Witajcie, oglądałem już wiele Star Treków i teraz przyszła kolej na The Original Series. Niestety po obejrzeniu pierwszych kilku odcinków serial wydaje mi się przerażająco schematyczny. Czy to się zmieni? Z góry dzięki. Pozdrawiam wszystkich fanów ST.
Mnie się bardzo podobał Star Trek TOS, ale ciężko mi powiedzieć, czy jest schematyczny czy też nie. Myślę, że zależy od odcinków, jedne są oryginalne, a inne powtarzają pewne motywy.
Po prostu pierwsze pięć odcinków mówi o tym jak jakaś istota (zazwyczaj członek załogi) stara się przejąć kontrolę/zniszczyć statek. Nie ma nic o poznawaniu kosmosu, innych gatunkach, nic o kosmicznej polityce i żadnych bitw kosmicznych (nie żeby to było ważne). Tematyka bardzo odbiega od innych Star Treków jakie znam. Wiem, że to dopiero pierwsze odcinki ale już zaczyna mnie to irytować.
Sezon pierwszy jest, jakby to powiedzieć, dość "ostrożny". W następnych dwóch sezonach serial bardzo się rozkręca i ma wiele ciekawych wątków, które głównie kręcą się wokół kapitana, Spocka i Gnatka. Nie zniechęcaj się :) Osobiście uważam TOS za najlepszy (z serialowych) Star Trek. A przede wszystkim obsada jest niezastąpiona :)