete?
Czy moze wtedy kiedy oddali babce w rece wladze z prosba, zeby tych klingonskich samcow trzymala w ryzach?
Mozna sie czepiac upolitycznienia i poprawnosci, ale tutaj to po prostu jedziesz, zeby pasowalo do twoich pogladow, a nie do tego co naprawde tam powsadzali.
A ST od zawsze jechal na socjalizmie i ze wszyscy powinni zyc w przyjazni, nie rozumiem jak mozna miec pretensje, ze serial w tym universum, dziejacy sie do tego w epoce pierwszego serialu, nawiazuje do tych przekonan tworcy i stworzonej przez niego federacji... Dla widzow trekowych o wiele bardziej zaskakujace powinno byc to, ze Federacja wziela pod uwage ludobojstwo...

ocenił(a) serial na 4
ploomba

Ja pierdziele... Owszem, mozna sie tam czepiac feminizmu czy tez glupich nawiazan do Trumpa, ale homoskesulaizmu? Powaznie? I to mowi ktos, kto jednoczesnie mowi, ze starego treka lubi? To ty nie masz zandeog pojecia o tym treku, jezeli nie wiesz, ze sam tworca Roddenberry od samego poczatku chcial w nim promowac ten zloty socjalistyczny wiek ludzkosci takze pod wzgledem traktowania plci i seksu. Dawno bys tam mial wprost podawane lesbijki i gejow, gdyby poroducenci sie nie opierali, a i tak masz sugestie takie na jakie mogli sobie pozwolic, lacznie z pocalunkiem homo juz w latach 90.
W filmach rebootowych Sulu jest zdeklrowanym homo.
A w DSC no zaszeleli niesamowicie, zabijajac jednego z homo po paru odcinkach, pewnie za kare, ze sie pocalowali...
Naprawde nie przesadzajcie w zadna strone. Nie jestem za wojujacymi ludzmi w stylu roneglizowanych parad, ale nie popre tez takich zniesmaczonych jak tutaj, bo nie ma o co byc takim.
Bardzo asekuracyjnie tych gejow tu pokazali. A biseksulany trojkacik na Krnosie was zniesmaczyl, czy kecil, bo dwie babeczki w seksownej bieliznie? Co?
A w Orvill mieslicie powiedziany i prawie wprost pokazany lozkowy seks kapitana z obcym. Uwazacie Setha za poprawnego politycznie?
Badzcie obiektywni z tym co macie na ekranie, jezeli nawet wam to nie odpowiada co widzicie.