Mam pytanie czy ktoś wie gdzie można znaleźć drugi odcinek pilotowy ( według odcinków
jest wymieniony na samym końcu) tytuł 'Where No Man Has Gone Before" czy to tylko można
znaleźć na płycie.
Ten drugi pilot na stronie FW, to ten sam odcinek, co w sezonie pierwszym, umieszczony jako 4. Po prostu, gdy "The Cage" się nie spodobał się NBC, postanowiono nakręcić drugi pilotowy odcinek z innymi aktorami i innymi, mniejszymi, zmianami. Tylko Nimoy pozostał. Mimo że odcinek jest pilotowy, to jednak wyemitowano go jako trzeci odcinek w telewizji.
Tak więc ten drugi pilot, "Where No Man Has Gone Before", jest zwykle bez problemu dostępny wraz z całą serią. Jeśli serial ułożony jest wg chronologii emisji, znajduje się na trzeciej pozycji, a jeśli wg chronologii produkcji, na pierwszej. To "The Cage" był przez długi czas trudniejszy do obejrzenia.
Pewnie chodzi o to: http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=GFtc2Ypwzl0 tu jest sam wstęp, całość jest ponoć razem z 3 sezonem na blurayu. To pierwsza wersja pilota z inną wejściówką i podziałem na 4 akty. Reszta jest identyczna, puszczałem obie wersje równolegle, są minimalne różnice w montażu.