PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31454}

Star Trek

1966 - 1969
7,5 9,0 tys. ocen
7,5 10 1 9038
7,8 5 krytyków
Star Trek
powrót do forum serialu Star Trek

Rozumiem że serial stary i słabo dopieszczony finansowo. Ale nie rozumiem jednego:
dlaczego 90% "obcych/kosmitów" nie będących jakimiś eterycznymi istotami to homo sapiens? Oczywiście pomijam rasy typu Romulanie czy Volkanie, chodzi mi o epizodycznych obcych. Czasami nie wiem czy dana postać to człowiek z jakiejś koloni czy przedstawiciel obcej cywilazacji. Fanatacy twierdzą że w tym SerTreku tyle faktów naukowych, ale szanse by życie na innej planecie rozwineło się tak jak na naszej są niemal równe zeru. W Gwiezdnych Wrotach homo sapiens/ homo pradawni to 98% mieszkańców wszechświata ale przynajmniej zostało to wyjaśnione fabularnie.
Po drugie: myslę że w latach produkcji Star Treka twórcy mogli wpaść na pomysł że w przyszłości komputery,przyrządy będą coraz łatwiejsze w obsłudze zamiast posiadać miliard guzików.
Po trzecie: jeszcze coś znajdę..

Maszynista

istnienie tych obcych/kosmitów wyglądających jak ludzie było wyjaśnione w star treku tng - coś w stylu że wszyscy mieszkańcy tej galaktyki wywodzą się z jakieś pradawnej rasy...

Maszynista

Zgadzam się z tobą że jest w Star Treku wiele prymitywnych/naiwnych aspektów ALE to co w tym serialu zawsze mi się podobało i co jak sadze jest najistotniejsze (nie żebym podkreślał trafność swojego gustu) to atmosfera serialu i filmów. Pewien entuzjazm wobec odkrywania tego co nowe, co za tym idzie wszechświat ukazany jest jako coś fascynującego, pięknego i względnie bezpiecznego. Ma się wrażenie ze tam w kosmosie można się poruszać równie łatwo jak na spokojnym morzy żaglówką. Nie ma tu zbyt wiele przemocy w stopniu większym niż jest to w stanie przyjąć przeciętny widz. Do tego sylwetki bohaterów wręcz nieskazitelne. Sympatyczni ludzie których w żadnym razie nie można się bać. Żadnych bardzo mrocznych instynktów. Ten serial jest pełen optymizmu.
Co zaś się tyczy wizji świata to tak sobie myślę że za 20 lat to co dziś nam się wydaje mega futurystyczne i w ogóle super tez będzie
się wydawać śmieszne. W każdym czasie zaludniamy statki kosmiczne "z dalekiej przyszłości" ludźmi takimi jak my bo chcemy jakoś połączyć siebie z tą przyszłością. Poza tym film naprawdę w każdym aspekcie futurystyczny byłby ciężko strawny. Tworzymy z tego co znamy TO czego dziś nie jesteśmy sobie w stanie wyobrazić.

ocenił(a) serial na 9
Maszynista

Humanoidalność prawie wszystkich postaci zostaje wyjaśniona w odcinku "Return to Tomorrow". Wszyscy mamy wspólnego przodka.

A poza tym nie stać było ekipy na porządne kostiumy, a w dodatku każdy chłopiec chce oglądać śliczne kosmitki w skąpym odzieniu :)

Maszynista

Wolałabyś żeby nosili skafandry z gumy? Na efekty z tamtych czasów kosmici tacy wyglądaliby jak ci powoływani przeciwko Power Rangersom ; ).