Otóż, zachęcony zarówno pozytywnymi komentarzami, jak i kultem medialnym, którym otacza się ten serial, poczułem wielką chęć na zapoznanie się z tym dziełem. Ale - jak to bywa z klasycznymi filmami - NIGDZIE go nie ma wersji językowej ojczystej. Jako że moja telewizja ogranicza się do skromnych kanałów podstawowych, a AXN kompletnie odpada, mam następujące pytanie: Czy można ten serial gdzieś obejrzeć? Raczej nie sądzę, żeby moja "kochana" jedynka, dwójka, tudzież Polsat wysilili się na emisję klasycznego Star Treka. A w tym wypadku zawiódł nawet wujek Google. A więc? Można to gdzieś znaleźć?
Niestety, na rodzimą telewizję nie masz co liczyć. W Polsce serial emitowany był do tej pory tylko jeden raz i było to ponad 10 lat temu (płatna telewizja 'Wizja 1').
Na szczęście pozostają inne możliwości.
1. Na najlepszej moim zdaniem stronie o świecie ST, wymienione są wszystkie stacje TV (na samym dole), które obecnie emitują Trekowe seriale: http://memory-alpha.org/wiki/Portal:Main
2. Serial dostępny jest również na DVD w dwóch wersjach – klasycznej i Remastered. Co prawda nie istnieje PL wersja językowa, ale możesz ściągnąć napisy zrobione przez fanów. Daję gwarancję, że ich tłumaczenie jest wykonane profesjonalne.